Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_SPZ_2.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
460.8 Кб
Скачать

Теоретична частина

Спочатку потрібно запустити Vim, що робиться також, як і для Emacs. Потім слід набрати:

vim file1 file2

Файл запускається в командному режимі, в якому не можна вставляти текст. Щоб це зробити, потрібно перейти в режим --ВСТАВКА--, тобто ввести одну з команд, які дозволять це зробити:

a або i – для вставки тексту до або після курсору відповідно (А або I для вставки тексту в кінці або початку поточної лінії відповідно );

o або О: щоб вставляти текст відповідно нижче і вище поточної лінії.

У режимі вставки буде видно рядок - -ВСТАВКА- - внизу екрану (таким чином, ви точно знатимете в якому режимі ви знаходитеся). У цьому, і лише в цьому режимі можна набирати текст. Щоб повернутися в командний режим, слід набрати Esc та ":".

В режимі вставки є можливість використовувати клавіши Backspace і DEL для видалення тексту по ходу. Для переміщення по тексту в обох режимах, командному і вставки, використовують клавіші із стрілками.

Еx – режим доступний по натисненню клавіші ":" у командному режимі. Ті ж ":" з'являються внизу екрану і курсор переміщається туди. Все, що буде набрано потім, після натиснення клавіши Enter, буде розглянуто Vim як команда ex. Якщо вилучити команду і все надруковане в ":", користувач повертається в командний режим і курсор переміститься на свою колишню позицію.

Щоб зберегти зміни у файл, слід набрати ":w" у командному режимі. Якщо потрібно зберегти вміст буфера в інший файл, набрати

:w <имя_файла>.

Обробка буферів

Також як і в Emacs, можна працювати одночасно з декількома буферами, відображеними на екрані. Щоб так робити, використовують команду :split.

Щоб переміщатися від одного файлу до іншого в буфері, слід набрати :next для переміщення до наступного файлу і :prev відповідно до попереднього файлу. Також можна використовувати

:e <имя_файла>,

що дозволить перейти до потрібного файлу якщо він вже відкритий або відкрити інший файл. Тут знову працює заповнення.

Для зміни буфера потрібно набрати Ctrl+w j і можна перейти в буфер нижче або Ctrl+w k щоб перейти до буфера вище. Можна також використовувати клавіші із стрілками замість j або k. Команда :close ховає буфер, команда :q його закриває.

Примітка

Будьте уважні, тому як Vi вельми вередлива: якщо спробувати заховати або закрити буфер з незбереженими даними, команда не виконається і ви одержите наступне повідомлення:

No write since last change (use! to override) (Не було записано з попередніх змін (використовуйте ! для перезапису))

У такому разі слід набрати :q! або :close!.

Формат команди

Vim [аргументи] [файл]

Аргументи: R – тільки для читання

m – без можливості зберігання змін

M – без можливості внесення змін в текст

X – редагування шифрованих файлів

Редагування тексту і команди переміщення

Окрім клавіш Backspace і DEL в текстовому режимі, Vim має безліч інших команд для видалення, копіювання, вставки і заміни тексту в командному режимі. Всі команди, фактично можна розділити на дві частини: команда для виконання дії і символ ефекту. Дії можуть бути такими:

  • w – перезаписати файл;

  • dn видалення n рядків;

  • yn – копіювання n рядків.

  • p – вставка копійованого тексту (при переході до іншого файлу слід настинути ще раз на клавішу p)

  • nG – перехід до n рядка.

Ефект визначає те, з якою групою символів працює команда. Ось команди ефекту, відповідні переміщенням, які вводяться в командному режимі:

  • h, j, к, l: – один символ вліво, вниз, вгору, вправо відповідно;

  • e, b, w: – до кінця поточного слова; до початку наступного слова;

  • "^", 0, $: – до наступного не порожнього символу поточного рядка, в початок поточного рядка, в кінець поточного рядка;

  • f<x>: – до наступної появи символу <x>; наприклад, fe перенесе курсор до наступного символу e, що зустрічається;

  • /<string>, ?<string>: – до наступного збігу рядка або регулярного виразу (regexp) <string>, і те ж саме назад у файлі; наприклад, /foobar переміщає курсор поки не з'явиться наступне слово foobar;

  • {, }: – у початок, в кінець поточного параграфа;

  • G, H: – у кінець файлу, в початок екрану.

До кожного з цих символів ефекту або командам переміщення можна додавати номер повторення. Для G це посилається на номер у файлі. На цій основі можна створювати всі варіанти комбінацій.

Пошук по тексту дуже простий: у командному режимі можна просто написати "/" перед текстом шуканого рядка і натиснути Enter.

Наприклад, /party шукатиме рядок party від поточної позиції курсору. Натиснення n переміщає на наступний знайдений збіг, а якщо досягнуто кінця файлу, пошук почнеться з початку файлу. Щоб шукати в зворотному порядку, використовують "?" замість "/".

Вихід з Vim

Для виходу існує команда :q (фактично, ця команда закриває активний буфер, як ми вже бачили, і, якщо це єдиний з відкритих буферів, ви просто вийдете з Vim). Це поєднання клавіш притаманні тільки тоді, коли редагується тільки один файл. Отже, щоб вийти слід використовувати:

  • :wq – зберегти зміни і вийти (швидше рішення це ZZ), або

  • :q! – вийти без збереження.

Необхідно знати, що якщо є декілька буферів, :wq запише активний буфер і закриє його.

Поєднання клавіш для dl (видалити один символ вперед) це x; поєднання клавіш для dh це X; dd видаляє поточний рядок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]