Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / книга міжнарод розрах Рудаківська.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Недоліки для імпортера

S Нанесення шкоди репутації у разі неплатежу або відмови від акцепту.

Якщо імпортер з будь-якої причини не може здійснити оплату або акцептувати трапу, або вирішує цього не робити, експортер може видати спеціальні інструкції щодо заявления протесту від його імені. В багатьох країнах цей протест лише формальність, яка передбачає подання згодом офіційної скарги.

3.3. Механізм здійснення платежів чеками

Сьогодення вимагає використання у зовнішній торгівлі таких сучасних засобів платежу як чеки, пластикові картки, векселі, банківські перекази тощо.

Чек - це безумовна пропозиція чекодавця платнику здійснити платіж зазначе­ної у чекові грошової суми чекодержателеві готівкою чи перерахуванням грошей на рахунок власника чека у банку.

Чек дуже зручний для розрахунків тоді, коли платник побоюється віддавати гроші до отримання товару, а постачальник не хоче передавати товар до одер­жання гарантій платежу. Використання чека як засобу платежу дає змогу заоща­джувати на обігу готівки і прискорює платежі, оскільки всі чеки оплачують після подання.

Виписаний чекодавцем документ повинен мати відповідне фінансове покриття на його банківському рахунку. Законодавство багатьох країн передбачає кримінальну відповідальність за виставлення чека без покриття. Чеки, які клієнт виписує банку, ви­дають у межах суми, наявної на його поточному та інших рахунках, включаючи суми, які надійшли на ці рахунки в результаті надання банками кредиту.

Як засіб платежу у зовнішніх операціях чек використовують при кінцевому роз­рахунку за товар і надані послуги, врегулюванні рекламацій і штрафних санкцій, по­гашенні боргу, а також у розрахунках з неторговельних операцій.

Чек можна використовувати для отримання готівки, для безготівкового платежу і в інших формах, пов'язаних з обігом чеків як засобу платежу. Форми чеків і їхній обіг регламентуються національним законодавством і нормами міжнародного пра­ва, тобто нормами Женевської конвенції, що встановила «Однотипний закон про че­ки». Країни, які не входять до системи Женевського чекового права, регулюють обіг чеків національними нормами права, а країни англо-американського права - норма­ми свого права.

Узагальнену схему механізму розрахунків чеками наведено нарис. 3.4.

Відповідно до міжнародного права при розв'язанні суперечностей, пов'язаних з формою та обігом чеків, застосовується право тієї країни, де був виписаний чек.

Чек має суворо визначену форму письмового документа; його виписують на спеціальному бланкові, виданому чекодавцю банком.

1 - платіжне доручення для депонування коштів; 2 - заява на отримання чекової книжки; 3 - чекова книжка; 4 - цінності, роботи, послуги; 5 - чек; (5 -реєстр чеків для оплати; 7 - вимога па оплату; 8 - перерахування коштів; 9 - повідомлення про перерахування грошей на рахунок

Текст чека повинен містити такі основні елементи:

  1. Найменування «чек» (чекова помітка), виражене мовою, якою написаний чек.

  2. Просте і нічим не обумовлене розпорядження платнику сплатити зазначену на че­ кові суму. Сума чека також повинна бути вказана прописом від руки.

  3. Найменування банку-платника, в якому чекодавець зобов'язаний вказати на че­ кові свій рахунок у банку, з якого має бути здійснений платіж. Англійські нор­ ми права передбачають банківську помітку на чеку, яка означає, що на поточно­ му рахункові чекодавця є достатньо коштів для оплати чека.

4 Місце платежу, яке переважно збігається з місцем розташування банку-платника.

  1. Дата (число, місяць (прописом), рік видачі чека) та місце складання (виписуван­ ня) чека. Якщо місце складання чека не зазначено, ним вважається місцерозта- шування чекодавця.

  2. Підпис чекодавця.

Ніякі поправки чи виправлення на чекові не допускаються. Відсутність у ньому якогось із перелічених елементів позбавляє цей документ сили чека.

