Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Тесты

.2.doc
Скачиваний:
290
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
4.1 Mб
Скачать

175. Пацієнт К., 40 років, раніше нічим не хворів, звернувся ранком у поліклініку зі скаргами на задишку і серцебиття. Напередодні відзначив день народження. При огляді частота пульсу близько 150 у хв-1, АТ 120/80 мм рт.ст. Записана ЕКГ, на якій зареєстроване порушення ритму.

Я ка це аритмія?

А) фібриляція передсердь;

В) тріпотіння передсердь;

С) часта надшлуночкова екстрасистолія;

D) атріовентрикулярна пароксизмальна тахікардія;

Е) шлуночкова тахікардія.

176. Який антиаритмічний препарат, крім кордарону (аміодарону), при тривалому прийомі здатний збільшити тривалість життя хворих з шлуночковою екстрасистолією на тлі постінфарктного кардіосклерозу?

А) флєкаїнід (тамбокор);

В) енкаїнід;

С) етмозин (морицизин);

D) пропранолол (анаприлін);

Е) хінідин (кінілентин).

177. Повна блокада правої ніжки пучку Гіса відрізняється від неповної довжиною:

A. PQ.

B. QT.

C. RR.

D. QRS.

E. PP.

178. Пацієнтові М. 49 років, який хворіє на АГ під час огляду для оцінки ризику виникнення фатальних ССЗ виміряна окружність талії. Яка норма ОТ для чоловіків?

A) ≤94см

B) ≤110см

C) ≤112см

D) ≤102см

E) ≤105см

179. Чоловіка 62 роки оглянуто на проф. огляді. Об-но: нормального живлення, ІМТ 28 кг/м2, ОТ - 100 см, АТ 120/80 мм. рт .ст., палить з 20 років. Дані лабораторних досліджень: ЗХС – 5,3 ммоль/л, глюкоза натщесерце - 5,4 ммоль/л. Скільки ФР має місце в даному випадку?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) Відсутні

180. При наявності у пацієнта АГ 2 ст. яку кількість алкоголю дозволяється йому вживати?

A) 50 г/доба

B) 40 г/доба

C) 45 г/доба

D) 35 г/доба

E) 30 г/доба

181. Жінка 64 роки, АТ 170/90 мм рт ст., палить, ЗXC- 4,0 мг/дл, живе в Росії. Оцініть сумарний ризик фатального ССЗ.

A) високий

B) низький

C) відсутній

D) дуже високий

E) помірний

182. Пацієнт Д., 46років скаржиться на головний біль, прискорене серцебиття, зниження працездатності. При огляді виявлено: ЧСС 100 за хвилину, АТ 140/ 90 мм рт. ст. Що не впливає на рішення про призначення медикаментозного лікування?

A) рівень АТ

B) наявність клінічно встановленого ССЗ

C) наявність інших факторів ризику

D) наявність субклінічного ССЗ або ураження органів-мішеней

E) наявність тиреотоксикозу

183. Лікар ШД під час огляду хворого, що страждає на цукровий діабет 2 типу на тлі метаболічного синдрому, виявив ознаки гіпоглікемічних коми. З якого з наведених засобів необхідно починати лікування хворого?

А. Внутрішньовенне крапельне введення 40% р-ну глюкози

Б. Внутрішньовенне струменеве введення 40% р-ну глюкози

В. Внутрішньовенне крапельне введення 40% р-ну глюкози і 8 ОД інсуліну

Г. Внутрішньовенне крапельне введення 5% р-ну глюкози

Д. Внутрішньовенне крапельне введення 10% р-ну глюкози

184. Хвора С., що страждає тиреотоксикозом відчула раптове запаморочення, слабість, перебої в серцевій діяльності. На ЕКГ – ритм серця неправильний з частотою 200 у хв., зубець Р не визначається, довжина інтервалів R-R різко коливається, шлуночкові комплекси не розширені, на інтервалі QRSТ - хаотична хвиляста лінія. Яке порушення ритму чи провідності ймовірніше має місце в хворий?

