Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
750.08 Кб
Скачать

2.6 Правильно спроектована і виконане виробниче висвітлення

Покращує умови зорової роботи, знижує стомлюваність, сприяє підвищенню продуктивність праці, дуже впливає виробничу середу, надаючи позитивне психологічне вплив на працюючого, підвищує безпеку праці та знижує травматизм. Недостатність висвітлення призводить до напрузі зору, послаблює увагу, призводить до наступові передчасної стомленості. Надмірно яскраве висвітлення викликає осліплення, роздратування і різь у власних очах.

Неправильне напрям світла робочому місці може створювати різкі тіні, відблиски, дезорієнтувати працюючого. Всі ці причини можуть призвести до знедолений випадку чи профзаболеваниям, тому такий важливий правильний розрахунок освітленості. Існує три виду висвітлення - природне, штучне і поєднане (природне, і штучне разом). Природний висвітлення - висвітлення приміщень денним світлом, який проникає через світлові отвори у зовнішніх огороджуючих конструкціях приміщень.

Природний висвітлення характеризується тим, змін в межах залежно від часу дня, пори року, характеру області й низки інших чинників. Штучне висвітлення застосовується під час роботи в темну пору доби і днем, не вдається забезпечити нормовані значення коефіцієнта природного освітлення (похмура погода, короткий світловий день). Висвітлення, у якому недостатнє за нормами природне висвітлення доповнюється штучним, називається суміщеним освітленням.

Штучне висвітлення підрозділяється на робоче, аварійне, эвакуационное, охоронне. Робоча висвітлення, своєю чергою, може бути загальним чи комбінованим. Загальне - висвітлення, у якому світильники розміщуються у верхній зоні приміщення рівномірно чи стосовно розташуванню устаткування. Комбіноване - висвітлення, у якому до загальному додається місцеве висвітлення.

Відповідно до СНиП II-4-79 в приміщень обчислювальних центрів необхідно застосувати систему комбінованого висвітлення. За виконання робіт категорії високої зорової точності (найменший розмір об'єкта розрізнення 0,3…0,5мм) величина коефіцієнта природного висвітлення (КЕО) мусить бути не нижче 1,5%, а при зорової роботі середньої точності (найменший розмір об'єкта розрізнення 0,5…1,0 мм) КЕО може бути не нижче 1,0%. Як джерела штучного висвітлення зазвичай використовуються люмінесцентні лампи типу ЛБ чи ДРЛ, які попарно об'єднують у світильники, які мають розташовуватися над робітниками поверхнями рівномірно.

Вимоги до освітленості помешкань, де встановлено комп'ютери, такі: і під час зорових робіт високої точності загальна освітленість повинна бути 300лк, а комбінована - 750лк; аналогічні вимоги і під час робіт середньої точності - 200 і 300лк відповідно. З іншого боку все зору має бути освітлене досить рівномірно – це основне гігієнічний вимога.

Інакше кажучи, ступінь висвітлення приміщення і яскравість екрана комп'ютера мали бути зацікавленими приблизно, т.к. світло у районі периферійного зору значно збільшує напруженість очей як наслідок, призводить до їхнього швидкої утомляемости.

3.7Шум погіршує умови праці надаючи шкідливе дію на організм людини. Працюючі за умов тривалого шумового впливу відчувають дратівливість, головний біль, запаморочення, зниження пам'яті, підвищену стомлюваність, зниження апетиту, біль у вухах тощо. буд. Такі порушення у роботі низки органів прокуратури та систем організму людини можуть викликати зміни в емоційний стан людини до стресових. Під впливом шуму знижується концентрація уваги, порушуються фізіологічні функції, з'являється втома у зв'язку з підвищеними енергетичними витратами і нервово-психічним напругою, погіршується мовна комутація. Усе це знижує працездатність чоловіки й його продуктивність, якість і безпека праці. Тривале вплив інтенсивного шуму вище 80 дБ(А) на слух людини призводить до його часткової чи повну втрату.

Рівень шуму робочому місці математиков-программистов і операторів відеоматеріалів ні перевищувати 50дБА, а залах обробки інформації на обчислювальних машинах - 65дБА. Для зниження рівня шуму стіни й тривідсоткову стелю приміщень, де встановлено комп'ютери, може бути облицьовані звукопоглощающими матеріалами. Рівень вібрації помешкань обчислювальних центрів може бути зменшеним шляхом установки устаткування спеціальні виброизоляторы.

