Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия 1-90_Grazhdanskoe.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
828.42 Кб
Скачать

5. Згідно зі ст. 732 цк договір ренти укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню, а договір про передачу нерухомого майна лід виплату ренти — також державній реєстрації.

6. Договір ренти є консенсуальним, двостороннім договором: права і обов'язки сторін виникають після досягнення сторонами згоди за всіма його істотними умовами.

35 Договір довічного утримання

За договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувана утриманням та (або) доглядом довічно. Ознаки: Односторонній, оплатний, реальний. Предмет: житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов'язується забезпечувати відчужувана утриманням та (або) доглядом довічно.Предмет підлягає оцінці, рухоме оцінюється самостійно, нерухоме -довідка БТІ Істотні умови: Передання, срок, оплатність.

Суб’єкти (сторони): Відчужувач(ф.о.незалежно від віку та стану здоровя), набувач(повнолітня, дієздатна Ф.О. юр.о.) Форма: письмова, нотаріус, нерухоме – державна реєстрація. Зміст: Обов'язки набувача за договором довічного утримання (догляду): 1. У договорі довічного утримання (догляду) можуть бути визначені всі види матеріального забезпечення, а також усі види догляду (опікування), якими набувач має забезпечувати відчужувача. 2. Якщо обов'язки набувача не були конкретно визначені або у разі виникнення потреби забезпечити відчужувача іншими видами матеріального забезпечення та догляду спір має вирішуватися відповідно до засад справедливості та розумності.3. Набувач зобов'язаний у разі смерті відчужувача поховати його, навіть якщо це не було передбачено договором довічного утримання (догляду). Якщо частина майна відчужувача перейшла до його спадкоємців, витрати на його поховання мають бути справедливо розподілені між ними та набувачем. Заміна набувача за договором : у разі неможливості подальшого виконання фіз. Ос. З підстав що мають істотне значення обов’язки набувача можуть бути передані за згодою відчужувану, члену сімї набувача. Право власності з моменту передання вручення + передання за коносаментом; якщо нотаріальне посвідчення – з моменту посвідчення; якщо держ. реєстр. – з моменту реєстрації.

36 Договір оренди і комунального майна

За договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди). Ознаки: двосторонній, концесуальний, реальний, оплатний. Предмет: Предметом договору найму може бути річ, яка визначена індивідуальними ознаками і яка зберігає свій первісний вигляд при неодноразовому використанні (не споживна річ). Законом можуть бути встановлені види майна, що не можуть бути предметом договору найму. Предметом договору найму можуть бути майнові права. Істотні умови: плата, строк, якість, гарантія, страхування, право третіх осіб на річ, під найм. Суб’єкти (сторони):наймодавець, наймач. Форма: письмово. Зміст: До договору найму житла, крім найму житла, що є об'єктом права державної або комунальної власності, застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом. Обов’язки наймодавця : 1. Передача майна у строк, якщо не виповнить – наймач відшкодовує моральну шкоду, або відмова від договору. 2 передача майна у нормальному стані і у комплекті – наймодавець не несе відповідальність за недоліки речі. 3 попередження про недоліки і властивості речі. 4 отримати сплату. Обов’язки наймача 1 . користуватися річчю відповідно до її призначення – вимагати розірвання договору і відшкодування збитків, якщо користування не за призначенням. 2. Своєчасно сплачувати суму за користування. 3. повернути річ.

Позовна давність що випливають з відносин договору три роки. До вимог про відшкодування збитків у зв’язку з пошкодженням речі а також до вимог про відшкодування витрат на поліпшення речі – 1 рік.

37 Договір НАЙМУ (ОРЕНДИ) ЖИТЛА: поняття, ознаки, предмет, істотні умови, суб'єкти, форма, зміст, відносини власності.

За договором найму (оренди) житла одна сторона - власник житла (наймодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (наймачеві) житло для проживання у ньому на певний строк за плату. 2. Підстави, умови, порядок укладення та припинення договору найму житла, що є об'єктом права державної або комунальної власності, встановлюються законом. 3. До договору найму житла, крім найму житла, що є об'єктом права державної або комунальної власності, застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом. Форма договору найму житла1. Договір найму житла укладається у письмовій формі. Предмет договору найму житла1. Предметом договору найму житла можуть бути помешкання, зокрема квартира або її частина, житловий будинок або його частина.2. Помешкання має бути придатним для постійного проживання у ньому. 3. Наймач житла у багатоквартирному житловому будинку має право користування майном, що обслуговує будинок. Зміст: Обов'язки наймача житла1. Наймач зобов'язаний використовувати житло лише для проживання у ньому, забезпечувати збереження житла та підтримувати його в належному стані.2. Наймач не має права провадити перевлаштування та реконструкцію житла без згоди наймодавця.3. Наймач зобов'язаний своєчасно вносити плату за житло. Наймач зобов'язаний самостійно вносити плату за комунальні послуги, якщо інше не встановлено договором найму. Строк договору найму житла. Договір найму житла укладається на строк, встановлений договором. Якщо у договорі строк не встановлений, договір вважається укладеним на п'ять років.До договору найму житла, укладеного на строк до одного року (короткостроковий найм. Ознаки : двосторонній, оплатний, консенсуальний . За три місяці до сплину – перепись договору і зміна, якщо нічого не відбулося і подальше проживання особою здійснюється договір продовжується на той самий строк і на тих же умовах. Поточний ремонт – наймач, капітальний – наймодавець.

38. Договір ПОЗИЧКИ: поняття, ознаки, предмет, істотні умови, суб'єкти, форма, зміст, відносини власності.

1. За договором ПОЗИЧКИ одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку.2. Користування річчю вважається безоплатним, якщо сторони прямо домовилися про це або якщо це випливає із суті відносин між ними.3. До договору позички застосовуються положення глави 58 цього Кодексу.Форма договору позички1. Договір позички речі побутового призначення між фізичними особами може укладатися усно.2. Договір позички між юридичними особами, а також між юридичною та фізичною особою укладається у письмовій формі.3. Договір позички будівлі, іншої капітальної споруди (їх окремої частини) укладається у формі, яка визначена відповідно до статті 793 цього Кодексу.4. Договір позички транспортного засобу, в якому хоча б однією стороною є фізична особа, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.Обов'язки користувача1. Користувач несе звичайні витрати щодо підтримання належного стану речі, переданої йому в користування.2. Користувач зобов'язаний:1) користуватися річчю за її призначенням або відповідно до мети, визначеної у договорі;2) користуватися річчю особисто, якщо інше не встановлено договором; 3) повернути річ після закінчення строку договору в такому самому стані, в якому вона була на момент її передання.Правові наслідки невиконання обов'язку передати річ у користуванняЯкщо позичкодавець не виконує обов'язку передати річ у користування, друга сторона має право вимагати розірвання договору позички та відшкодування завданих збитків. Ознаки : реальний, конценсуальний, односторонній чи двосторонній, безоплатний. Предмет : речі які визначені індивідуальними ознаками та такі, що є неспоживчі, обороноздатні. Якщо після строку річ не повернули – примусове повернення + відшкодування завданих збитків. Користувач має право повернути річ в будь який час до спливу строку договору. Якщо річ потребує особливого догляду чи зберігання, користувач зобов’язаний повідомити позичкодавцю, за 7 днів про відмову від договору.