А ) Пароксизм фібриляції передсердь;

В) Гостра повна АВ-блокада;

С) Фібриляція шлуночків;

D) Пароксизм надшлуночкової тахікардії;

Е) Пароксизм шлуночкової тахікардії.

185. Хвора Р. 46 років скаржиться на слабкість сонливість, головний біль, ниючий біль у ділянці серця. При огляді обличчя одутловато, набряки кистей гомілок, стіп. Перкуторно – ліва межа серця зсунута на 2 см уліво. АТ 110/80 мм.рт.ст., пульс 55 у хв. ФВ 45%. Виявлені АТ до тиреопероксидазі 540 МО/мл, ТТГ - 6,2 мк МО/мл У загальному аналізі сечі: відн. плотн. 1022, глюкози, білка немає, ер 0-1 у п/зр, лейк 2-3 у п/зр, креатинин крові 0,06 ммоль/л, мочевина 4,2 ммоль/л.

Який препарат показан хворій як засіб етіотропної терапії?

а) анаприлін

b) L-тироксин;

c) аспирин;

d) нітрогліцерин;

e) мерказоліл.

186. Хворий Н., 28 років, звернувся до лікаря зі скаргами на болі в серце, серцебиття, підвищення температури тіла до 38-39 С°. Запідозрений гострий міокардит. Була знята ЕКГ. Відведення ІІ. Швидкість запису 25 мм/сек. Яке порушення ритму має місце в хворого?

А) Надшлуночкова екстрасистолія;

В) Шлуночкова екстрасистолія;

С) Пароксизмальна надшлуночкова тахікардія;

D) Параксизмальна шлуночкова тахікардія;

Е) Миготлива аритмія.

187. Хворий Д., 27 років, надійшов у терапевтичне відділення зі скаргами на ниючий біль у ділянці серця, серцебиття, задишку, загальну слабість. Занедужав декілька тижнів тому після перенесеної гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ). На знятої ЕКГ - синусова тахікардія, ЧСС 102 у хв., ЕВС усунута вліво, політопні шлуночкові ектрасистоли, блокада передньої гілки лівої ніжки пучка Гіса. На попередніх ЕКГ - норма. КФК 5,34 мккат/л

Про яке захворювання можна думати?

a) міокардит;

b) дилатаційна кардіоміопатія;

c) ІХС, атеросклеротичний кардіосклероз;

d) нейроциркуляторна дистонія;

e) метаболічна кардіоміопатія.

188. Пацієнтові з ЦД 2-го типа рекомендовано постійно контролювати рівень глікозилірованого НВ (НВА 1 C). Яке його цільове значення?

A) ≤3%

B) ≤4%

C) ≤5,5%

D) ≤6,5%

E) ≤6%

189. Жінка, 78 років, що страждає на кардіоміопатію, доставлена в кардіологічне відділення з помірним запамороченням і задишкою. Лікарем записана ЕКГ. Чим викликане погіршення самопочуття пацієнтки? Відведення ІІ. Швидкість запису 25 мм/сек.

А) Фібриляція шлуночків;

В) Фібрилція передсердь.

С) Надшлуночкова пароксизмальна тахікардія;

D) Тріпотіння передсердь;

Е) Шлуночкова пароксизмальна тахікардія;

190. Пацієнт К., 45 років пред'являє скарги на болі у ділянці серця ниючого характеру, не пов'язані з фізичним навантаженням, серцебиття, задишку при помірному навантаженні. Щодня вживає алкоголь. При об'єктивному дослідженні виявлені тремор рук, зсув лівої межі серця уліво на 2 см, при аускультации серця чути патологічний 3 тон. Живіт м'який, безболісний. На ЕКГ - ритм синусовий, електрична вісь серця (ЕВС) усунута уліво, ЧСС 104 у хв, зниження вольтажу QRS, двухфазный Т в V1 -V6.

Яке захворювання у пацієнта?

