Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МКРВО / книга міжнарод розрах Рудаківська.doc
Скачиваний:
40
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
4.24 Mб
Скачать

Особливості використання акредитива в розрахунках при експортних операціях підприємств України

Перед початком переговорів із зарубіжним покупцем доречно проконсультуватися у банку що­до того, яку форму розрахунків вигідніше обрати в кожному конкретному випадку.

Зовнішньоекономічні контракти складаються відповідно з «Положенням про фор­му зовнішньоекономічних договорів (контрактів)» від 5 жовтня 1995 р. (№ 75) Міністер­ства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України, а також постанови Кабінету Міністрів України і Національного Банку України від 21 липня 1995 р. (№ 444) «Типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів)».

При складанні контракту з оплатою акредитивом у пункті «Умови платежу» не­обхідно зазначити, що оплата виконується шляхом відкриття безвідзивного доку­ментарного акредитива. Водночас слід вказати і наступне:

  1. Термін виставлення акредитива. Наприклад, «акредитив повинен бути ви­ ставлений протягом днів з дати підписання контракту», або «акредитив пови­ нен бути виставлений не пізніше днів з дати підписання контракту».

  2. Підтвердженим чи непідтвердженим є акредитив. За необхідності підтвер­ дження окремого банку потрібно його вказати.

  3. Спосіб виконання акредитива. Таке виконання можливе шляхом «платежу по пред'явленню» або «з розстрочкою платежу».

  4. Банк, який буде виконувати акредитив. Це може будь-який із вітчизняних банків, підтверджуючий банк або банк бенефіціара.

  5. Дата закінчення акредитива, її потрібно точно визначити. Якщо акредитив виконується в іноземному банку, то потрібен певний час на пересилання документів після відвантаження товару. Термін дії акредитива розраховується так: дата останнь­ ого терміну відвантаження плюс 14 днів. Ця дата і буде терміном закінчення акре­ дитива.

  6. Сума акредитива. Якщо акредитив покриває не всю вартість контракту, а тільки його частину, то в контракті доцільно це зазначити. Наприклад, «акредитив відкривається на 50 відсотків вартості контракту».

7. Перелік документів, необхідних для відкриття акредитива. Занадто великий перелік може затримати перевірку документів і оплату акредитива. Як правило, для відкриття акредитива необхідними є такі документи: інвойс; транс­ портний документ; митна декларація (копія); сертифікат якості, якщо необхідно перевірити якість товару (див. розд. 2); акт прийому-передачі на випадок домо­ вленості сторін.

8. Платник комісії за акредитивом. На території України комісії платить поку­ пець, а за її межами - продавець. Оплата комісій підтверджуючого банку обгово­ рюється додатково.

РОЗДІЛ 3. Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства 119

9. Мова, якою повинні бути складені документи. Отримавши текст акредити­ва, експортер повинен перевірити відповідність його умов умовам контракту. За відсутності заперечень щодо акредитива він подає в український банк письмову зго­ду про прийняття документа, завірену уповноваженими особами.

Якщо в експортера виникли заперечення з приводу умов акредитива, то він мо­же подати в український банк заяву, в якій вказує, що даний акредитив буде прий­нятий ним тільки при внесенні в його зміст змін (вони повинні обов'язково відповідати укладеному контракту).

При поданні в банк документів за акредитивом експортер повинен чітко дотри­муватись усіх вимог акредитива, особливо щодо найменувань організацій і назв до­кументів. Потрібно уважно перенести опис товару, використаний у тексті акреди­тива. Також позначити найменування і адреси організації експортера як бе-нефіціара за акредитивом і контрагента-наказодавця. Транспортні документи по­винні бути датовані і підписані перевізником.

Зміст інших документів не повинен суперечити один одному (при цьому необхідно враховувати, що банки будуть їх перевіряти тільки за зовнішніми ознака­ми, тобто на основі тексту акредитива, не контролюючи виконання вимог відповідного зовнішньоторговельного контракту).