3.8 Проектування робочих місць, наділених видеотерминалами, належить до числу важнных проблем эргономического проектування у сфері обчислювальної техніки. Робоча місце і взаємна розташування усіх її елементів має відповідати антропометричним, фізичним і неординарним психологічним вимогам. Важливе значення має також характеру роботи. Зокрема, при організації робочого місця програміста мають бути дотримані такі основні умови: оптимальне розміщення устаткування, що до складу робочого місця та достатнє робоче простір, що дозволяє здійснювати всі необхідні руху, і переміщення. Эргономичними аспектами проектування видеотерминальных робочих місць, зокрема, є: висота робочої поверхні, розміри простору для ніг, вимоги до розташуванню документів робочому місці (наявність і розміри підставки для документів, можливість різного розміщення документів, відстань від очей користувача до екрана, документа, клавіатури тощо.), характеристики робочого крісла, вимоги до поверхні робочого столу, регулируемость елементів робочого місця. Головними елементами робочого місця програміста є стіл переговорів й крісло. Основним робочим становищем є положення сидячи. Робоча поза сидячи викликає мінімальне стомлення програміста. Раціональна планування робочого місця передбачає чіткий лад і сталість розміщення предметів, коштів праці та документації. Те, що потрібно виконання частіше, лежить у зоні легкої досяжності робочого простору. Моторне полі - простір робочого місця, у якому можуть здійснюватися рухові дії людини. Максимальна зона досяжності рук - це частина моторного поля робочого місця, обмеженого дугами, описаними максимально витягнутими руками при русі в плечовому суглобі. Оптимальна зона - частина моторного поля робочого місця, обмеженого дугами, описаними передпліччями на своєму шляху в ліктьових суглобах спираючись у точці ліктя і з відносно нерухомим плечем. Оптимальний розміщення предметів праці та документації в зонах досяжності: дисплей розміщається у зоні а (у центрі); системний блок розміщається в передбаченої ніші столу; клавіатура - у зоні г/д; «миша» - у зоні в справа; сканер у зоні а/б (зліва); принтер перебуває у зоні а (справа); документація: необхідна під час роботи - у зоні легкої досяжності долоні – в, а висувних ящиках столу – література.

3.9 Для комфортною роботи стіл повинен відповідати наступним умовам - висота столу мусить бути обрано з урахуванням можливості сидіти вільно, в зручною позі, за необхідності спираючись на підлокітники; - нижня частина столу мусить бути сконструйована те щоб програміст міг зручно сидіти, ні змушений підбирати ноги; - поверхню столу повинна мати властивостями, що виключають поява відблисків до поля зору програміста; - конструкція столу має передбачати наявність висувних ящиків (щонайменше 3 для зберігання документації, листингов, канцтоварів). - висота робочої поверхні рекомендується не більше 680-760мм. Висота поверхні, яку встановлюється клавіатура, мусить бути около

650мм.

3.10Важливе значення надається характеристикам робочого крісла. Так, рекомендована висота сидіння над рівнем статі у межах 420- 550мм. Поверхня сидіння м'яка, передові рубежі закруглений, а кут нахилу спинки - регульований. Необхідно передбачати під час проектування можливість різного розміщення документів: збоку видеотерминала, між монітором і клавіатурою тощо. З іншого боку, у разі, коли видеотерминал має низька якість зображення, наприклад помітні миготіння, відстань від очей до екрана роблять більше (близько 700мм), ніж відстань від очі до документа (300-450мм). Взагалі за високий рівень зображення на видеотерминале відстань від очей користувача до екрана, документи й клавіатури може бути равным.

Становище екрана визначається: - відстанню зчитування (0,6…0,7м); - кутом зчитування, напрямом погляду 20( нижче горизонталі до центра екрана, причому екран перпендикулярний цьому направлению.