а) акогольна кардіоміопатія;

b) ішемична хвороба серця, стенокардія напруження;

c) міокардит;

d) дилатаційна кардіоміопатія;

e) нейроциркуляторна дистонія

191. Які симптоми є діагностичними критеріями гострого інфаркту міокарда?

А) зниження фракції викиду лівого шлуночка при ЕхоКГ, підвищення рівня натрійуретичного пептиду в сироватці крові;

В) типовий больовий синдром, підвищення рівня тропонінів у сироватці крові, елевация сегмента ST, інверсія зубця Т, поява патологічного зубця Q на ЕКГ;

С) лихоманка, лейкоцитоз, колючий біль за грудиною;

D) депресія сегмента ST більше 1 мм на ЕКГ при виконанні навантаження на велоергометрі;

Е) напади давлючого болю за грудиною, ознаки стенозуючого атеросклерозу при коронарографії.

192. Хворий О., 64 років, страждає ССЗ з постійною формою фібриляції передсердь. На ЕХО-КГ – тромб в лівому передсерді. Для постійного прийому Ви йому порекомендуєте:

A) антіагреганти

B) антикоагулянти

C) діуретики

D) НПВС

E) іАПФ

193. Хворий М., 62 років, що знаходився в кардіологічному відділенні з приводу нестабільної стенокардії, раптово зомлів і знепритомнів . При огляді пульс, тони серця і АТ відсутні. Зіниці на світло не реагують. На моніторі визначалася фібриляція шлуночків. Що повинен зробити лікар у першу чергу?

А) Закритий масаж серця;

В) Штучне дихання;

С) Нанести прекардіальний удар;

D) Внутрісерцево ввести адреналін;

Е) Провести електричну дефібриляцію.

194. Хворий Б. 53 років, надійшов у кардіологічне відділення зі скаргами на болі в області серця. Біль носить стискаючий характер, триває протягом 4 годин, не припинилася після сублінгвального прийому нітрогліцерину (у цілому 15 таблеток протягом трьох годин). Напередодні переніс сильний психологічний стрес на роботі. Страждає протягом 12 років на гіпертонічну хворобу. Об'єктивно: загальний стан важкий. Шкірні покриви бліді, ціаноз губ. Задишка в спокої змішаного характеру (частота дихальних рухів 24 у хвилину). У легенях з обох боків хрипів немає; границі серця розширені вліво на 1,5 см; шумів немає. ЧСС 110 за хв. АТ 160/80 мм рт ст. Живіт без особливостей. В ан. крові: Ер.- 4,1 1012/л, Нв 141 г/л, КП 1,0, Л-10,0 109/л, ю-2, п-8, е-4, с-55, л-22, м-9, ШЗЕ 17 мм/год., вміст MB-фракції креатинфосфокінази підвищений. Наявність якого захворювання найбільше ймовірна у даного хворого?

А) стенокардія напруги ФК IV;

B) стенокардія Принцметала;

C) інфаркт міокарда;

D) гіпертонічна хвороба, гіпертонічний криз;

E) міокардит.

195. У хворого Д., 45 років, з метою купірування пароксизму фібриляції передсердь уведений новокаїнамід. Після цього хворий раптово знепритомнів, а на екрані монітора замість фібриляції передсердь виникло нове порушення ритму (фрагмент моніторного запису наданий). Відведення ІІ. Швидкість запису 25 мм/сек. Яке порушення ритму має місце в хворого?

А) Пароксизм шлуночкової тахікардії;

В) Пароксизм суправентрікулярної тахікардії;

С) Фібриляція шлуночків;

D) Тріпотіння передсердь;

Е) Тріпотіння шлуночків.

196. У хворого Я., 50 років, уо 2-му міжребер’ї зліва від грудини визначається грубий систолічний шум, систолічне тримтіння грудної клітки, послаблений II тон. Шум локальний, на судини шиї не розповсюджується. На ЕКГ ознаки значної гіпертрофії правого шлуночка і передсердя.

