Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты

.2.doc
Скачиваний:
290
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

D) біль за грудниною або в ділянці серця. що не знімається нітрогліцерином;

E) сильний біль у правому підребер'ї.

290. У хворого І., 40 років, відзначаються загальна слабкість, підвищення температури тіла до субфебрильних цифр протягом 2 місяців, дискомфорт у лівому підребер'ї, збільшення розмірів селезінки (на 8 см виступає з-під краю реберної дуги). Ан крові: ер 3,3 Т/л, Нв 116 г/л, ЦП 1,0, тромб 170 Г/л, лейк 127,5 Г/л, е 4 б 3 мц 9 ю 12 п 8 с 61 л 2 м 1, ШОЕ 25 мм/год. Який найбільш імовірний діагноз у хворого?

А) гострий лейкоз

B) хронічний лімфолейкоз

C) хронічний мієлолейкоз

D) істинна поліцитемія

E) мієломна хвороба

291. Найбільш характерною локалізацією неприємних відчуттів, пов'язаних з фізичним навантаженням при стенокардії, є: A. Область серця (ліворуч від грудини). B. За грудиною. C. В області верхівкового поштовху. D. Поруч з мечовідним відростком грудини. E. Епігастрій.

292. У патогенезі коронарної недостатності визначальними чинниками є: A. Всі перераховані. B. Недостатність оксігенаціі крові. C. Невідповідність коронарного кровообігу потребам міокарду. D. Підвищення потреби міокарда в кисні. E. Жодна з відповідей не вірна.

293. У хворого Н, 27 років, що страждає на спадкову анемією Міньковского – Шоффара, після фізичної напруги різко погіршився загальний стан, посилилася жовтяниця, з'явилася гарячка, озноб, біль у попереку і животі. Швидко наросла тяжкість анемії, ретикулоцитоз, лейкоцитоз з нейтрофільним зсувом і уробілінурія. Який невідкладний стан виник у пацієнта?

А) приступ жовчної коліки;

В) гостра апластична криза;

С) гостра гемолітична криза;

D) бластна криза;

Е) гостра печінкова недостатність.

294. Пацієнт М, 28 років, із установленим діагнозом хронічного мієлолейкоза, ph-позитивного варіанта, розгорнутої стадії, у цей час одержує гідроксісечовину. Яку групу препаратів доцільно додати до лікування?

А) аналоги пурину

B) алкілуючі цитостатики

C) препарати альфа-інтерферону

D) антрациклінові антибіотики

E) глюкокортикостероїди

295. При профілактичному огляді в робітника Р, 52 років, виявлене збільшення селезінки (на 4 см виступає з-під краю реберної дуги). В аналізі крові - еритроцити й тромбоцити в межах норми, відзначається нейтрофільный лейкоцитоз із наявністю незрілих форм мієлоидного ряду, зсув лейкоцитарної формули до бластів. З підозрою на гострий лейкоз пацієнт напрвлен у гематологічне відділення, де цей діагноз був виключений. Яка патологія найбільш імовірна у хворого?

А) лейкемоїдна реакція

B) хронічний лімфолейкоз

C) хронічний мієлолейкоз

D) істинна поліцитемія

E) вірусний гепатит

296. Хвора А., 43 років, більше 8 років страждає на мітральний стеноз. Які найбільш часті ускладнення (крім серцевої недостатності) можна очікувати у пацієнтки?

А) стенокардію напруги;

Б) запаморочення;

В) тромбоемболії;

Г) шлуночкові тахіаритмії;

Д) падіння АТ.

297. У хворого Е., 61 року, що страждає на істинну поліцитемію та не має інших хронічних захворювань, в анамнезі повторні інсульти й інфаркт міокарда. Що, найімовірніше, з'явилося причиною виникнення даних ускладнень?