Повинна також передбачатися можливість регулювання екрана: - за висотою +3 див; - по нахилу від -10( до +20( щодо вертикалі; - у лівій і право напрямах. Важливе значення також надається правильної робочої позі користувача. При незручною робочої позі можуть з'явитися біль у м'язах, суглобах і сухожиллях. Вимоги до робочої позі користувача видеотерминала такі: - голова повинна бути нахилена понад 20(, - плечі повинні прагнути бути розслаблені, - лікті - з точки 80(…100(, - передпліччя й пензлі рук - в горизонтальному становищі. Причина неправильної пози користувачів зумовлюють такі чинники: немає хорошою підставки для документів, клавіатура міститься занадто високо, документи ж - низько, нікуди покласти руками і пензля, недостатньо простір для ніг. З метою подолання зазначених недоліків даються загальні рекомендації: краще пересувна клавіатура; мають бути передбачені спеціальні пристосування для регулювання висоти столу, клавіатури і екрана, і навіть підставка для рук. Істотне значення для продуктивної та якісної роботи з комп'ютері мають розміри знаків, щільність розміщення, контраст і співвідношення яркостей символів і фону екрана. Якщо відстань від очей оператора до екрана дисплея становить 60…80 див, то висота знака повинна не меншим 3мм, оптимальне співвідношення ширини і висоти знака становить 3:4, а відстань між знаками – 15…20% їх висоти. Співвідношення яскравості фону екрану й символів - від 1:2 до 1:15. Під час користування комп'ютером медики радять встановлювати монітор на відстані 50-60 див від очей. Фахівці також вважає, що верхня частина видеодисплея мусить бути лише на рівні очей або ледь нижче. Коли людина дивиться прямо собі, ока відкриваються ширше, ніж що він дивиться вниз. У результаті площа огляду значно збільшується, викликаючи зневоднення очей. До того ж, якщо екран встановлено високо, а очі широко відкриті, порушується функція моргання. Це означає, що очі не закриваються повністю, не омываются слізної рідиною, не отримують достатнього зволоження, що зумовлює швидкого стомлюваності. Створення сприятливих умов праці та правильне естетичне оформлення робочих місць з виробництва має значення як полегшення праці, так підвищення його привабливості, позитивно впливає на продуктивність праці.

Техніка безпеки

Загальні положення

Для зменшення впливу небезпечних і шкідливих факторів виробництва всі працівники і практиканти агентства нерухомості «Номинал», що працюють з комп'ютерами повинні знати і дотримуватись наступних правил з техніки безпеки на робочому місці при роботі з комп'ютерами, прийняті на підприємстві.

При роботі з ПК необхідно виконувати нижченаведені вимоги:

1. До самостійної роботи на персональному комп'ютері допускаються особи пройшли попередній медичний огляд і не мають медичних протипоказань, первинний інструктаж на робочому місці і мають 1 кваліфікаційну групу з електробезпеки.

2. Жінки з часу встановлення вагітності та в період годування дитини грудьми до виконання всіх видів робіт, пов'язаних з використанням персонального комп'ютера, не допускаються.

3. Для підвищення вологості повітря в приміщеннях з персональним комп'ютером слід застосовувати зволожувачі повітря, що заправляють щоденно кип'яченою водою.

4. Професійні користувачі персональних комп'ютерів (проводять більше 50% робочого часу за комп'ютером) повинні проходити періодичні медичні огляди.

5. Площа на одне робоче місце з персональним комп'ютером повинна становити не менше 6м2, а обсяг - не менее20 м3.

6. По відношенню до світлових прорізів робочі місця з персональним комп'ютером повинні розташовуватися так, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва.

7. Схеми розміщення робочих місць з персональним комп'ютером повинні враховувати відстані між робочими столами з відео моніторами (у напрямі тилу поверхні одного відео монітора і екрану іншого відео монітора), які повинні бути

не менше 2 м, а відстань між бічними поверхнями відео моніторів - не менше 1,2 м.

8. Екран відео моніторами повинен знаходитися від очей користувача на оптимальній відстані 600-700 мм, але не ближче 500 мм з урахуванням розмірів алфавітно-цифрових знаків і символів.

9. У приміщеннях з персональним комп'ютером щодня повинна проводитися вологе прибирання.

10. Приміщення з персональним комп'ютером мають бути оснащені аптечкою першої допомоги і вуглекислотними вогнегасниками.

11. Тривалість безперервної роботи з персональним комп'ютером без регламентованих перерв не повинна перевищувати 2год.

Правила техніки безпеки при роботі з комп'ютером

ТБ перед початком роботи

Персональний комп'ютер є досить безпечним пристроєм, але все ж має негативний вплив на людський організм. Для більш безпечної роботи рекомендується виконувати нижченаведені вимоги:

1. Оглянути робоче місце і прибрати сторонні предмети.

2. Візуально переконатися в цілісності ПК, мережевих шнурів живлення, периферійного обладнання, підключеного до комп'ютера, в наявності захисного заземлення і підключення екранного провідника до корпусу процесора.

3. Протерти спеціальною серветкою поверхню екрана.

4. Переконатися у відсутності дисків у дисководах персонального комп'ютера.