Зразок чека за формою «Однотипного закону про чеки» наведено нижче (у дуж­ках зазначені номери вищезгаданих елементів чека).

Згідно з Женевською конвенцією термін подання чека до оплати у країні його видачі рівний 8-й дням, у платіжному обороті між країнами Західної Євро­пи, Східної Європи та Середземномор'я - 20, а в міжконтинентальному пла­тіжному обороті - 70 дням. Ці терміни діють з дня, вказаного у чеку, як дата ви­ставлення чека.

Чек може передавати одна особа іншій внесенням у нього передавального напи­су (індосаменту). Індосамент здійснюється на зворотному боці чека і підписується особою, котра зробила цей напис (індосантом).

Передавальний напис (індосамент) повинен бути простим і нічим не обумовле­ним. Він засвідчує передачу прав щодо чека іншій особі, а також передбачає відповідальність індосанта перед усіма наступними власниками чека.

Чек належить до категорії оборотних документів, тобто для передачі прав за че­ком іншій особі немає необхідності вдаватися до цесії. Всі права за чеком можуть бути передані, як ми вже згадували, за допомогою передавального напису - індоса­менту, який проставляється на зворотній стороні чека або на доданому до чека листі (алонжі).

Оформлений індосаментом чек повинен бути вручений індосантом індосато-рові. Індосамент може бути (так само, як і чек) іменним, ордерним, бланковим. Як­що ж індосамент містить слова «на інкасо», «валюта на отримання», «в депозит», «як довіреному» або рівнозначні слова, то такий індосамент називається передо­рученим.

Міжнародна банківська практика виробила універсальний текст передоручено­го чекового індосамента, коли замість зазначення в індосаменті найменування бан­ка, якому доручається інкасація із написанням вищезазначених слів, проставляється штамп наступного тексту:

138 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Платіж' чеком. Такий платіж здійснюється без права регресу, що означає ви­словлена держателю (чека) у визначеній формі думка банку-трасата після перевірки ле­гальності чека (зразків підписів трасата, номера рахунку, номера чека та ін.).

Негоціація чека. Негоціація чека завжди з правом регресу і може бути здійсне­на будь-яким банком, який згоден провести цю операцію. Такий банк видає аванс бенефщіарові і направляє негоційований чек у банк трасанта для платежу. У випад­ку неплатежу бенефіціар повинен повернути негоційованому банку суму отримано­го авансу.

Гарантія платежу за чеком. На доповнення до відповідальності, яка покла­дається законом на чекодавця і індосанта чека у випадку його несплати, платіж за чеком може бути гарантований на всю суму або її частину будь-якою іншою особою, крім платника за чеком. Така гарантія зазвичай виражається словами «гарантова­ний», «аваль», «вважати за аваль» або іншими рівнозначними словами і супровод­жується підписом особи (аваліста), яка прийняла на себе відповідальність за платіж. Причому особі, яка підписується в якості гаранта, не обов'язково вказувати, за кого вона дає гарантію. При відсутності такої вказівки гарантія вважається даною за че­кодавця. Відповідальність гаранта (аваліста) за чеком є акцесорною, тобто додатко­вою, не основною.

Платежі за допомогою чеків можна віднести до порівняно повільних методів розрахунків, оскільки отримувач платежу повинен чекати того, що даний чек повер­неться в банк трасанта для клірингу до того, як буде кредитований його власний ра­хунок. Експортер має видати своєму банку розпорядження для інкасування цього платежу. В міжнародній торгівлі чеки обов'язково висипаються для інкасування. Комерційні банки України приймають на інкасо всі належним чином оформлені ко­мерційні чеки у будь-якій валюті.

Покриття виплачується в доларах США та евро. У випадку, якщо чек виписаний в іншій валюті, покриття зараховується і виплачуються в доларах США.

Термін інкасо - 50 днів (42 дні від першої п'ятниці, наступної за днем, отриман­ня чеків сектором чеків відділу електронних засобів розрахунку департаменту зовнішньоекономічних і валютних операцій).

