Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи електроніки.doc
Скачиваний:
207
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
27.86 Mб
Скачать

2.1 Загальні відомості

Електротехнічні пристрої, установки й системи постійного струму мають велике практичне застосування на транспорті (двигуни піднімальних механізмів, трамваїв, тролейбусів, електровозів, електрокар), при електрохімічному одержанні металів (електролізні ванни), у космічній техніці, у радіоелектроніці, комп'ютерній техніці і т.п.

Застосування високовольтних ліній електропередач (ЛЕП) постійного струму великої довжини економічно виявляється більш доцільно, ніж ЛЕП змінного струму.

Перші кроки електротехніки були пов'язані з освоєнням енергії постійного струму, що вироблялася гальванічними елементами.

У цей час основними джерелами постійного струму (ДПС) є випрямні перетворювачі (випрямлячі), хімічні акумулятори, электромашинні генератори постійного струму.

Розвиваються й удосконалюються нові види ДПС:

  • джерела, що перетворять променисту енергію Сонця за допомогою фотоелементів, що є основними джерелами електричної енергії космічних апаратів;

  • Магнітогідродинамічні генератори (МГД-генератори);

  • є повідомлення про створення в США електрохімічних ДПС для

електромобілів, у яких електрична енергія утворюється в результаті реакції кисню атмосферного повітря з бензиновим паливом.

В електротехніці вирішуються два завдання:

  • синтез електротехнічних пристроїв;

  • аналіз цих пристроїв.

Завдання синтезу вирішується при створенні нових пристроїв конструкторами. Це - найбільш складне завдання. Аналіз роботи електроприладів найчастіше необхідно проводити вже при їхній експлуатації, тому існують типові завдання аналізу.

Як правило, завдання аналізу полягає у визначенні струмів і напруг на всіх ділянках електричного кола. При цьому конфігурація кола й параметри її елементів (ВАХ джерел і споживачів енергії, електричні опори струмопроводів і ін.) вважаються відомими.

При аналізі (розрахунку режиму роботи) електричного кола необхідно це коло представити й зобразити графічно схемою, у якій елементи електричного кола представлені у вигляді з'єднань ідеалізованих елементів - резистивного R, індуктивного L, і ємнісного С, а джерела електричної енергії представляються як послідовне з'єднання ЕРС і внутрішніх опорів цих джерел.

Однак, при аналізі електричних кіл постійного струму, пасивними елементами схем є тільки резистивні елементи, тому що опори індуктивних елементів () постійному струму рівні нулю, а опори ємнісних елементів )при цьому рівні нескінченності, так що ємнісні елементи розривають електричні кола постійного струму.

2.2 Закони Кірхгофа

Закони Кірхгофа лежать в основі аналізу електричних кіл.

2.2.1 Перший закон Кірхгофа.

Алгебраїчна сума струмів у вузлі електричного кола дорівнює нулю. Математично це записується так:

I = 0. (2.1)

Всім струмам, спрямованим від вузла, у рівнянні (2.1) приписується однаковий знак, наприклад, позитивний, тоді всі струми, спрямовані до вузла, увійдуть у рівняння з негативним знаком.

Рис. 2.1. Ілюстрація до першого закону Кірхгофа

На рис. 2.1 показаний вузол, у якому сходяться чотири вітки. Рівняння (2.1) у цьому випадку приймає вид:

.

Перший закон Кірхгофа відображає той факт, що у вузлі електричний заряд не накопичується й не витрачається. Сума електричних зарядів, що приходять до вузла, дорівнює сумі зарядів, що йдуть від вузла за той самий проміжок часу.