Ці ознаки є характерними для:

А) аортального стенозу;

Б) мітральной недостатності;

В) стенозу клапану легеневої артерії;

Г) трикуспідальної недостатності;

Д) аортальної недостатності.

197. Хворому А., 47 років, у зв'язку із тривалим болем, що давить, в області серця бригадою швидкої медичної допомоги була записана ЕКГ. На плівці патологічний зубець Q, підйом сегмента ST на 3 мм вище ізолінії у відведеннях V2 і V3. Який діагноз найбільш імовірний у цьому випадку?

А) стенокардія спокою;

В) дрібновогнищевий інфаркт міокарда;

С) стабільна стенокардія напруги, ФК III;

D) великовогнищевий інфаркт міокарда;

Е) анкілозуючий спондилоартрит грудного відділу хребта.

198. Хворий З. 56 років, що страждає на ІХС, скаржиться на періодичні приступи серцебиттів, що супроводжуються запамороченням і потемнінням в очах. На стандартній електрокардіограмі не зафіксовано будь-яких порушень ритму. Який з перерахованих методів дослідження необхідно провести в першу чергу, щоб уточнити причину подібних станів пацієнта?

А) Тредміл-тест;

В) Холтерівске моніторування;

С) Ехокардіографія;

D) Велоергометрія;

Е) Черезстравохідна електрокардіостимуляція.

199. У хворого на інфаркт міокарда через годину від початку захворювання раптово сталася втрата свідомості, зупинка подиху, пульс і АТ не визначалися. Реанімаційні заходи (прекардіальний удар, закритий масаж серця, електрична дефібриляція, введення адреналіну, штучна вентиляція легень) виявилися безуспішними. Смерть пацієнта, за припущенням лікарів, що брали участь у реанімації, наступила від «найчастішого ускладнення інфаркту міокарда». Яке ускладнення інфаркту міокарда є найчастішим?

A) кардіогенний шок;

B) аневризма серця;

C) набряк легень;

D) порушення ритму;

E) синдром Дреслера.

200. Хворий Н., 46 років, був госпіталізований у клініку зі скаргами на задишку, запаморочення, нудоту, відчуття зупинки серця з наступним сильним ударом у груди. На електрокардіограмі було зафіксовано часті шлуночкові екстрасистоли. Виберіть головну ознаку екстрасистоли, що дала підставу лікарю розцінити її як шлуночкову.

А) Присутність зубця Р перед комплексом QRS;

В) Широкий (більш 0,12 мс) комплекс QRS;

С) Відсутність зубця Р перед комплексом QRS;

D) Неповна компенсаторна пауза;

Е) Вузький (менш 0,12 мс) комплекс QRS.

201. При огляді хворої Н., 49 років, що страждає на хронічний лімфолейкоз, виявлені везикульозні висипання на крилах носа, губах, продовж міжреберій. Повороти, нахили тулуба утруднені через біль. В ан крові: ер 3,8 Т/л, Нв 119 г/л, КП 1,0, тромб 187 Г/л, лейк 128,2 Г/л, е 1 п 1 с 9 лб 1 прол 6 л 81 м 1, ШОЕ 20 мм/год. Приєднання якого синдрому ускладнило плин захворювання?

А) анемічного

B) інфекційних ускладнень

C) геморагічного

D) гіперпластичного

E) плеторічного

202. Хворого С. 48 років турбують болі у ділянці серця, непритомність. При аускультації серця чути грубий систолічний шум у II міжреберьї справа від грудини, який проводиться на судини шиї.

Який метод дослідження найбільше інформативний для постановки діагнозу у даному випадку?

а) ехокардіографія;

b) оглядова рентгенографія органів грудної клітки;

c) реовазаграфія;

d) електрокардіографія;

e) фонокардіографія

203. У хворого С., 53 років, що знаходився в кардіологічному відділенні з приводу гострого інфаркту міокарда, розвинулася картина раптової серцевої сметрі. На моніторі визначається фібриляція шлуночків. Розпочато проведення реанімаційних заходів. Який препарат необхідно ввести хворому для відновлення серцевої діяльності?

