Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

mitna_sprava

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
22.02.2015
Размер:
918.85 Кб
Скачать

 

системою господарювання

економічний вплив зі

 

 

в межах між

сторони митних

 

 

протекціонізмом та вільною

органів

 

 

торгівлею

 

 

Психоетичний

Характеристика

Зацікавленість різних

Окремий

 

психологічних відносин, які

людей, на яку

співробітник чи

 

склалися в процесі

направлена активність

колектив

 

розробки та прийняття

взаємопов’язаних з

митного органу

 

митної політики

цією зацікавленістю

 

 

 

суб’єктів

 

Отже, митна політика – це складова внутрішньої та зовнішньої політики. Проте, у будь-якому випадку виникає проблема співвідношення та різниці між митною та зовнішньоекономічною політикою на понятійному рівні даних категорій.

Законодавче визначення митної політики

Митний кодекс України визначає митну політику як систему принципів та

напрямів діяльності держави у сфері забезпечення своїх економічних інтересів та безпеки за допомогою митно-тарифних та нетарифних заходів регулювання зовнішньої торгівлі.

Митна політика відповідно до Митного кодексу України є складовою як внутрішньополітичної, так і зовнішньоекономічної діяльності України. Основними цілями цієї політики є:

забезпечення найбільш ефективного використання інструментів митного контролю і регулювання товарообміну на митній території України;

участь у реалізації торговельно-політичних завдань щодо захисту внутрішнього

ринку;

стимулювання розвитку національної економіки;

сприяння проведенню структурної перебудови та інших завдань економічної політики України.

Нарівні з названими можуть встановлюватися й інші цілі митної політики України відповідно до загальної економічної політики держави. Таким чином, саме митна політика визначає основні цілі, завдання і функції митної справи в Україні.

Митна політика та її практична реалізація спирається, перш за все, на діяльність митних органів. Митна служба є інституційною передумовою реалізації митної політики, але не тільки вона. Стаття 11 Митного кодексу України здійснення митної справи фактично зводить до реалізації митними органами митної політики шляхом виконання покладених на них завдань.

3. Організаційно-правова основа реалізації митної політики

Основною економічною функцією держави є захист своїх економічних інтересів та економічної безпеки. Виходячи з цих двох потреб формується економічна політика держави, яка включає внутрішню та зовнішню складові. Можна виділити дві форми реалізації економічної політики: правову та організаційну.

Основою внутрішньої економічної політики є податкова політика, а зовнішньоекономічної – митна політика. Остання реалізовується через протекціонізм чи лібералізацію зовнішньої торгівлі. Правовою формою реалізації митної політики є митне право та митне законодавство, а організаційною – система управління митною справою. Правова та організаційна форми реалізації митної політики стають організаційно-правовою основою митної справи, тобто діяльності митних органів.

Процес реалізації митної політики включає як правові так і організаційні форми державної діяльності.

Під джерелами митного права фахівці розуміють Конституцію держави, міжнародні угоди, Митний кодекс та інші закони, що містять норми митного права, Укази Президента та постанови Уряду, акти Держмитслужбита інших держаних органів виконавчої влади.

Узагальнення та конкретизація змісту і взаємозв’язку понять митного права, норм митного права та митного законодавства дають змогу вважати, що саме ці поняття і складають систему нормативно-правових форм реалізації митної політики та митної справи.

Тому митне право розглядаємо перш за все як інструмент управління митною справою. Під цим кутом зору митне право – це система правових норм, що регулюють відносини в галузі митної справи.

Відносинами в галузі митної справи є стосунки суб’єктів митної справи щодо здійснення митної справи, яке покладається безпосередньо на митні органи. Митне право регулює відносини за участю митних органів з приводу здійснення ними покладених на них державою функцій, тобто предметом митного права вважають владно-розпорядчу діяльність митних органів при здійсненні митної справи.

Діапазон відносин суб’єктів митної справи залежить від функцій та повноважень митних органів. На даний час завдання, які виконують митні органи реалізуючи митну політику, виписані в статті 11 Митного кодексу України.

Суб’єктами митних відносин є митні органи, що здійснюють митну справу, інші державні органи, що взаємодіють з митними органами з метою реалізації митної політики, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності та фізичні особи.

Права та обов’язки суб’єктів відносин в галузі митної справи складають норми митного права.

Система нормативних актів, які містять норми митного права, становить митне законодавство. Законодавство з питань митної справи складається з Конституції, Митного кодексу та нормативно-правових актів з питань митної справи, а також міжнародних угод щодо митної справи. Перелічені нормативно-правові акти є формальними джерелами митного права.