А) підвищення адгезії тромбоцитів

B) підвищення агрегації тромбоцитів

C) підвищення в'язкості крові

D) підвищення рівня білка крові

E) зміни стінки судин

298. Пацієнтка Т., 37 років, яка тривало страждає на хронічний мієлолейкоз, відзначає загальну слабкість, лихоманку до 38-39 град, біль в кістках, збільшення живота в обсязі, дискомфорт у його лівій половині, появу дрібних геморагій на кінцівках. Терапія, яка була раніше проведена, є неефективною. В аналізі крові - анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія. У мієлограмі 15% промієлоцитів, 29% бластів. Встановите стадію (фазу) захворювання.

А) початкова

B) розгорнута

C) акселерації

D) термінальна

E) латентна

299. При обстеженні хворого Д. лікар запідозрив наявність метаболічного синдрому і відправив хворого на дослідження глюкози крові. Який мінімальний рівень глюкози в крові може підтвердити наявність метаболічного синдрому у даного хворого?

А. ≥ 4,8 ммоль / л

Б. ≥ 5,6 ммоль / л

В. ≥ 6,1 ммоль / л

Г. ≥ 7,0 ммоль / л

Д. ≥ 7,8 ммоль / л

300. Пацієнтові Е., 67 років був оцінений кардіоваскулярний ризик фатальних подій, який дорівнює 10%. У яких випадках йому не показано призначення ß-АБ з метою кардіопротекції?

A) після перенесеного гострого інфаркту міокарду

B) при ХСН

C) при стенокардії з метою зниження симптомів ішемії міокарду

D) як гіпотензивний засіб

E) за наявності тромбів в порожнині ЛШ

301. Які зміни в загальному аналізі крові найбільш характерні для хвороби Верльгофа?:

А) тромбоцитопенія;

B) лейкопенія;

C) гіпохромная анемія;

D) ерітроцитоз;

E) тромбоцитоз.

302. У хворої А., 45 років, що страждає на хронічний мієлолейкоз, відзначаються загальна слабкість, лихоманка, біль у кістках, різке збільшення розмірів селезінки, поява в мієлограмі 35% бластів. При цитохімічному дослідженні бластов - позитивна їхня реакція з мієлопероксидазою. Визначите тактику ведення пацієнтки.

А) препарати гідроксісечовини

B) інтерферон-альфа

C) поліхіміотерапія за схемою 7+3

D) спленектомия

E) променева терапія

303. Якої атипової форми перебігу інфаркту міокарда не існує?

A) гастралгічна;

B) аритмічна;

C) астматична;

D) церебральна;

E) ангінозна.

304. При огляді хворого З., 60 років, лікар виявив ознаки лімфоаденопатії та запідозрив хронічний лімфолейкоз. Детальне обстеження пацієнта дозволило встановити діагноз метастатичної поразки лімфовузлів. Які особливості лімфоаденопатії при хронічному лімфолейкозі, на відміну від метастатичної поразки?

А) спаяність зі шкірою

B) горбиста поверхня

C) м’якоеластична консистенція

D) несиметричність поразки

E) болісність при пальпації

305. У хворого В., 61 року, направленого в гематологічне відділення у зв'язку зі спленомегалією неясної етіології, при трепанобіопсії гребеня здухвинної кістки виявлене розростання грубих колагенових волокон, що займають 1/2 препарату, збідніння кісткового мозку клітинними елементами. На користь якого захворювання свідчать результати дослідження?

А) хронічного лімфолейкоза

B) хронічного мієлолейкоза

C) лімфогранулематозу

D) сублейкемічного мієлозу

E) гострого лейкозу

306. У хворої В., 46 років, що спостерігається в терапевта із приводу гіпертонічної хвороби, у загальному аналізі крові ер 6,9 Т/л, Нв 210 г/л, ЦП 1,0, тромб 620 Г/л, лейк 18,7 Г/л, е 1 п 5 с 65 л 25 м 4, ШОЕ 3 мм/год. Яке захворювання можна запідозрити?

