Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты

.2.doc
Скачиваний:
290
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

А) В12-дефицитная анемия;

B) апластична анемія;

С) ідопатична тромбоцитопеніча пурпура;

D) гемолітична анемія;

Е) гострий лейкоз.

526. Під час огляду хворого В., 57 років, було виявлено абдомінальній тип ожиріння та підвищення АТ до цифр 180/100 мм.рт.ст. Лікар для підтвердження наявності у хворого метаболічного синдрому вирішив визначити рівні гормонів у крові. Підвищення рівня якого гормону в крові може підтвердити діагноз лікаря?

А. Глюкагон

Б. Альдостерон

В. Інсулін

Г. Тироксин

Д. Кортизол

527. Хворому Г., 45 років, який скаржеться на біль в області серця при виконанні фізичних навантажень, проведено холтерівське моніторування ЕКГ. Які з отриманих даних є патогномонічними для стенокардії? A. Шлуночкова екстрасистолія після навантаження. B. Загрудинний біль і депресія на ЕКГ сегмента ST на 1 мм і більше. C. Загрудинний біль при фізичному навантаженні без змін ЕКГ. D. Підйом сегмента ST менш ніж на 1 мм. E. Інверсія зубця Т під час нападу загрудинного болю

528. Хвора З., 21 року, надійшла зі скаргами на значну слабкість, задишку, підвищення температури тіла, поява спонтанних синців на шкірі. Об'єктивно: виразково-некротична ангіна, велика кількість петехій на шкірі, збільшення печінки і селезінки. У заг. аналізі крові: еритр. - 1,9 Т/л, гемогл. - 71 г/л, КП - 0,7, лейк. - 300 г/л, тромбоц. – 90тис/л, еоз. -1%, баз. - 0, пал. -2%, сегм. - 31%, лімф. - 18%, мон. -2%, бласн. клітини - 46% ШЗЕ - 30 мм/ч. Сироватк. залізо -16,2 мкмоль/л, заг. біліруб. - 18,7 мкмоль/л, прямий - 10,7 мкмоль/л, непрямий - 8 мкмоль/л. Визначите характер анемії в даному випадку?

А) метапластична;

B) В12-дефіцитна

С) апластична;

D) гемолітична;

Е) залізодефіцитна.

529. Хворий К., 20 років, скаржиться на задишку при незначному навантаженні, приступи ядухи і кашлю у горизонтальному положенні. При аускультації: в області верхівки серця визначається перший тон, який хлопає, клацання відкриття мфтрального клапану, мезодіастолічний шум, над легеневою артерією − акцент другого тону, тахікардія. У нижніх відділах легень з обох боків − вологі хрипи, послаблене дихання.

Препарати якої групи будуть найбільш ефективними в даному випадку?

А) серцеві глікозиди;

Б) сечогінні;

В) периферичні вазодилататори;

Г) адреноблокатори без внутрішньої симпатоміметичної активності;

Д) антикоагулянти, антиагреганти.

530. Зменшення потреби міокарда в кисні при прийомі бета-блокаторів обумовлено в основному: A. Негативним інотропним ефектом. B. Негативним хронотропним ефектом. C. Як негативним інотропним, так і негативним хронотропним ефектом. D. Зменшенням переднавантаження на лівий шлуночок. E. Зменшенням постнавантаження на лівий шлуночок.

531. При проведеннні ехокардіографічного дослідження жінці К. 60 років, яка продовж 7 років мала артеріальну гіпертензію, лікар виявив, що товщина стінки міокарда лівого шлуночка 18 мм., ФВ – 62%, клапани не змінені, порожнини не розширені. Наявність якого захворювання можна припустити у даному випадку?

а) міокардит;

b) гіпертрофічна кардіоміопатія;

c) артеріальна гіпертензія;

d) дилатаційна кардіоміопатія;

e) рестриктивна кардіоміпатія.

532. Хворий К. 48 років, заторможений, зі слів родичів в останні дні наростала слабкість, стомлюваність. Покритий холодним потом, блідий, пульс 126 за хвилину, АТ 60/40 мм рт.ст. Живіт при глибокій пальпації болючий в правому підребер’ї. Печінка на 2 см виступає з підребер’я. При пальцьовому дослідженні прямої кишки - мелена. За останню добу виділив близько 100 мл сечі. У крові: еритроцитів 1,8 Т л, гемоглобін 52 г/л, гематокріт 22. Призначте екстрені заходи?

A) переливання еритроцитарної маси;

B) переливання цільної крові;

C) введення 5% розчину амінокапронової кислоти внутрішньовенно краплинно;

D) введення 10% розчину глюконату кальцію внутрішньовенно;

E) введення препаратів заліза внутрішньовенно.