Формується митне законодавство в залежності від поглядів та ідей, які превалюють в державі та на міжнародному рівні у зв’язку з необхідністю забезпечення економічної безпеки та захисту економічних інтересів держави в поточному періоді часу. Переконання, які превалюють в суспільстві щодо засобів захисту економічних інтересів та забезпечення економічної безпеки держави, через політичну волю та законодавчу владу, трансформуються

у відповідних нормативних актах, які мають забезпечити реалізацію прийнятої державою митної політики.

Отже, митна політика це система поглядів, ідей та переконань, яка через вплив

на законодавчі, судові та інші органи держави, формує основні правові, економічні та організаційно-управлінські норми і засоби митної справи.

Дане визначення, з однієї сторони не суперечить суті законодавчого визначення. З іншої сторони воно охоплює митну політику як на етапі формування так і на етапі її реалізації, чим уникає однобокості в підході до розуміння цього поняття.

Відсутнє у визначенні і обмеження засобів реалізації митної політики. Адже, коли врахувати прийняте нами визначення митної справи, то митна політика реалізовується через діяльність митних органів всіма засобами, передбаченими митним законодавством.

Крім того, визначення наголошує на нерозривності понять митної політики та митної справи, розподіляє ролі та місця одного поняття відносно іншого, що в свою чергу корінним чином вирізняє митну політику як складову зовнішньоекономічної політики.

4. Митна політика як складова зовнішньо-економічної політики та її форми

Державна незалежність будь-якої країни визначається багатьма чинниками, такими,

як:

o зовнішня і внутрішня політика,

o міжнародні політичні і торгові відносини,

o національна програма стимулювання вітчизняного виробництва.

Окремим чинником, який регулює відносини з країнами світової співдружності, є митне законодавство країни.

Митне законодавство країни, насамперед переслідує дві групи цілей: економічні і захисні.

Економічні. У їх числі чисто фіскальні, тобто поповнення прибуткової частини бюджету країни, і регулятивні. Свій регулюючий вплив на економіку митний механізм здійснює митними тарифами, а так само заборонами, обмеженнями, ліцензуванням, квотуванням експорту і імпорту.

Регулювання покликане:

а) стимулювати розвиток національної економіки; б)захищати внутрішній ринок країни; в) залучати іноземні інвестиції;

г) забезпечити виконання зобов'язань перед іншими державами, міжнародними союзами, а також сприяти досягненню інших цілей по політичній і економічній стабілізації країни.

Захисні, тобто захист економічної, санітарної безпеки країни, захист громадського порядку, здоров'я населення, культурних цінностей. Названим цілям служать всі основні компоненти митної справи: митна служба, митна діяльність, митна політика та ідеологія.

Як уже зазначалося основою зовнішньоекономічної політики держави є митна політика, яка реалізовується через протекціонізм чи лібералізацію зовнішньої торгівлі (політику вільної торгівлі).

Протекціонізм і політика вільної торгівлі – це основні форми реалізації зовнішньоторгівельної політики держави, які об'єднують законодавче забезпечення національної зовнішньої торгівлі і напрацьовану світову практику з уніфікації торгівельного досвіду. Виділяють ще одну форму реалізації зовнішньоторгівельної політики – автаркію.

Автаркія – політика держави щодо становлення замкнутого самодостатнього господарства у межах однієї країни чи групи країн за максимального обмеження імпорту і стимулювання експорту.

Вільна торгівля – це відсутність встановлених державою обмежень у вигляді штучних бар’єрів в торгівлі між окремими особами, і фірмами різних країн.

Вільна торгівля (free trade) – політика мінімального державного втручання в зовнішню торгівлю, що розвивається на основі вільних ринкових сил попиту і пропозиції. Така політика базується на усуненні будь-яких перешкод до ввезення та вивезення іноземних та вітчизняних товарів. Митні органи виконують лише реєстраційні функції. Цю політику проводять країни з високим рівнем розвитку продуктивних сил, що дає змогу місцевим підприємцям витримувати конкуренцію. Саме вільна торгівля стимулює конкуренцію, примушує національні підприємства підвищувати якість своєї продукції та знижувати ціни.