А) гострий лейкоз

В) хронічний лімфолейкоз

С) хронічний мієлолейкоз

D) лімфогранулематоз

E) істинну поліцитемію

307. У пацієнта Е. 40 років діагностована Родинна гиперхолестеринемія. Який з перерахованих критеріїв не входить в перелік необхідних для постановки діагнозу?

A) гіперхолестеринемія

B) наявність ксантом

C) раннє виникнення ІХС

D) АГ

E) підвищений рівень ЛПНЩ

308. Для якої локалізації інфаркту міокарда лівого шлуночка характерні зміни, приведені на ЕКГ?

A) передньої;

B) бокової;

C) нижньої (задньо-діафрагмальної);

D) задньої (задньо-базальної);

E) перегородково

309. Хворому Л., 49 років, було виконано ургентне стентування передньої низхідної гілки лівої коронарної артерії з приводу гострого інфаркту міокарду. Який з препаратів, що використовуються для лікування цього захворювання є протипоказаним даному хворому?

A) клопідогрель;

B) металізе;

C) симвастатин;

D) метопролол;

E) нітрогліцерин

310. Хворий Б., 66 років, пред'являє скарги на сверблячку шкіри, що підсилюється після водних процедур, відчуття «піску» в очах, головний біль, шум у вухах. При об'єктивному огляді звертають на себе увагу гіперемія шкіри обличчя, долонь, підошов, видимих слизових оболонок, ін'єкції склер. З боку внутрішніх органів - без особливостей. В аналізі крові ер 5,6 Т/л, Нв 212 г/л, КП 1,0, тромб 498 Г/л, лейк 9,4 Г/л, п 2 с 78 л 15 м 5, ШОЕ 1 мм/год. Який синдром є провідним?

А) гемолітичний

B) інтоксикаційний

C) плеторічний

D) гіперпластичний

E) інфекційних ускладнень

311. У мієлограмі пацієнта Ю, 49 років, виявлена виражена проліферація зрілих лімфоцитів, які становлять 82% клітинних елементів кісткового мозку. Для якого з перерахованих захворювань характерні такі зміни?

А) гострий лейкоз

B) хронічний лімфолейкоз

C) хронічний мієлолейкоз

D) істинна поліцитемія

E) сублейкемічний мієлоз

312. Хворий К., 40 років, що знаходився в кардіологічному відділенні (3 тиждень великовогнищевого передньо-бокового інфаркту міокарда), у зв'язку з різким погіршенням стану (рецидив болю в ділянці серця, погіршення серцевої недостатності, підвищення температури) був ретельно обстежений. На ЕКГ виявлений підйом сегмента ST у відведеннях I, II, аVF, V1-V6, підчас ехокардіографії виявлена рідина в порожнині перикарда, підчас рентгенологічного дослідження – рідина в плевральній порожнині праворуч з інфільтратом у прикореневій зоні. В аналізі крові знайдено лейкоцитоз і прискорене ШЗЕ. Який ваш діагноз?

A) рецидив інфаркту міокарда;

B) повторний інфаркт міокарда;

C) плевропневмонія;

D) тромбоемболія легеневої артерії;

E) синдром Дреслера.

313. У хворого К., 57 років, що страждає на метаболічний синдромом і цукровий діабет 2 типу, внаслідок порушення рекомендацій лікаря розвинулася кетоацидотична кома. Який фактор найімовірніше сприяв розвитку такого ускладнення?

А. Фізичні та психічні навантаження

Б. Тимчасове зниження калорійності їжі

В. Вживання алкогольних напоїв

Г. Невірне зниження дози інсуліну

Д. Паління

314. Хворий Н. 58 років, був госпіталізований у клініку зі скаргами на задишку, різку слабість, запаморочення, нудоту, відчуття зупинки серця з наступним сильним ударом у груди. Лікар запідозрив наявність у пацієнта екстрасистолічної аритмії, що була надалі підтверджена електрокардіографічно. Виберіть симптом, що дав підставу лікарю запідозрити в хворого наявність екстрасистолічної аритмії.

А) Задишка;

В) Відчуття зупинки серця з наступним сильним ударом у грудь;

С) Різка слабість;

D) Запаморочення;

Е) Нудота.