533. Хвора Ю., 65 років, страждаюча ІХС, стенокардією напруги ФК III, звернулася до терапевта зі скаргами на головний біль. Прийом якого з антиангінальних препаратів може викликати головний біль?: A. Нітратів. B. Бета-блокаторів. C. Антагоністів кальцію. D. Нітратів і бета-блокаторів. E. Вірно 1 і 3

534. У хворого 38 років зі спадковою анемією Міньковського – Шоффара після фізичного навантаження посилилась жовтяниця, виникла виражена загальна слабкість, пітливість, біль в лівому підребер’ї. Пальпаторно виявляється збільшена селезінка. В загальному аналізі крові: Ер. – 2,0*1012/л, Нb – 60 г/л, к.п. – 0,9, тромбоцити – 123*109/л, Лейк. – 12,1*106/л, ШОЕ - 20 мм /год. Загальний білірубін – 120 ммоль/л, прямий – 4,1. Які невідкладні заходи слід вжити для корекції анемії?

А) гемотрансфузія відмитих еритроцитів

В) введення глюкокортикоїдів

С)переливання цільної крові

D) введення препаратів заліза

E) введення вітаміну В 12.

535. У хворого К., 29 років, з аортальним стенозом, за даними ехокардіографічного обстеження площа отвору аортального клапану складає 1,2 см2, а максимальний градієнт (різниця) тиску між лівим шлуночком і аортою − 40 мм. рт. ст.

Яка ступінь важкості цього аортального стенозу?

а) доклінічна;

б) легка;

в) помірна;

Г) важка;

д) критична

536. . Під час запису ЕКГ пацієнту Р., 46 р., виявлено синдром Вольфа-Паркінсона-Вайта.

Які зміни ЕКГ є типовими для цього синдрому?

A. довгий PQ, вкорочення QRS, дельта-хвиля.

B. вкорочення PQ, вкорочення QRS

C. довгий PQ, довгий QRS, тета-ритм.

D. вкорочення PQ, довгий QRS, дельта-хвиля.

E. дельта-хвиля.

537. У хворого Б., 56 р., який страждає на ІХС, з АВ-блокадою ІІ ступеня ІІ типу раптово розвинулась втрата свідомості. Пульс 36 на хв., різного наповнення, ритмічний. АТ 70/40 мм рт. ст.

Стан, що розвинувся у хворого, називається:

A. синдром Морганьї-Едамса-Стокса.

B. синдром Вольфа-Паркінсона-Вайта.

C. синдром Клерка-Леві-Крітеску.

D. синдром верхньої полої вени.

E. синдром коронарного синусу.

538. В яких відведеннях слід виміряти час внутрішнього відхилення при підозрі на блокаду лівої ніжки пучку Гіса?

А. V5-6

B. V3-4

C. I, aVL, V5-6

D. V1-2

E. III, aVF

539. Цитохiмiчним критерiєм гострого мiєлобластного лейкозу є позитивна реакція на:

A) кислу фосфатазу;

B) АТФ;

C) мiєлопероксидазу;

D) хлорацетатестеразу;

E) неспецифiчну естеразу.

540. Хвора А., 50 років, що спостерігається із приводу хронічного лімфолейкоза, пред'являє скарги на загальну слабкість, швидку стомлюваність, задишку при незначному фізичному навантаженні, шум у вухах, мелькання мушок перед очами при зміні положення тіла. Об'єктивно: загальний стан середньої важкості, шкіра й видимі слизові бліді, чисті, периферичні лімфовузли всіх груп до 2 см у діаметрі, м’якоеластичні, у легенях подих везикулярний, діяльність серця ритмічна, тахікардія до 112 уд/хв, систолічний шум на верхівці, відрізки кишечнику звичайних властивостей, печінка+2 см, селезінка +1 см, набряків немає. В аналізі крові ер 2,3 Т/л, Нв 62 г/л, КП 1,0, тромб 186 Г/л, лейк 25,2 Г/л, п 1 с 11 л 86 м 2, ШОЕ 16 мм/год. Який синдром є провідним у цей час?

А) анемічний

B) інтоксикаційний

C) плеторічний

D) гіперпластичний

E) імунодефіциту

541. На ЕКГ спортсмена В., 23 р., лікар-діагност помітив наступні зміни:

Подібна ЕКГ спостерігається при:

A. блокаді правої ніжки пучку Гіса.

B. синдрому Фредеріка.

C. атріовентрикулярній блокаді І ступеня.

D. трансмуральному інфаркту міокарда.

E. блокаді лівої ніжки пучку Гіса.

542. Хворий К 46 років, надійшов у кардіологічне відділення з нападами серцевої астми, набряками гомілок та стіп. Анамнез без особливостей, межі сердця не змінені. Результати ЕхоКГ – дилатація передсердь, зменшення розмірів порожнин шлуночків, тромби у порожнині лівого шлуночка, стовщення ендокарда та клапанів, функція клапанів не порушена. ФВ 50%. При доплер-дослідженні – трансмитральний кровоток у момент систоли передсердь різко знижений. У ан. крові та сечі без патологіі.