Особливу увагу потрібно звернути на дотримання терміну дії акредитива. До­кументи повинні бути надані до закінчення встановленого терміну і за місцем закінчення акредитива (воно, як правило, визначається разом з датою закінчення). Коли акредитив закінчується в зарубіжному банку, необхідно пред'явити документи в банк завчасно, тобто з урахуванням часу на їхнє пересилання. В умовах акредити­ва може фігурувати таке поняття, як «дата останнього відвантаження». Відповідно транспортні відвантажуючі документи повинні бути вписані не пізніше обумовле­ної дати.

Якщо умовами акредитива вимагається пред'явлення страхового документа, не­обхідно проконтролювати відповідність між документом, ризиками, що покривають­ся, та умовами акредитива. Страховий документ необхідно виписувати не пізніше да­ти відвантажуючого документа і, як правило, на суму в розмірі 110 % від суми ра-хунків-фактур.

Усі ці документи вносять в текст додаткових формулювань, якщо того вимага­ють умови акредитива (наприклад, посилання на будь-який документ чи ліцензію, номер акредитива тощо). Адже як для імпортера, так і для банку, що виставив за йо­го дорученням акредитив, наявність в документах хоча б однієї невідповідності умовам акредитива є достатньою підставою для відмови в безумовній виплаті коштів за акредитивом. Тому комплект документів, що цілком відповідає вимогам акредитива, є надійною гарантією повного і своєчасного отримання коштів за екс­портною угодою. За таких умов експортер не залежить від бажання контрагента-імпортера платити чи не платити за доставлену продукцію, тому що з моменту прийняття документів зобов'язання про їхню оплату цілком перебирає на себе банк-емітент.

120 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

Витрати за акредитивними Обов'язки сторін, у т.ч. фінансові, операціями щодо відповідальності за акредитивною,

міжнародною торговельною угодою вре-

гульовуються у торговому контракті, але найпізніше - при відкритті акредитива (авізуванні). їхнє співвідношення залежить від становища експортера й імпортера на ринку, а також від інтересів і банків-учасників.

Ставки комісій за проведення акредитивних операцій можуть бути інди­відуальними в кожному окремому банку (табл. 3.1, 3.2).

РОЗДІЛ 3. Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства 121

Повсюдному й ефективному викорис-

Проблеми, переваги і недоліки танню акредитивів заважає, передусім, ве-акредитивної форми розрахунків лика кількістьневідповідностей між доку­ментами, що вимагаються та подаються за

акредитивом. В операції з акредитивом всі документи мають відповідати його термінам та умовам до виконання платежу (акцепту).

Експортер повинен бути впевненим, що акредитив відповідає контрактові про купівлю-продаж. До перевірки необхідно приступати одразу ж, одержавши акреди­тив, оскільки заявник (покупець/імпортер) може не погодитися з невідповідностями в документах. Можлива й така ситуація, коли невідповідності виявляють після відвантаження товарів. За наявності невідповідностей, які експортер не може прий­няти, він може просити імпортера відкоригувати акредитив у банкові-емітентові. За­пит імпортера щодо відкоригування акредитива повинен бути зроблений відповідно до моменту відвантаження товарів.

У разі представлення невідповідних документів експортер може вдатися до та­ких заходів:

S Зробити запит негоціюючому банку чи банку-платнику про коригування, по­вторно представивши потім документи. Повторне представлення документів має відповідати даті закінчення акредитива, згідно з вимогами акредитива чи UCP. Таке вирішення проблеми можливе, коли документи представлені відра­зу після транспортування, і є час для повторного їх представлення. S Зробити запит негоціюючому банку чи банку-платнику про вступ у контакт із банком-емітентом, найкраще за допомогою телетрансмісійного повідомлення про дозвіл негоціювати (оплатити) чи акцептувати невідповідності. S Надати інструкцію негоціюючому (оплачуючому) банкові відправити доку­менти до банку-емітента для схвалення (акцепту за акредитивом). S Зробити запит негоціюючому (оплачуючому) банкові акцептувати тратту під надання фондів чи проти гарантії.