315. У хворого Е. лікар за клінічними даними запідозрила наявність серцевої недостатності.

Визначення якого з лабораторних показників найбільш інформативно для підтвердження діагнозу в даному випадку?

А) креатиніну;

B) мозкового натрійуретичного пептиду;

C) креатінфосфокинази;

D) тропоніна;

E) холестерину.

316. У хворого В. був діагностований цукровий діабет 2 типу та метаболічний синдром. При проведенні диференційного діагнозу лікар відзначив 4 головні ознаки, що підтверджують діагноз. Яка ознака не є патогномонічною для цукрового діабету 2 типу?

А. Асоціація з HLA антигенами

Б. Інсулінорезистентність

В. Нормальний рівень С-пептиду

Г. Гіперліпідемії

Д. Секреція біологічно малоактивного інсуліну

317. Під час проходження медичної комісії хворим З., 16 років, лікар звернув увагу на відставання у розвитку нижньої половини тіла пацієнта, систолічний шум та акцент 2-го тону понад аортою, підвищення АТ на руках та зниження на ногах. Запідозрена коарктація аорти. Який метод дослідження є у данному випадку вирішуючим для діагностики цього захворювання?

А) лабораторний;

В) електрокардіографічний;

С) фонокардіографічний;

D) ЕХО-КГ;

Е) рентгенографія органів грудної клітини.

318. Хворий, страждаючий на метаболічний синдром на тлі цукрового діабету 2 типу тривало вживав глібенкламід 15 мг на добу. Самопочуття було задовільним. Раптово, об 11.00 ранку самопочуття хворого погіршилося: з'явилися холодний піт, тремор кінцівок і хворий втратив свідомість.

Що лікар має зробити в першу чергу?

А. Ввести інсулін

Б. Ввести 40% р-н глюкози внутрішньовенно струменево

В. Почати внутрішньовенне крапельне введення інсуліну з глюкозою

Г. Викликати лаборанта і чекати на результати аналізу крові

Д. Дати кисень

319. На проф. огляд з'явилася пацієнтка 50 років. Де правильно виміряти ОТ?

A) по лінії пупка

B) нижня 1/3 відстані від нижнього края реберної дуги до передньо-верхньої здухвинної ості

C) (відстань від нижнього края реберної дуги до тазостегнового суглоба)/2

D) верхня 1/3 відстані від нижнього края реберної дуги до передньо-верхньої здухвинної ості

E) середина відстані від нижнього края реберної дуги до передньо-верхньої здухвинної ості

320. Які зміни ЕКГ є характерними для гіпертонічної хвороби?

А) ознаки гіпертрофії правого шлуночка;

В) ознаки гіпертрофіі лівого шлуночка;

С) подовження інтервалу P-Q;

D) вкорочення інтервалу P-Q;

Е) усі перераховані ознаки.

321. Основними чинниками транзиторної ішемії міокарда є: A. Спазм коронарної артерії. B. Фіксований стеноз коронарної артерії. C. Тромботична оклюзія коронарної артерії. D. Все перераховане. E. Тільки 1 і 2.

322. При вимірі медсестрою АТ у пацієнта з метаболічним синдромом показники систолічного і діастолічного артеріального тиску виявилися підвищеними. Які цифри САТ и ДАТ вимагають корекції у даного хворого?

А. САТ> 120 мм.рт.ст., ДАТ> 80 мм.рт.ст.

Б. САТ> 130 мм.рт.ст, ДАТ> 85 мм. рт.ст.

В. САТ> 140 мм.рт.ст., ДАТ> 90 мм.рт.ст.

Г. САТ> 150 мм.рт.ст., ДАТ> 95 мм.рт.ст.

Д. САТ> 160 мм.рт.ст., ДАТ> 100 мм.рт.ст.

323. У хворого Н., 58 років, що страждає на цукровий діабет 2 типу на тлі метаболічного синдрому розвинулася гіпоглікемічна кома. Яке дихання спостерігалося у хворого при об'єктивному обстеженні?