Політика вільної торгівлі як форма державної політики проявляється

у відміні

обмежень

в

сфері

зовнішньоекономічної

діяльності,

зниження

ставок

експортного/імпортного мита, безперешкодній міграції капіталу і робочої сили. Однак, на практиці більшість із держав, які дотримуються принципів вільної торгівлі, при проведенні власної економічної політики використовують різного роду обмеження, які мають протекціоністський характер. Протекціонізм виступає як політика держави, спрямована на захист внутрішнього ринку та стимулювання розвитку вітчизняної економіки. Тобто, незважаючи на утвердження принципів лібералізації у зовнішній торгівлі, країни не можуть не застосовувати обмежуючі заходи, для перешкоди здійснення зовнішньоекономічних операцій.

Протекціонізм (з латинської, покровительство, захист) – це економічна політика держави протилежна політиці вільної торгівлі і спрямована на захист від іноземної конкуренції стратегічних галузей національної економіки; на тимчасовий захист відносно нових галузей економіки; на розширення зовнішнього ринку і як захід у відповідь при проведенні політики протекціонізму торгових партнерів.

Митний протекціоналізм – митна політика яка передбачає високий рівень митного оподаткування іноземних товарів, які ввозяться на внутрішній ринок країни. Митний протекціоналізм застосовується з метою захисту вітчизняних галузей промисловості від конкуренції з іноземними товаровиробниками.

Отже, протекціонізм, передусім, направлений на стимулювання розвитку національної економіки шляхом надання відповідних переваг національним товаровиробникам і виробництва певних бар'єрів для проникнення іноземних конкурентів на внутрішній ринок. Головне завдання протекціонізму – стимулювання і підтримка вітчизняного експорту.

Основними класифікаційними ознаками протекціонізму є:

Інституціональна структура

Цільова орієнтація: селективний та тотальний

За характером заходів, що використовуються: тарифи, квоти, антидемпінгові процедури

За терміном заходів, що вводяться: тимчасовий (обмежений) і необмежений

За ступінню свободи введення заходів: добровільний протекціонізм та змушений

За методами регулювання ЗЕД: прямий протекціонізм та непрямий

За режимом, що встановився між країнами

За ступінню відокремленості від світової економіки: автаркія та ефективний протекціонізм

За формами прояву: із використанням обмежувальних заходів та із використанням заходів сприяння

До основних форм обмежень належать ембарго, бойкот, санкції Виділяють декілька форм протекціонізму:

селективний – скерований проти окремих країн або окремих видів товарів;

галузевий – скерований на захист окремих галузей, найчастіше сільського господарства;

колективний – проводиться об'єднаннями країн щодо країн, які не входять у ці об'єднання;

прихований – здійснюється методами внутрішньої економічної політики.

Стосовно того, що і для якої країни краще – політика вільної торгівлі чи протекціонізм, єдиної думки немає. Сучасний протекціонізм концентрується, в основному, у відносно вузьких галузях. Політика вільної торгівлі є привабливішою. Тому здебільшого

країни проводять гнучку зовнішньоторговельну політику, використовуючи як методи протекціонізму, так і політику вільної торгівлі.

Співіснування держав у світовому господарстві визначається постійними змінами у напрямках та формах їх співробітництва, яке відбувається на фоні посилення потужності одних та послаблення інших. Тобто кожна країна обирає адекватну до прийнятої економічної моделі відповідну систему захисту та стимулювання суб'єктів, що носить суто індивідуальний характер.

Тема 3

1. Нетарифні обмеження, їх суть і призначення

Нові тенденції у світовій економіці, модифікація товарного виробництва, формування глобальної економічної сфери, розширення кризи економічного та політичного розвитку, відносне вирівнювання цін на аналогічні товари в різних країнах призвели до того, що митні збори вже не могли задовольняти вимоги, які висуваються до національної ЗЕП з питань регулювання зовнішньоторговельних зв’язків.

У цих умовах виникли засоби ЗЕП, що не входять у групу митно-тарифних обмежень, які в адміністративному порядку або внаслідок виконуваних ними функцій, часто безпосередньо не пов’язаних із зовнішньою торгівлею, почали відігравати роль регуляторів зовнішньоторговельного обороту. Вони дістали назву нетрадиційних обмежень.

Особливість використання нетрадиційних обмежень полягає в тому, що їх вводять, як правило, органи державної влади, вони мають автономний характер, тобто не пов’язані будьякими міжнародними зобов’язаннями. Тому обсяг і методика їх застосування повністю регулюються національними органами і національними правилами. Це дає змогу стверджувати, що процес регулювання зовнішньої торгівлі з кордонів переноситься в середину країни, тобто внутрішнє господарське і технічне законодавство дедалі більшою мірою починають відігравати роль регулятора зовнішньоторговельного обороту.