Можливі невідповідності в документах, що представляють за акредитивом:

  • Коносамент містить позначки (не "чистий");

  • Дата коносаменту пізніша за дату, позначену в акредитиві;

  • Заявлений у коносаменті вантаж не відповідає вказаному в акредитиві;

  • Коносамент не відображає товари, що фактично були відвантажені;

  • Заборонене відвантаження «на палубі»;

  • Немає підтвердження про оплату фрахту;

  • Заборонений коносамент чартер-партії;

. В акредитиві не вказано порт завантаження та призначення;

  • Заборонене перевантаження;

  • Вексель та документи представлено після дати їх закінчення;

  • Опис товарів у рахунку відрізняється від опису в акредитиві;

  • Не вказано маркування та кількості упаковок вантажу в усіх документах;

  • Не вказано вагу вантажу в усіх документах;

  • Сума рахунку перевищує суму акредитива;

122 Розрахункові та кредитні операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства

  • Сума рахунку відрізняється від суми векселя;

  • Вексель, транспортні чи страхові документи підписані чи передані невповно- важеною особою;

  • Страхові документи не заявлено в акредитиві;

  • Суму страхового покриття вказано у валюті, що відрізняється від валюти ак­ редитива;

  • Фактична дата страхування в акредитиві не визначена або відрізняється від транспортних документів;

  • Вантаж не застрахований.

На відміну від передоплати акредитив надає експортерові надійну гарантію від недоплати. Будучи вигідним для експортера, цей метод розрахунків в зовнішньотор­говельних операціях втілює в собі значні зручності для імпортера.

Переваги акредитивних розрахунків для експортера

Мінімальний ризик неоплаты. Експортер, погоджуючись з термінами та умова­ми акредитива для здійснення оплати за продукцію, яку він має намір закупити, звертається до банку-емітента чи до підтверджуючого банку з метою зробити опла­ту. Банк не може відмовитися від оплати, якщо він узяв на себе безвідзивне зо­бов'язання щодо цієї операції.

Швидкість та зручність. Оплата банком проводиться швидше і значно надійніше, ніж інкасо від експортера.

Успіху фінансуванні. Вексель, акцептований банком, може бути дисконтований, якщо в країні існує ринок таких фінансових інструментів.

Недоліки акредитивних розрахунків для експортера

Зниження конкурентоспроможності. Оскільки імпортер несе значні витрати і здійснює великий обсяг роботи з паперами, експортер, який продає товари лише за ак­редитивом, може обмежити свій ринок, зазнаючи труднощів щодо пошуку покупців.

Переваги акредитивних розрахунків для імпортера

Можливість кредитування та фінансування. Угода за векселем з відстроченням не вимагає від імпортера оплати за пред'явленням. Імпортер також має можливість прид­бати акцептне фінансування чи інший вид фінансування, що його надає банк-емітент.

Безпека. Імпортер може бути впевнений, що експортерові доведеться дотрима­тися всіх термінів та умов акредитива до моменту оплати. Оскільки банк не несе відповідальності за якість та відповідність представлених документів, імпортер все-таки залежить від надійності експортера. Отже, імпортер може бути впевненим тільки у відповідності документів акредитива.

Недоліки акредитивних розрахунків для імпортера

Збільшення витрат і зниження зручності. Найчастіше імпортер є єдиним, хто несе витрати за акредитивом (на відміну від інкасо, де витрати несе експортер). Ак­редитив коштує дорожче за інкасо й забирає більше часу на оформлення.

РОЗДІЛ 3. Розрахункові операції у зовнішньоекономічній діяльності підприємства 123