За інкасування банками стягується комісія.

Не приймаються чеки, сума комісії за якими значно перевищує суму чека. При по­верненні неоплачених чеків іноземні банки все одно стягують комісію за обробку.

При прийнятті на інкасо комерційних чеків в українських банках клієнт оформ­лює заяву про здачу чека на інкасо, в якій вказується найменування платіжного до­кумента, його дата і номер, ким виданий, сума кожного чека, якщо їх кілька, і за­гальна сума (див. зразок заяви нижче). В заяві клієнт ставить підпис, підтверджую­чи правильність вказаних даних і свою згоду з умовами інкасо.

Працівник банку перевіряє правильність реквізитів чека, термін його дії (півроку), послідовність індосаментів і особу отримувача за паспортом.

Іменні чеки, які пред'являються банку іншою особою, можуть бути прийняті банком на інкасо тільки за дорученням власника чека або у випадку, якщо чек ви­писаний на користь малолітньої або недієздатної особи.

Власник чека ставить на звороті чека свій підпис (бланковий індосамент). Працівник банку оформлює в двох примірниках опис документів, прийнятих на інкасо, закріплює його підписом і штампом банку. Один примірник віддається клієнту. Прийняті на інкасо чеки оприбутковуються в касу банку. Прибутковий ва­лютний ордер оформлюється на суму чека у валюті чека.

Після надходження коштів на рахунок клієнт отримує повідомлення про надходження відшкодування за чеком. У випадку відмови іноземного банка оп­латити чек клієнту висилається повідомлення з проханням з'явитися для отри­мання поверненого чека. При видачі покриття за чеком оформлюється видатко­вий валютний ордер, а клієнт повертає виданий йому примірник опису доку­ментів, прийнятих на інкасо.

14U Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

У міжнародній торгівлі оплату боргів за допомогою чека недостатньо викори­стовують з таких причин:

S експортер повинен звернутися до свого банку з розпорядженням про інкасу­вання платежів, за що буде стягуватися визначена плата;

S чек може суперечити внутрішньому валютному законодавству і положен­ням про валютне регулювання в країні покупця, тому розрахунки можуть бути затримані до одержання необхідного дозволу влади на здійснення платежу;

^ є ризик втрати чека при надісланні поштою;

S чек може виявитися «непокритим» і не буде сплачений після пред'явлення.

Умови передачі чека від однієї особи до іншої визначають вид чека та характер його використання в обігу як засобу платежу.

Розрізняють такі види чеків:

1. Іменний - чек на користь певної особи. Такий документ не може бути пере­даний за допомогою звичайного індосаменту. Передача здійснюється цесією (пере­давальним написом із застереженням «Не наказу», завіреним у нотаріальному по­рядку відповідно до норм цивільного права).

2. Ордерний - виписаний на користь певної особи чи за її наказом. Передається за допомогою індосаменту із застереженням «Наказу» чи без нього. Цей вид чека широко використовують у міжнародному платіжному обороті. Зразок такого чека подано при розгляді елементів чека.

.Чек на пред'явника. Виписують пред'явникові, він може бути переданий іншій особі як з індосаментом, так і без нього.

Чекодавець надає його своєму партнерові за кордоном, який при отриманні че­ка виставляє його обслуговуючому банкові для кредитування свого рахунку. У такий

РОЗДІЛ 3. Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства 141

спосіб, за допомогою чека на пред'явника, чекодавець здійснює платіж прямо своєму партнерові. Цей платіж відбувається швидше, ніж платіж банківським пере­казом. Тому чеки на пред'явника також широко використовують у міжнародному обороті.

У міжнародній практиці чеки поділяються ще на банківські та фірмові.

Банківський чек - чек, виписаний банком на свій банк-кореспондент.

