Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
основи електроніки.doc
Скачиваний:
207
Добавлен:
14.02.2015
Размер:
27.86 Mб
Скачать

4.2 Аналіз електричних кіл при з'єднанні трифазного джерела й приймача за схемою «зірка» з нульовим проводом

У джерела енергії, виконаного за схемою «зірка» кінці фазних обмоток X , Y, Z генератора з'єднуються в загальний вузол N (рис. 4.2).

Аналогічний вузол n утворює з'єднання кінців x, y, z трьох фаз приймача, а крапки N і n з'єднує нейтральний провід, у результаті чого потенціали цих точок рівні. Інші три проводи, що з'єднують виводи генератора А,В,С с виводами приймача а,b,c називаються лінійними.

Таким чином, замість шести проводів (у випадку роздільного живлення фаз приймача однофазними джерелами) трифазна система, виконана за схемою «зірка» з нульовим проводом містить чотири проводи.

Отже, трифазне електричне коло забезпечує передачу електричної енергії з меншими втратами й з меншою витратою матеріалу проводів при передачі однакової потужності. У цьому наступна перевага трифазних електричних кіл перед однофазними.

Рис. 4.2. Схема електричного кола при з'єднанні джерела й приймача за схемою «зірка» з нульовим проводом

Лінійні струми у лініях (проводах) визначаються за законом Ома в комплексній формі:

Струм у нейтральному проводі пов'язаний з лінійними струмами законом Кірхгофа в комплексній формі:

. (4.5)

Очевидно, що в схемі (рис. 4.2) лінійні струми є одночасно й фазними, тобто вони протікають одночасно у фазах джерела й приймача й у з'єднуючих їхніх проводах (лініях).

Приймач із однаковими опорами всіх трьох фаз називається симетричним.

З рівнянь (4.4) випливає, що при симетричному приймачі діючі значення лінійних струмів і струмів всіх фаз приймача рівні:

. (4.6)

Рівні також зсуви фаз цих струмів відносно відповідних фазних напруг.

Таким чином, струми представляють симетричну систему струмів, у зв'язку із чим їхня векторна сума дорівнює нулю й струм у нейтральному проведенні згідно (4.5) також дорівнює нулю.

Векторна діаграма напруг і струмів при ємнісному характері симетричного приймача (струм випереджає напругу по фазі на кут ) зображена на рис. 4.3,а.

Векторна діаграма напруг на рис. 4.3,а повторює векторну діаграму напруг джерела електричної енергії (рис. 4.1), тому що система фазних і лінійних напруг у розглянутому електричному колі задається джерелом і не залежить від навантаження. У цьому перевага електричного кола з нульовим проведенням.

Складемо рівняння по другому закону Кірхгофа для контуру (рис. 4.2):

, (4.7)

де - комплекс лінійної напруги.

Рис. 4.3. Векторна діаграма напруг і струмів трифазного електричного кола при з'єднанні симетричного приймача й джерела за схемою «зірка» при ємнісному характері приймача (а), при несиметричному приймачі (б)

На векторній діаграмі вектор , спрямований у т. A так, щоб виконувалася умова (4.7)

Фізично цей напрямок вектора вказує, що умовно потенціал т. A вище потенціалу т. В.

З векторної діаграми треба, що при симетричному приймачі, з'єднаному в «зірку», і при наявності нульового (нейтрального) проведення, симетричній системі напруг (4.3) відповідає симетрична система струмів:

;

; (4.8)

;

Однак, якщо приймач несиметричний, струми в схемі (рис. 4.2) не будуть представляти симетричну систему й у нульовому проведенні відповідно до (4.5) з'явиться струм .

На рис. 4.3,б наведена векторна діаграма струмів для випадку несиметричного приймача ємнісного характеру.