А. Нормальне

Б. Чейн-Стокса

В. Біотта

Г. Куссмауля

Д. Ортопное

324. Причиною хвороби Міньковського-Шоффара є:

А) спадковий дефект білків мембрани еритроцитів;

B) пошкодження еритроцитарної мембрани антитілами;

С) спадковий дефіцит еритроцитарних ензимів;

D) все перераховане вірно;

Е) все перераховане невірно.

325. Катализатором якої реакції є ангіотензинперетворюючий фермент?

А) ренін - ангіотензиноген;

В) ренін – ангіотензин I;

С) розщеплення ангіотензина I та брадикініна;

D) ангіотензин I – ангіотензин II;

Е) проренін-ренін.

326. У хворої Д., 20 років, яка страждає на АГ, був виявлен систолічний шум справа від пупка, у зв’язку з чим лікар запідозрив стеноз правой ниркової артерії. Який метод дослідження дозволяє підтвердити клінічний діагноз?

А) ренальна комп’ютерна ангіографія;

В) екскреторна урографія;

С) оглядова рентгенографія органів черевної порожнини;

D) аналіз сечі за Зимніцьким;

Е) аналіз сечі за Нечіпоренко.

327. .Пацієнт А., 60 років страждає ІХС: стенокардією напруги ФК III, АГ 2 ст., 3 стадія. У анамнезі Інфаркт міокарду. Який з перерахованих препаратів найбільш показаний для профілактики фатальних серцево-судинних подій даному пацієнтові?

A) мілдронат

B) аспірин

C) кратал

D) предуктал

E) тіотриазолін

328. Пацієнт А., 45 років, звернувся на прийом до лікаря зі скаргами на задишку, серцебиття, болі в серце. При обстеженні лікар знайшов у хворого "дефіцит" пульсу. Що означає цей феномен?

А) Випадіння окремих пульсових хвиль;

В) Слабке «наповнювання» пульсу;

С) Неритмічність пульсу;

D) Різна частота пульсу на окремих руках;

Е) Відсутність пульсу на периферійних артеріях.

329. У хворого Д. з метаболічним синдромом і ЦД 2 типу були виявлені наступні симптоми: гіперглікемія, гіперінсулінемія, глюкозурія, поліурія, полідипсія. Який з симптомів не є головною ознакою ЦД 2 типу?

А. Гіперглікемія

Б. Гіперінсулінемія

В. Глюкозурія

Г. Поліурія

Д. Полідипсія

330. В аналізі сечі хворого Ш., 34 років, який страждає на вторинну (ренальну) АГ, виявлено наступні змінення: питома вага-1015, білок-1,0 г/л, еритроцити-1/2 п/зр, лейкоцити-2-3 у п/зр, циліндри-3-4 гіалінових. Як трактовати отримані результати ?

А) протеінурія, гематурія, циліндрурія.

В) протеінурія, гематурія, лейкоцитурія;

С) протеінурія, лейкоцитурія ;

D) циліндрурія, лейкоцитурія;

Е) циліндрурія, лейкоцитурія, гематурія.

331. У пацієнта Д., 46 років, що має абдомінальній тип ожиріння, артеріальну гіпертензію і гіпертригліцерідемію, рівні глюкози крові натше при кількоразовому дослідженні знаходилися в межах норми. В якому інтервалі спостерігалась концентрація глюкози у хворого?

А. 2,5 - 3,5 ммоль / л

Б. 3,6 - 5,5 ммоль / л

В. 5,6 - 7,5 ммоль / л

Г. 6,6 - 8,5 ммоль / л

Д. 7,6 - 8,5 ммоль / л

332. У отриманому біоптаті міокарду виявлена інфільтрація інтерстиціальної тканини лімфоцитами, нейтрофілами, гістіоцитами (більш 100 клітин поля зору), міоліз окремих кардіоміоцитів.