Термін “нетарифні обмеження” охоплює велику групу адміністративних, фінансових, кредитних, технічних та інших заходів, що утруднюють імпорт і експорт товарів та послуг. Іншими словами, він об’єднує різноманітні перешкоди для імпорту та експорту.

Нетарифне регулювання - це комплекс заходів обмежено-заборонного порядку, що перешкоджають проникненню іноземних товарів на внутрішній ринок країни.

Мета нетарифного регулювання полягає:

1.В покращенні конкурентних умов в імпортуючій країні; 2. І головне - в захисті національної промисловості, здоров'я населення, охороні

навколишнього середовища, моралі, релігії і національній безпеці.

Зазначимо, що чіткого, єдиного визначення поняття “нетарифні обмеження” і єдиної їх класифікації досі не вироблено. Однак найпоширенішою нині є класифікація, розроблена Секретаріатом ГАТТ. Вона передбачає п’ять груп заходів:

участь держави у зовнішньоторговельних заходах (субсидування виробництва і експорту товарів, система державних закупівель товарів, державна торгівля у країнах з ринковою економікою);

митна, адміністративна імпортна формальність (антидемпінгове мито, методи оцінки митної вартості товарів, митна і консульська формальність, товаросупровідні документи, товарна класифікація тарифів);

стандарти й вимоги, пов’язані з охороною здоров’я, промисловістю і технікою безпеки (зокрема, промислові стандарти, вимоги до упаковки і маркування товарів, санітарно-ветеринарні норми);

кількісні обмеження імпорту і експорту;

обмеження, закладені в механізмі платежів (ковзні збори, імпортні депозити, прикордонний податковий режим).

Цю класифікацію широко застосовують у межах ЮНКТАД та інших міжнародних організацій, а також під час міжнародних торгових переговорів.

Кількісна оцінка впливу нетарифних обмежень на міжнародну торгівлю — складніше завдання, ніж оцінка дієвості тарифних заходів. Річ у тім, що нетарифні обмеження часто мають замаскований, неявний характер. На відміну від митних бар’єрів нетарифні обмеження можуть бути введені рішенням різних органів державної влади, а також місцевою владою, тобто можуть діяти на різних рівнях.

До нетарифних методів відносяться:

Методи нетарифного регулювання

Кількісні обмеження

 

 

Заборони кспорту

 

 

(імпорту)

Квотування

 

 

торгівельне ембарго

Ліцензування

 

 

економічна блокада

Добровільні

 

 

економічний бойкот

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Заходи по контролю за цінами:

 

 

 

впровадження мінімальних

 

 

 

імпортних цін

 

 

 

сезонні збори;

 

 

 

антидемпігнові заходи;

 

 

 

компенсаційні заходи.

Приховані методи

Технічні барєри

Субсидії

Експортне

кредитування

Внутрішні податки

Дія нетарифних обмежень поширюється не менш як на 17 % товарної номенклатури імпорту промислово розвинених країн.

2.Кількісні обмеження експорту і імпорту.

Зусіх заходів нетарифного протекціонізму виокремлюються кількісні обмеження. Річ

утім, що на відміну від інших торгово-політичних засобів цієї групи вони мають явний характер — безпосередньо регулюють зовнішньоторговельний оборот за допомогою адміністративного втручання.

Кількісні обмеження експорту та імпорту є традиційними методами кількісного

обмеження в міжнародній торгівлі. Це пряма адміністративна форма державного регулювання зовнішньоторговельного обороту.

Кількісні обмеження – адміністративна форма нетарифного державного регулювання, яка встановлює кількість та номенклатуру товарів, що дозволяється імпортувати (експортувати) на митну територію країни.

Кількісні обмеження включають:

1.квотування (контингентування);

2.ліцензування

3.добровільне обмеження експорту;

4.укладання торгових угод.

Ліцензування — інструмент регулювання ЗЕД через видачу дозволу на експорт чи імпорт товарів у встановленій кількості за певний проміжок часу, тобто це заборона вільного ввезення або вивезення товарів. Імпорт (експорт) може здійснюватися лише за спеціальним дозволом — ліцензією.

Обмеживши кількість ліцензій держава може обмежити легальну кількість імпорту (експорту) з тієї чи іншої країни. Ліцензування є найпоширенішою формою нетарифних обмежень, на яку припадає майже половина випадків їх застосування. При цьому більш як на 80 % вони стосуються торгівлі промисловими товарами.

Нині застосовують такі види ліцензій: індивідуальні (разові), генеральні, глобальні та автоматичні.