5. Провести включення системного блоку, дисплейного терміналу, периферійного обладнання.

6. Забороняється приступати до роботи при:

- відсутності на ВДТ гігієнічного сертифіката, що включає оцінку візуальних параметрів;

- наявності інформації про невідповідність параметрів даного обладнання вимогам санітарних норм;

- відсутності захисного екранного фільтра класу «повний захист»;

- відключеному заземленому провіднику захисного фільтра;

- виявленні несправності обладнання;

- відсутності вуглекислотного вогнегасника та аптечки першої допомоги;

- порушенні гігієнічних норм розміщення ВДТ (при однорядному розташуванні менше 1 м від стін, при розташуванні робочих місць на колону на відстані менше 1,5 м, при розміщенні на площі менше 8 м2 на одне робоче місце, при рядном розміщення дисплеїв екранами один до другого).

7. Для зменшення впливу шкідливих факторів рекомендується:

- підготувати робоче місце так, щоб виключити незручні пози і тривалі напруги;

- виключити відблиски на екрані;

- не користуватися люмінесцентними лампами, якщо Ви помічаєте їх миготіння;

- забезпечити відстань від розташованих поруч терміналів не менше 1,2 м.

ТБ під час роботи

Для безпечної роботи за ПК та зменшення впливу шкідливих електромагнітних випромінювань слід виконувати нижченаведені вимоги:

1. Утримувати в порядку і чистоті робоче місце.

2. Тримати відкритими всі вентиляційні отвори пристроїв.

3. Зовнішній пристрій "миша" застосовувати тільки за наявності спеціального килимка.

4. При необхідності припинення роботи на деякий час коректно закрити всі активні завдання.

5. Дотримуватися правила експлуатації обчислювальної техніки відповідно до інструкцій з експлуатації.

6. Дотримуватись встановлених режимом робочого часу регламентовані перерви в роботі.

7. Тривалість безперервної роботи перед екраном не повинна перевищувати двох годин.

8. При 8-годинному робочому зміну перерви встановлювати через дві години після її початку і через дві години після обідньої перерви, тривалістю 15-20 хвилин кожна.

9. При 12-годинному робочому зміні - перші 8 годин, аналогічно перервам при 8-годинній робочій зміні, а наступні 4 години роботи - щогодини, тривалістю 15 хвилин кожен.

10. Під час регламентованих перерв з метою зниження нервово-емоційного і психо - фізичної напруги, а також втоми очей, виконувати загально фізичні і спеціальні комплекси вправ і поводити провітрювання приміщень.

11. Під час роботи забороняється:

торкатися до задньої панелі системного блоку (процесора) при включеному живленні;

перемикати роз'єми інтерфейсних кабелів периферійних пристроїв при включеному живленні;

захаращувати верхні панелі пристроїв паперами і сторонніми предметами;

захаращувати робоче місце папером, щоб не допустити накопичення органічної пилу;

відключати живлення під час виконання активної задачі;

допускати попадання вологи на поверхню системного блоку, монітора, на робочу поверхню клавіатури, дисководів, принтерів та інших пристроїв;

о всіх виявлених порушеннях необхідно поставити до відома свого безпосереднього керівника.

ТБ по закінченню роботи

Для безпечного завершення роботи ПК та уникнення поломок з вини користувача необхідно виконувати нижченаведені вимоги.

1. Провести закриття всіх активних завдань.

2. Переконатися, що в дисководах немає дисків.

3. Виключити всі використовувані периферійні устаткування, вимкнути монітор і системний блок персонального комп'ютера.

4. Привести в порядок робоче місце.

У разі неможливості відключення системного блоку через необхідність продовження роботи програми після закінчення робочої зміни, відключити периферійне устаткування, вимкнути монітор і прибрати робоче місце.

9.Техніко економічний розрахунок

Розрахунок вартості розробки

Величину витрат на науково-дослідні роботи визначають на основі методу калькуляцій.

У цьому випадку витрати визначаються розрахунками па окремим статтям витрат та їх наступним підсумовуванням у формі. Розглянемо витрати по окремим статтям витрат.

Розрахунок статті затрат на матеріали, покупні вироби, напівфабрикати

Ця стаття включає вартість матеріалів, покупних виробів, напівфабрикатів і інших матеріальних цінностей, що витрачаються безпосередньо в процесі виконання. Ціна матеріальних ресурсів визначається по відповідним цінникам. У вартість матеріальних витрат включаються транспортні витрати (10 % від прейскурантної ціни).