Для якого з нижчеперерахованих захворювань характерна така гістологічна картина?

а) міокардит;

b) метаболічна кардіоміопатія;

c) дилатаційна кардіоміопатія;

d) гіпертрофічна кардіоміопатія;

e) рестриктивна кардіоміопатія.

333. Хворий Д., 67 років, що знаходився в кардіологічному відділенні з приводу важкої ІХС, раптово знепритомнів. На екрані монітора зафіксовано фібриляцію шлуночків, після чого лікарем одразу розпочато проведення штучного дихання та непрямого масажу серця. Який електричний метод лікування необхідно застосувати поряд з проведенням зазначених реанімаційних заходів?

А) Електрична кардіоверсія;

В) Електрична кардіоверсія, а потім дефібриляція;

С) Електрична дефібриляція;

D) Черезстравохідна електрокардіостимуляція;

Е) Черезстравохідна електрокардіостимуляція, а потім дефібриляція.

334. При добовому холтеровському моніторуванні ЕКГ у хворого З., 44 років, що скаржився на перебої в роботі серця, було виявлене порушення ритму (короткий фрагмент запису ЕКГ у двох моніторних відведеннях).

Яка це аритмія?

А) миготлива (фібриляція передсердь);

В) синусова;

С) надшлуночкова екстрасистолія;

D) шлуночкова екстрасистолія;

Е) атріовентрикулярна тахікардія.

335. Некроз кардіоміоцитів, що виникає при інфаркті міокарда, супроводжується підвищенням рівня біохімічних маркерів ушкодження міокарда (КФК, МВ-фракції КФК, тропонинів, ЛДГ, АсАТ). Який з цих маркерів найбільш чутливий і специфічний у діагностиці інфаркту міокарда?

A) КФК (креатінфосфокіназа);

B) МВ-фракція КФК;

C) АCТ (аспартатамінотрансфераза);

D) тропоніни;

E) ЛДГ (лактатдегідрогеназа).

336. У хворого Ф., 27 років, з аортальним стенозом, при об’єктивному огляді виявлено систолічне тримтіння грудної клітки (феномен «котячого муркотіння»).

Де треба припускати епіцентр цього тримтіння?

А) упродовж лівого краю грудини;

Б) в області верхівки серця;

В) в 5-й точці (точка Боткіна-Ерба);

Г) у 2-му межребір’ї зліва від грудини;

Д) у 2-му межребір’ї зправа від грудини.

337. Який із перерахованих нижче препаратів відносять к блокаторам рецепторів АТ ІІ?

А) лосартан;

В) периндоприл;

С) клопідогрель;

D) атенолол;

Е) лерканідіпін.

338. Хворий Д. має абдомінальний тип ожиріння. Які мінімальні показники окружності талії у чоловіка можуть казати про наявність абдомінального ожиріння:

А. > 80 см

Б. > 88 см

В. > 94 см

Г. > 102 см

Д. > 112 см

339. Хвора С., 46 років скаржиться на періодичні головного болю, підвищення АТ, зниження уваги та погіршення пам’яті. Під час нагдяду виявлено ожиріння 3 ступеню, наявність багрово-синюшних стрій на тулубі, гірсутизм. У плазмі крові – підвищенний рівень кортизолу. Який діагноз у даному випадку найбільш імовірний?

А) феохромацитома;

В) первинний альдостеронізм;

С) гіпертонічна хвороба;

D) синдром Кушинга;

Е) хвороба Такаясу.

340. Ознакою якого синдрому є пневмонія у хворого на гострий лейкоз?

A) вторинного імунодефіциту;

B) бронхообструктивного;

C) інфільтративного;

D) гіперпластичного;

E) інтоксикаційного.

341. Хвора А., 61 років, потрапила у клініку із скаргами на задишку, біль за грудиною, кашель та приступи ядухи, які виникають у горизонтальному положенні, набряки ніг. Які скарги свідчать про ураження серцево-судинної системи ?