А) Корглікон;

В) Новокаїнамід;

С) Верапаміл;

D) Адреналін;

Е) Дигоксин.

204. Хворий Т., 49 років, надійшов у гематологічне відділення зі скаргами на підвищення температури тіла, безпричинну появу синців на шкірі, носові кровотечі. Об'єктивно: на шкірі тулуба й кінцівок множинні екхімози, шкіра бліда, периферичні лімфовузли не збільшені, селезінка на 10 см нижче краї реберної дуги. В аналізі крові: анемія, лейкопенія, тромбоцитопенія. У мієлограмі 54% лімфоцитів з молодим ядром і виростами цитоплазми. Цитохімічно - яскрава дифузна реакція лімфоцитів на кислу фосфатазу. Яку форму хронічного лімфолейкоза можна припустити в цьому випадку?

А) спленомегалічну

B) волосатоклітинну

C) доброякісну

D) кістномозкову

E) пухлинну

205. У хворого Т., 40 років, який страждає на ревматизм, мітральну недостатність, уперше лікар виявив акцент ΙΙ тону над легеневою артерією.

Про що свідчить ця аускультативна ознака?

А) про гіпертензію малого кола;

Б) про збільшення об’єму циркулюючої крові;

В) про підвищення системного АТ;

Г) про наявність у хворого міокардиту;

Д) про приєднання інфекційного ендокардиту.

206. Основним дiагностичним критерiєм нейролейкозу є:

A) головний бiль, нудота, блювота;

B) ригiднiсть потиличних м'язiв;

C) симптом Кернiга;

D) симптом Ласега;

E) цитоз спинномозкової рiдини більше 10/мкл, наявнiсть бластiв

207. Хворий Ц., 55 років, бізнесмен, знаходячись у кардіологічному відділенні приймав хінідин із приводу шлуночкової екстрасистолії. Після прийому 600 мг препарату раптово упав і знепритомнів. Дві верхні ЕКГ – моніторні відведення - записані синхронно до початку лікування, 2 нижні ЕКГ – у момент втрати свідомості.

Чим викликана утрата свідомості?

А) фібриляцією шлуночків;

В) шлуночковою тахікардією;

С) надшлуночковою тахікардією;

D) асистолією;

Е) електромеханічною дисоціацією.

208. У хворої Г., 30 років, яка страждає на системний червоний вовчак, мітральну недостатність, при аускультації серця на верхівці кардіолог визначив ослаблення  тону.

Чим зумовлено ослаблення  тону у цієї пацієнтки?

А) ослабленням клапанного компоненту;

Б) ослабленням м’язового компоненту;

В) ослабленням судинного компоненту;

Г) рубцовым зморщенням мітрального клапану;

Д) усе вищенаведене вірно.

209. Пацієнт Н. 45 років, страждає гіпертонічною хворобою, 2 роки тому переніс q-інфаркт міокарду. В даний час є застійні явища в легенях (нічна пароксизмальна задишка), гепатомегалія, набряки стоп. Відстань, пройдена їм під час тесту з 6-хвилинною ходьбою, - 145 метрів.

Що з ніжеперечисленного категорично заборонено пацієнтові?

А) вакцинація;

В) подорож;

С) голодування;

D) вживання алкоголю;

E) куріння.

210. У хворої Д., що страждає на гіпертонічну хворобу ІІ стадії, на фоні прийому ряду лікарських препаратів на ЭКГ виявлена атріовентрикулярна блокада ІІ ступеня. Який із препаратів необхідно скасувати?

А. Эналаприл;

B. Гіпотіазид;

C. Атенолол;

D. Мілдронат;

E. Феназепам.

211. У хворого з наявністю метаболічного синдрому при обстеженні виявлені наступні дані лабораторних досліджень: ЗХ = 6,5 ммоль / л, ХС ЛПНЩ = 4,2 ммоль / л, ХС ЛПВЩ 0,9 ммоль / л, ТГ 2,7 ммоль / л, глюкоза крові натще 5,2 ммоль / л

Який з показників може з'явитися фактором ризику смерті від ІХС у даного хворого?