Яке захворювання можна припустити у данному випадку?

a) міокардит;

b) дилатаційна кардіоміопатія;

c) рестриктивна кардіоміопатія;

d) гіпертрофічна кардіоміопатія;

e) ІХС, стенокардия.

543. Яка АВ-блокада на ЕКГ проявляється випадінням двох або більше послідовних шлуночкових комплексів?

А. АВ-блокада 1 ступеня;

B. АВ-блокада 2 ступеня Mobitz 1;

C. АВ-блокада 2 ступеня Mobitz 2;

D. АВ-блокада 2 ступеня 3 типу;

E. АВ-блокада 3 ступеня (повна)

544. Пацієнту Е., 79 р., у зв’язку з погіршенням стану – зниженням АТ, брадікардією, втратою свідомості було записано наступну ЕКГ:

Оцініть характер змін:

А. Миготлива аритмія;

B. повна дисоціація збудження передсердь і шлуночків;

C. періоди Самойлова-Венкебаха;

D. блокада правої ніжки пучку Гіса;

E. синусова брадікардія.

545. У хворого В. із підозрою на міокардит у біохімічному аналізі крові були виявлені зміни. Підвищення рівня якого з нижчеперерахованих показників варто очікувати?

a) креатінфосфокіназа;

b) креатинин;

c) білірубін;

d) мочевина;

e) глюкоза.

546. У хворої І. 25 років, що страждає на гострий мієломонобластний лейкоз, є підвищення температури тіла до 38,8°С, важкі, затяжні інфекційно-запальні процеси (герпесні, грибкові ураження). Прояви якого клінічного синдрому описані в цьому випадку?

А) гіперпластичний;

B) геморагічний;

C) анемічний;

D) інтоксикаційний;

E) імунодефіциту.

547. Чому дорівнює кут при горизонтальному положенні електричної вісі серця?

А. від 0 до +30

B. від +30 до +70

C. від +70 до +90

D. від 0 до -90

548. Хвора 48 років, надійшла в клініку зі скаргами на головний біль, підвищену стомлюваність, задишку і серцебиття при швидкій ходьбі, порушення менструального циклу. Погіршення самопочуття відзначає після нервово-емоційного стресу. При об'єктивному огляді - зріст - 172 см., маса тіла 100 кг. Розподіл жирової тканини нерівномірний - переважно на передній черевній стінці. АТ 160/90 мм.рт.ст. Дані ліпідограми: загальний холестерин 7,0 ммоль / л, тригліцериди 2,4 ммоль / л, холестерин ліпопротеїдів високої щільності - 0,86 ммоль / л.

Який синдром має місце у хворої?

А. Аліментарно-конституціональне ожиріння II ступеня

B. Нейроциркуляторна дистонія за гіпертонічним типом

C. Гіпоталамічний пубертатний синдром

D. Метаболічний синдром

E. Порушення оваріально-менструального циклу

549. Цитохiмiчним критерiєм гострого лiмфобластного лейкозу є позитивна реакцiя на:

A) мiєлопероксидазу;

B) глікоген;

C) кислу фосфатазу;

D) неспецифiчну естеразу;

E) хлорацетат естеразу.

550. Хворий С., 50 років, що страждає на гіпертонічну хворобу, ІХС (стенокардія напруження ФК II), скаржиться на часті перебої в роботі серця, що супроводжуються загруднинним болем. На ЕКГ (моніторні відведення, записані синхронно) зафіксоване порушення ритму.

Я кий із препаратів буде найбільш ефективним для лікування такої аритмії?

А) кокарбоксилаза;

В) пропранолол;

С) ніфедипін;

D) АТФ;

Е) рибоксин.

551. У пацієнта А., 45 років права межа відносної серцевої тупості розташовується на 1 см доназовні управо від правого краю грудини, верхня відповідає верхньому краю III ребера, ліва на 2 см уліво від лівої середнєключичної лінії.

Як розцінити вищеописану перкуторну картину?

а) зсув лівої межі;

b) зсув правої межі;

c) зсув верхньої межі;

d) нормальні межі серця;

e) зсув усіх трьох меж серця.

552. Хворий 70 років, з метаболічним синдромом і ЦД 2 типу середньої тяжкості, протягом 12 років отримував всі групи цукорознижуючих пероральних препаратів та їх комбінації. Останнім часом лікувався глюренормом і сіофором у середньодобових дозах. В даний час рівень цукру в крові становить 17,8 ммоль / л, добова глюкозурія 26 г / л. Яким має бути подальше лікування даного хворого?