У тексті таких чеків відсутні найменування фірми-чекодавця, ним виступає банк боржника. Оплату за цими чеками здійснюють за рахунок коштів банку чеко­давця на його рахунку в банку-кореспондентові за кордоном. У міжнародному платіжному обороті найчастіше використовують банківські ордерні чеки.

Фірмовий чек - чек, виписаний фірмою на одержувача. Переважно такі документи фірми виписують в національній чи іноземній валюті на пред'явника і виставляють на свій банк. Оплата по таких чеках проводиться за рахунок коштів чекодавця.

Якщо при передачі чека не передбачено отримання готівки, то використовують кро-сування та розрахункові чеки. Прикметна ознака кросованого чека - дві паралельні лінії (загальне перекреслювання), нанесені по діагоналі на його лицьовому боці.

Особливими видами чеків є єврочеки та подорожні чеки.

Єврочеки (Eurocheque) - стандартизовані чеки, супроводжувальні спеціаль­ною гарантійною карткою, які випускають банки - члени Міжнародної організації єврочеків.

Функції єврочекової картки полягають не лише у гарантуванні оплати чека в ме­жах установленого ліміту, а й у використанні її як дебетної картки для зняття готівко­вих грошей у мерою банківських автоматів. Особливість єврочека полягає у тому, що його можна виписувати у валюті країни перебування: у Франції - у франках, в Іспанії - в песетах тощо. Чек приймають для оплати за товари тисячі роздрібних торговель­них установ у 40 країнах Європи і Північної Америки.

Єврочек (чек у евровалюті) виписується банком без попереднього внеску клієнтом готівки і на більші суми в рахунок банківського кредиту терміном до міся­ця; оплачується у будь-якій країні-учасниці угоди («Єврочек» з 1968 р.). На початок 1991 р. єврочеки виписували банки 21 країни. Завдячуючи єдиній формі та можливості додаткового контролю єврочеки широко використовуються у розрахунках з міжнародного туризму.

Подорожній чек. Стандартний грошовий документ, який виписують в міс­цевій або іноземній валюті і використовують при поїздках, закордонних подорожах для оплати товарів і отримання в банку готівки.

Подорожній чек є платіжним засобом, який містить у своєму найменуванні Travellers Cheques (подорожній чек) найменування банку, який випустив чек (бан-ку-емітента), підписи його уповноважених посадових осіб, номер чека в правому верхньому куті, а також два спеціально відведених рядки для підпису власника че­ка: перший підпис проставляється при купівлі чека в присутності працівника бан­ку чи фірми, яка продає подорожні чеки, другий підпис власник проставляє при отриманні готівки за чеком.

142 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Подорожні чеки не мають терміну давності. Чеки оплачуються тільки початко­вому власнику, зразок підпису якого є на чекові. Оплата подорожнього чека здійснюється тільки в повній сумі, часткова оплата чека не припускається.

Банки України приймають до оплати чеки American Express, Tomas Cook, Visa, Citicorp у доларах США і евро. Дорожні чеки в інших валютах, як і подорожні чеки, які пред'являються третьою особою, приймаються тільки на інкасо.

Подорожні чеки American Express, виписані на уповноваженого представника клієнта (тобто в чекові мається два підписи клієнта, і в графі Pay this Cheque to the Order of- прізвище, ім'я особи, на яку виписаний чек), приймаються тільки на інкасо.

Наприкінці XX ст. популярними стали такі подорожні чеки: V1ZA, American Express, Thomas Cook (рис. 5.5), Citicorp та інші.

Всі ці чеки - іменні, схема роботи з ними така: при купівлі чека покупець ста­вить свій підпис у відведеному для цього місці, при одержанні готівки за нього - в іншому. Коли підписи збігаються, клієнт може отримати готівку. Як правило, за обмін чеків на місцеву валюту банки стягують певний відсоток - комісійні для по­криття своїх витрат, розміри яких можуть значно відрізнятися в різних банках.

Подорожні чеки дуже зручні для використання. Передусім при перетинанні митного кордону не потрібен спеціальний дозвіл на вивезення таких чеків, на відміну від використання валюти готівкою.