А) задишка;

В) біль за грудиною;

С) кашель та приступи ядухи у горизонтальному положенні;

D) набряки ніг;

Е) усе вищеперелічене.

342. Відповідно до класифікації антиаритмічних препаратів Вогана Вільямса (E. Vauqhan Wiliams, 1969) новокаїнамід (прокаїнаміЕ) відносять до класу:

А) 1А;

В) 1Б;

С) 1С;

D) 2;

Е) 3.

343. Пацієнт К., 18 років, був доставлений у ЛОР-відділення бригадою швидкої допомоги в зв'язку з тривалою носовою кровотечею, яка почалася після травми. Введення діцінона, застосування гемостатичної губки, тампонада носа не дали ніяких результатів. При ріноскопіі отоларинголог звернув увагу на численні телеангіоектазіі на слизовій в порожнині носа. Про яке захворювання можна думати?

А) геморагічний васкуліт;

B) аутоімунна тромбоцитопенія;

C) гемофілія А;

D) хвороба Рандю-Ослера;

E) гранулематоз Вегенера.

344. Пацієнтки С., 30 років, встановлено діагноз: геморагічний васкуліт, шкірна форма. Виберіть групу препаратів, показаних для лікування даної хворої.

А) цитостатики;

B) нестероїдні протизапальні;

C) глюкокортікостероїди;

D) антибіотики;

E) гемостатики

345. У хворого М., 62 років, що має метаболічний синдром, виявлені ознаки інсулінорезистентності. Яка з перерахованих ознак не зустрічається при інсулінорезистентності?

А. Відсутність клінічних симптомів діабету

Б. Жага і поліурія

В. Нормальний рівень цукру в крові натще

Г. Підвищений рівень глікозілірованого гемоглобіну

Д. Секреція інсуліну вище норми

346. При лабораторному обстеженні пацієнта Ж.., 34 років, що страждає гемофілією А, виявлений дефіцит одного з факторів згортання крові. Укажіть, недостача якого фактора має місце у хворого.

А) II;

B) VII;

C) VIII;

D) IX;

E) XI.

347. Хворому з міокардитом зроблена Ехо КГ. Виявлені зменшення фракціі викиду (39%), дилатацію лівого шлуночка.

Який з нижче перерахованих кліничних ознак буде мати місце у хворого?

а) артеріальна гіпертензія;

b) бронхообструктивний синдром;

c) задишка;

d) судороги;

e) локальний цианоз лівої гомілки.

348. Які фізіологічні ефекти ангіотензину-II є опосередкованими АТ1 рецепторами?

А) вазоконстрикція;

В) пригнічення синтезу та секреції альдостерону ;

С) вазодилятація ;

D) антипроліферативний ефект;

Е) активація секреції реніну.

349. У хворого Т., 32 років, що страждає на гемофілію А, почалася інтенсивна носова кровотеча. Виберіть препарат, який показаний даному хворому:

А) вікасол;

B) тромбоконцентрат;

C) VIII фактор згортання;

D) преднізолон;

E) етамзілат.

350. Хворий К., 45 років, поступив у клініку зі скаргами на задишку при фізичному навантаженні, набряклість гомілок і стоп, що посилюється до вечора, відчуття тягаря в правому підребер'ї. В анамнезі – q-інфаркт міокарду.

Який вид серцевої недостатності у даного хворого?

А) гостра серцева недостатність (гострий кардіогенний набряк легенів);

В) хронічна лівошлуночкова серцеваа недостатність з дисфункцією систоли;

С) хронічна лівошлуночкова серцева недостатність з дисфункцією діастоли;

D) хронічна правошлуночкова серцева недостатність;

Е) гостра серцева недостатність (кардіогений шок);

351. Хворий Р., 65 років, скаржиться на інтенсивний біль за грудиною, що триває 40 хвилин, не зменшується після прийому нітрогліцерину. На ЕКГ – елевація сегменту ST на 2 мм від ізолінії у відведеннях V2-V4. Який з перерахованих вище симптомів не є ознакою інфаркту міокарда?