А. Рівень ЗХ

B. Рівень ХС ЛПНЩ

C. Рівень ХС ЛПВЩ

D. Рівень ТГ

E. Рівень глюкози крові

212. Хворий К., 37 років, з 12 років щорік (декілька разів на рік) хворіє на стрептококові ангіни. При аускультації вислуховується діастолічний шум з максимумом у 3-4-му міжребер’ї зліва від грудини на видиху і при нахилі уперед.

Яка набута вада серця має місце у хворого?

А) мітральний стеноз;

Б) мітральна недостатність;

В)трикуспідальна недостатність;

Г) аортальний стеноз;

Д) аортальна недостатність.

213. За наявності яких симптомів хворому з хронічною серцевою недостатністю, викликаною ІХС, слід рекомендувати постійний прийом непряміх антікоагулянотов?

А) стійкій синусовій тахікардії;

В) шлуночковій екстрасистолії високих градацій;

С) миготливій аритмії;

D) надшлуночковій екстрасистолії;

E) дилатації порожнин серця.

214. У хворого Д., 60 років, що страждає на ЦД 2 типу та метаболічний синдром без супутньої ІХС при обстеженні отримані наступні дані ліпідограми: ОХ = 7,2 ммоль / л, ХС ЛПВЩ 0,8 ммоль / л, ТГ 2,2 ммоль / л. Який препарат повинен вибрати лікар для первинної профілактики серцево-судинних захворювань?

А. Аспірин

B. Клопідогрел

C. Статін

D. Фібрат

E. Омега-3-поліненасичену жирну кислоту

215. При огляді пацієнта, який страждає серцевою недостатністю, лікарка виявила ознаки застою в малому крузі кровообігу.

Наявність якого симптому у хворого дозволила зробити такий висновок?

А) набряки гомілок;

B) периферичний ціаноз;

C) тахікардія;

D) поява кашлю в горизонтальному положенні;

E) збільшення розмірів печінки.

216. Хворий С., 68 років має явні ознаки серцевої недостатності.

До яких цифр у даного хворого має бути обмежений прийом солі?

А) ≤ 1 г/сут;

В) ≤ 2 г/сут;

С) ≤ 4 г/сут;

D) ≤ 6 г/сут;

Е) ≤8 г/сут.

217. У хворого У., 42 років, який страждає на стеноз тристулкового клапану, з’явилися здуття шийних вен, гепатомегалія, асцит, периферичні набряки.

Чим зумовлена поява цих симптомів?

А) дилатацією правого шлуночка;

Б) гипертрофією правого шлуночка;

В) тромбоемболією легеневої артерії;

Г) застоєм у великому колі кровообігу;

Д) застоєм ув малому колі кровообігу.

218. Хворий З., 54 роки, з діагнозом ІХС, скаржиться на перебої в роботі серця. На ЕКГ: прогресуюче подовження інтервалу PQ з наступним випадінням QRS.

Для якої блокади характерна ця картина?

А. АВ-блокади 1 ступеня;

B. АВ-блокади 2 ступеня Mobitz 1;

C. АВ-блокади 2 ступеня Mobitz 2;

D. АВ-блокади 2 ступеня 3 типу;

E. АВ-блокади 3 ступеня (повної)

219. У хворого виявлений ранній діастолічний шум вдоль упродовж лівого краю грудини з максимумом у 3-му міжребер’ї зліва. Для якої вади серця це характерно?

А. Мітральний стеноз;

Б. Аортальна недостатність;

В. Мітральна недостатність;

Г. Стеноз тристулкового клапану;

Д. Аортальний стеноз.

220. У жінки, 20 років, з’явилися скарги на болі в області серця, які не були пов’язані з фізичним навантаженням. При аускультації: систолічний клік у середині систоли з наступним систолічним шумом. Яка найбільш можлива причина цього аускультативного феномена?