Крім того, на практиці часто використовують численні проміжні форми, що поєднують окремі елементи кожного з цих видів ліцензій.

Індивідуальна(разова) ліцензія — разовий дозвіл, що має іменний характер і видається для здійснення кожної окремої операції конкретним суб’єктом ЗЕД на період не менше ніж той, що є необхідним для здійснення експортної (імпортної) операції. Ліцензії видає компетентний орган державної влади, що контролює зовнішню торгівлю, за заявою національної фірми-експортера або імпортера. Індивідуальна ліцензія є іменною, тобто її не можна передавати та дає право фірмі здійснити одну зовнішньоторгову операцію. Індивідуальна ліцензія регламентує всі найважливіші аспекти зовнішньоторговельної операції. У ній зазначається:

кількість товару; вартість товару, дозволеного до імпорту (експорту);

країна походження (країна імпорту) товару; фірма-експортер (імпортер); термін дії ліцензії.

Ііндивідуальна ліцензія є дуже жорсткою формою кількісних обмежень. Розвиток економічних зв’язків, умови конкурентної боротьби на ринку, а також складності (адміністративні й технічні) з отриманням індивідуальної ліцензії зумовили поширення розвитку практики видачі генеральних і автоматичних ліцензій.

Генеральна імпортна (експортна) ліцензія — це постійно діючий дозвіл, який надає право будь-якій особі або фірмі імпортувати перелічені в ній товари без будь-яких обмежень за кількістю або вартістю протягом усього часу дії ліцензії. Генеральна імпортна ліцензія дозволяє ввозити зазначені у ній товари:

або з певних, перелічених у ній країн; або з будь-яких країн.

Уцьому разі ліцензія називається глобальною, або відкритою, генеральною ліцензією (у разі потреби, в генеральній ліцензії зазначаються лише ті товари, ввозити або вивозити які забороняється). Генеральні ліцензії і перелік товарів, що належать до них, публікуються в офіційних виданнях.

З метою спрощення системи видачі ліцензій з кінця 50-х років стала практикуватися видача так званих автоматичних ліцензій. Особливість автоматичної ліцензії полягає в тому, що імпортер (експортер), подаючи заявку на отримання дозволу на імпорт (експорт), автоматично отримує дозвіл на ввезення (вивезення) товару за умови, звичайно, що він не дістав офіційну відмову.

При автоматичному ліцензуванні зберігається право держави в будь-який момент замінити ліберальний режим більш жорстким. Проте автоматичне ліцензування — це кращий вид обмежувальної політики, тому в ГАТТ прийняте рішення, що закликає країниучасниці, які практикують кількісні обмеження, по можливості перейти на цей вид ліцензування.

Ліцензійний порядок звичайно поєднується з контингентуючим порядком ввезення (вивезення) товарів. Хоча він охоплює відносно невелику частину товарної номенклатури, значення контингентів у торгівлі відчутне, оскільки до товарів, що контингентуються, входять, як правило, найважливіші сировинні й продовольчі товари, текстильні вироби, чорні та кольорові метали, медикаменти.

Квота (контингентуючий порядок) — це обмеження ввезення іноземних (вивезення національних) товарів певною кількістю, обсягом або сумою на встановлений період часу.

Уторгово-політичній практиці найчастіше використовують два види контингентів. Розглянемо їх.

1. Глобальний контингент (глобальна квота). Встановлює розмір імпорту (експорту) у вартісних або натуральних одиницях на певний період часу (рік, півріччя, квартал), не залежно з якої країни цей товар імпортується, чи в яку експортується. Це найпоширеніший метод сучасного контингентуючого порядку. У цьому разі обсяг імпорту, що допускається квотою, по країнах не розбивається — глобальний контингент обмежує лише загальну кількість товару, дозволеного для ввезення, і залишає за імпортером право обирати країну, де здійснюються закупівлі в рахунок контингенту. Це саме стосується і контингентуючого експорту.

Розмір контингенту визначається як різниця між внутрішнім споживанням і внутрішнім виробництвом. Однак на практиці часто все відбувається дещо інакше, бо торгово-політична роль контингенту полягає в захисті національних виробників, підтримці на внутрішньому ринку певного рівня цін, а часто і в тиску на експортуючи країну.

2. Індивідуальний контингент (індивідуальна квота) – встановлюються в межах глобальної квоти для кожної країни окремо. Такі квоти встановлюються на основі двосторонніх угод, які дають переваги окремим країнам. Отже, індивідуальні квоти розподілені по країнах. Відомо такі види індивідуальних квот:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]