А. Обмеження калорійності дієти

B. Голодування

C. Додати інгібітори α-глюкозідази

D. Додати глініди

E. Додати базальний інсулін

553. Для діагностики ІХС можуть бути використані наступні інструментальні методи: A.Радіонуклідна вентрікулографія

B.Перфузійна сцінтіграфія міокарда в умовах фізичного навантаження.

C. Реєстрація ЕКГ в умовах фізичного навантаження, черезстравохідній електрокардіостимуляції. D. Холтерівське моніторування ЕКГ.

E. Все перераховане.

554. У хворого Т., 44 років, з минущим синдромом WPW з'явилися серцебиття, задишка і швидка стомлюваність. На ЕКГ виявлена аритмія.

Який препарат небезпечно призначати цьому хворому?

А) кордарон;

В) дигоксин;

С) новокаїнамід;

D) фуросемід;

Е) капотен.

555. Хворий О., 53 років скаржиться на задишку при ходьбі, набряклість гомілок і стоп, аускультативно визначається ритм галопу і вологі хрипи в нижніх відділах легенів з обох боків. Печінка виступає на 4 см з-під краю ребрової дуги.

Визначите стадію серцевої недостатності (за класифікацією Н.Д. Стражесько, В.Х. Василенко)

А) 0;

В) I;

C) IIA;

D) IIБ;

E) III.

556. Хворий 69 років, надійшов у кардіологічне відділення з клінікою гострого інфаркту міокарда. Страждає на цукровий діабет 2 типу та метаболічний синдром протягом 5 років. Цукор в крові натще 8,9-9,0 ммоль / л. Глікемічний профіль 8,5-9,7-12,9-11,0-9,0 ммоль / л. Добова глюкозурія 16-19 г. Критеріями ефективності лікування у даного хворого є:

А. Нормоглікемія і аглюкозурія

B. Невисока гіперглікемія і глюкозурія

C. Усунення гіпоглікемічних реакцій

D. Розкид глікемії протягом доби 10 ммоль \ л і більше

E. Рівень глікемії натще 4,4 ммоль / л

557. Хворий К., 57 років на тлі хронічної серцевої недостатності з задишкою,набряками нижніх кінцівок, став відзначати періодичну появу запаморочення, слабкості. У загальному аналізі крові: Hb – 97 г/л, Ер – 2,9 Т/л.

Вкажіть сучасні підходи до лікування анемії при хронічній серцевій недостатності:

А) пероральні форми заліза;

В) парентеральні форми заліза;

С) переливання еритроцитарної маси;

D) спленектомія;

Е) рекомбінантний еритропоетин + препарати заліза

558. Хворий 54 роки, що страждає на діабет 2 типу та метаболічний синдром, був компенсований дієтою та метформіном. Хворому повинні зробити операцію з приводу панарицію.

Якою повинна бути тактика лікаря щодо гіпоглікемічної терапії?

А. Залишити попередню схему лікування

B. Замінити метформін іншим гіпоглікемічним препаратом

C. Додати препарат похідних сульфонілсечовини

D. Додати базальний інсулін

E. Почати інтенсивну інсулінотерапію

559. Хвора К., 16 років, надійшла в клініку зі скаргами на головний біль, підвищену стомлюваність, зниження пам'яті, порушення менструального циклу, емоційну лабільність. Захворювання пов'язує з перенесеної ГРВІ. При об'єктивному огляді - зріст 165 см, маса тіла 84 кг. Розподіл жирової тканини рівномірний, на шкірі обличчя вульгарні вугри. Шкіра плечей, сідниць, стегон мармурово-ціанотична з наявністю стрій. АД 160/80 мм.рт.ст., при натисканні на молочні залози виступають крапельки молозива. Ваш попередній діагноз?

А. Аліментарно-конституціональне ожиріння II ступеня

B. Нейроциркуляторна дистонія за гіпертонічним типом

C. Метаболічний синдром

D. Порушення оваріально-менструального циклу

E. Гіпоталамічний пубертатний синдром

560. Хворій Ч., 45 років, яка була госпіталізована в клініку, в плановому порядку було записано ЕКГ – ритм регулярний, ЧСС 64 на хв., електрична вісь серця розташована горизонтально, PQ 0,22 с, QRS 0,10 с.

Який із препаратів небажаний для призначення хворій?

А. омепразол;

B. амоксіцилін;

C. сорбіфер;

D. пропранолол;

E. індапамід.

561. Під час запису ЕКГ пацієнту з блокадою лівої ніжки пучку Гіса виявлено відхилення ЕВС до лівого боку.

Чому дорівнює кут при відхиленні ЕВС до лівого боку?

A. від +30 до +69

B. від 0 до +29

C. від +70 до +90

D. від 0 до -90

E. від +91 до +180