A. Функціональний шум;

Б. Мітральна недостатність;

В. Мітральний стеноз;

Г. Мітральний пролапс;

Д. Кардіоміопатія.

221. У пацієнта Д, 35 років, при обстеженні виявлено мітральний стеноз. Яка найбільш вірогідна причина цієї вади серця?

А) інфекційний ендокардит;

Б) ревматизм;

В) фіброкальциноз;

Г) сифіліс;

Д) системна склеродермія.

222. Під час медогляду в школі у однієї з учениць був виявлений систолічний шум на верхівці серця, якому передував систолічний клік (клацання). Систолічний клік і клацання зменшувались у горизонтальному положенні.

Яка найбільш вірогідна причина цього аускультативного феномена?

А) мітральний пролапс;

Б) мітральний стеноз;

В) клапанний стеноз легеневої артерії;

Г) гіпертрофічна кардіоміопатія;

Д) аортальна недостатність.

223. У пацієнта Д, 41 року, який страждає на аортальну недостатність, виявлена поява швидкого «стрибкуватого» пульса. Які ще характерні прояви підвищення ударного і пульсового об’єму можливі при цій ваді серця?

А) симптом де Мюссе;

Б) капілярный пульс;

В) «пляска каротид»;

Г) усе вищезазначене.

224. У пацієнта А, 31 року, з тяжкою аортальною недостатністю, у клініці з’явилися запаморочення і приступи стенокардії. З чим найбільш вірогідно пов’язана стенокардія?

А) атеросклерозом коронарних артерій;

Б) спазмом коронарних артерій;

В) вторинною анемією;

Г) відносною коронарною недостатністю.

225. У хворого Р., 24 років, з аортальним стенозом, після экстракції зуба з’явилася лихоманка, лейкоцитоз в периферичній крові із зсувом формули вліво, анемія, прискорення ШОЕ, при об’єктивному огляді посилився грубий систолічний шум при аускультації. Яка найбільш вірогідна причина цього?

А) міокардит;

Б) сухий перикардит;

В) ексудативний перикардит;

Г) інфекційний ендокардит.

226. Основними чинниками транзіторної ішемії міокарду Є:

  1. Спазм коронарної артерії.

  2. Фіксований стеноз коронарної артерії.

  3. Тромботична оклюзія коронарної артерії.

  4. Усе перераховане.

  5. Тільки 1 і 2.

227. При проведенні цитогенетичного дослідження у пацієнтки О., 26 років, що перебуває в гематологічному відділенні у зв'язку з підозрою на один з гемобластозів, була виявлена ph-хромосома в 100% метафаз, що підтвердило класичний (типовий) варіант підозрюваного гемобластоза. Який найбільш імовірний діагноз у хворої?

А) мієломна хвороба

B) сублейкемічний мієлоз

C) хронічний мієлолейкоз

D) хронічний лімфолейкоз

E) істинна поліцитемія

228. Для стенокардітичного больового синдрому характерні всі перераховані особливості, КРІМ: A. Іррадіація болю в нижню щелепу. B. Іррадіація болю у передпліччя. C. Розвиток нападу на висоті фізичного навантаження. D. Розвиток нападу при вдиханні холодного повітря. E. Середня тривалість нападу - більше 30 хвилин.

229. Хворий Ш., 38 років, на протязі 7 років лікується з приводу пухлини головного мозку, був прооперований, отримує опромінення на голову, поліхіміотерапію. Останні 3 роки ремісія. 3 місяці тому погіршення стану, турбує слабість, часті носові кровотечі. В загальному аналізі крові: Ер-2,3 Т/л, Нв-75 г/л, КП-1,0, Тр-54 Г/л, Л-2,5 Г/л, бл-64, с-18, л-18, ШОЕ-25 мм/год. В мієлограмі 95% бластних клітин. Що стало причиною погіршення стану хворого?

A) рецидив пухлини;

B) ідиопатична тромбоцитопенічна пурпура;

C) вторинний гострий лейкоз;

D) внутрішня кровотеча;

E) метастази пухлини головного мозку в кістковий.