Розрахунок витрат: матеріали, покупні вироби, напівфабрикати наведений в таблиці 4.1

Таблиця 4.1 Таблиця розрахунку витрат на матеріали

Найменування товару

Одиниця виміру

Кількість

Ціна одиниці

(грн..)

Сумарні витрати (грн..)

Оптичний диск

Бухта

50

4

200

Папір для друку

Упаковка

3

40

120

Порошок для друку

Пакет

5

50

250

Упаковка для диску

Упаковка

50

2

100

Всього: 670грн.

З урахуванням транспортних витрат

670+0,1*670=737(грн..) (4.7)

Розрахунок основної заробітної плати

До цієї статті ставляться основна заробітна плата працівників, а також премії, що входять у фонд заробітної плати

Розрахунок основної заробітної плати виконується на основі

трудомісткості виконання кожного етапу в людину-днях і величини місячного посадового окладу виконавця

Середня кількість робочих днів у місяці рівна 20-ти. Отже, денна заробітна плата визначається розподілом розміру окладу на кількість робочих днів у місяці

Трудомісткість визначається в такий спосіб по таблицям 1 і 2 перебуває кількості днів, яка необхідно витратити на кожний з 5ти етапів розробки. Наприклад, на першому етапі розробки буде потрібно кількість днів, рівне сумі протяжність робіт, коди яких 0-1, 0-3, 1-2, 2-5, 3-4. Трудомісткість кожного етапу визначається для співробітника, відповідального за цей етап розробки.

Добуток трудомісткості на суму денної заробітної плати визначає витрати по зарплаті для кожного працівника на увесь час розробки Розрахунок основної заробітної плати наведено в таблиці 4.2

Таблиця 4.2. Основні витрати на заробітну плату

Найменування етапів

Виконавець

Оклад

Заробітна плата за день (грн..)

Витрата часу (людино-дні)

Витрати на заробітну плату

Етап підготовки

Консультант

Інженер

2500

2000

60

80

80

110

4800

8800

Розробка алгоритму та програми

Консультант

Інженер

2500

2000

150

60

100

78

15000

4680

Оформлення документації

Консультант

Інженер

2000

85

56

4760

Всього

38040

Розрахунок додаткової заробітної плати

На цю статтю ставляться виплати, передбачені законодавствам про працю за неопрацьоване по поважних причинах час оплата чергових і додаткових відпусток і т.п.(ухвалюється в розмірі 20% від суми основної заробітної плати)

38040*0,2=7608грн. (4.8)

Розрахунок відрахувань на соціальні потреби

Витрати на цій статті визначаються у відсотковому відношенні від суми основної й додаткової заробітної плати заробітної плати (40,5%)

(38040+4200) * 0,405 =17107грн. (4.9)

Розрахунок накладних витрат

До цієї статті відносять витрати па керуванню науково-дослідною організацією, що виконує дану розробку, а також витрати па змісту й ремонт у будинків, споруджень, устаткування, комунальні послуги і т.п.

Накладні витрати ухвалюються в розмірі 250% від суми основної заробітної плати

38040*2,5=95100грн. (4.10)

Розрахунок договірної ціни

Калькуляція вартості розробки наведено в таблиці 3.3

Повна собівартість розробки визначається підсумовуванням п.п. 1 - 5 таблиці 4.3. Оптова ціна визначається в такий спосіб. Ціна = собівартість + прибуток. Прибуток становить 20% від собівартості

Прибуток = 105488*0,2=21098 грн.

Ціна = 105488+21098 = 126586 грн.

При розрахунку договірної ціни в загальну вартість закладається сума податку на додану вартість, рівного 20% від оптової ціни.

Розробка фінансується державою, отже, податок на додану вартість при розрахунку договірної ціни не враховується.

Отже, договірна ціна розробки складе 126586 грн.

Ціна в роздріб Ц/К (ціна договору поділена на кількість)

Цр = 126586/3000 = 43 грн.

Таблиця 4.3 Розрахунок роздрібної ціни та ціни договору

№ п.п.

Стаття витрат

Витрати (грн)

1

Матеріали

670

2

Основна заробітна плата

28461

3

Додаткова заробітна плата

4200

4

Відрахування на соціальні потреби

10206

5

Накладні витрати

52500

6

Повна собівартість

105488

7

Дохід

21098

8

Оптова ціна

126586

9

ПДВ

10

Договірна ціна

126586

11

Роздрібна вартість

43