Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экзамен педиатрия-1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.11.2022
Размер:
1.6 Mб
Скачать

88. Невідкладна терапія при гіпертермічному синдромі у дітей

Основу лікування гіпертермії складають центральні антипіретики з групи нестероїдних протизапальних препаратів. Препаратами вибору в дітей вважаються парацетамол 10-15 мг/кг на прийом до 3-4 разів на добу (добова доза не повинна перевищувати 60 мг/кг), ібупрофен 5-10-15 мг/кг на прийом до 3 разів на добу. Ацетилсаліцилова кислота протипоказана через можливість провокувати розвиток синдрому Рея. Призначення анальгіну та препаратів, що його містять, треба обмежити випадками значної гіпертермії й резистентності до інших антипіретиків та/або необхідністю парентерального введення препарату. Він призначається в разовій дозі 3-5 мг/кг або 0,1мл 50% розчину на рік життя. Відносно новим засобом лікування гіпертермії є селективний інгібітор циклооксигенази ІІ — німесулід, що може бути призначений дітям. За «білої» гіпертермії необхідно полегшити тепловіддачу, що досягається призначенням нейролептиків та вазодилататорів за умови ста­­бі­ль­ного артеріального тиску. Частіше за все використовують дипразин 0,25 мг/кг в/м або в/в у поєднанні з дроперидолом 0,05-0,25 мг/кг в/м або в/в. За відсутності дроперидолу можна застосувати аміназин 0,05 мл/кг маси тіла. Фізичні методи охолодження можуть бути використані на тлі нейровегетативної блокади, досягнутої застосуванням нейролептиків. Це можуть бути: пузирі з льодом на ділянки крупних судин, зволоження шкіри з повітряним обдуванням, промивання шлунка й постановка клізм охолодженою (не льодяною) водою, оцто-горілчані обтирання шкіри;

Билет 23

89. Клініко-діагностичні критерії гастро-езофагеального рефлюксу у дітей.

  • У перші місяці життя основними проявами ГЕРХ є зригування, регургітація та інколи – блювання.

  • Скарги на печію, відрижку.

  • При ендоскопічному обстеженні – мимовільна регургітація шлункового вмісту в стравохід на тлі відсутності запальних змін слизової стравоходу, а також при морфологічному дослідженні біопсійного матеріалу.

  • Відсутність патологічних змін за даними 24-годинної pH-метрії.

90. Лікування алергічного риніту у дітей.

  1. Дотримання гіпоалергенної, елімінаційної дієти, а також проведення елімінаційних заходів (усунення контактів з хатнім пилом, епідермальними алергенами, лікарськими і харчовими алергенами).

  2. Легкий ступінь :

  • Місцево – антигістамінні препарати: азеластин гідрохлорид назальний спрій по 2 дози 2 рази на добу.

  •  Місцево – протизапальні нестероїдні препарати: кромоглікат натрія по 1-2 дози 2-4 рази на добу тривалими курсами, терміном до 3-6 міс.

  •  Перорально – неседативні Н1-гістамноблокатори: лоратадин 1 таблетці на добу протягом 10-28 днів.

  1. Середньої важкості з переважними проявами риніту:

  •  Неседативні Н1-гістамноблокатори у поєднанні місцево та перорально: лоратадин 1 таблетці на добу протягом 10-28 днів;

  • Кромоглікат натрія: місцево та перорально - всередину, дітям старше 12 років по 2 капсули (200 мг) 4 рази на добу за півгодини до їжі і сну. Дітям від 2 до 12 років - по 1 капс. (100 мг) 4 рази на добу (до 40 мг / кг / добу). Інтраназально - по 1 аерозольній дозі в кожну ніздрю 3-4 рази на добу.

  •  Холінолітики (атровент назальний спрей) місцево по 2-3 аерозольних дози в кожну ніздрю через назальний адаптер три рази в день.

  1. Середньої важкості з переважними “очними” симптомами:

  • Алергодил – очні краплі та назальний спрей. Спрей - по 1 дозі в обидві ніздрі до 2 застосування в день. Очні краплі - по 1 краплі для кожного ока вранці і ввечері.

  •  Кромоглікат натрія (оптикром) – очні краплі. По 1-2 краплі в кожне око 3-4 рази на день.

  •  У разі неефективності – топікальні глюкокортикостероїди: флутиказона пропіонат. Дітям від 12 років - 2 дози (100 мкг) в кожну половину носа 1 раз на добу.

  1. Важкий ступінь:

  • Подальше ЛОР- та алергологічне обстеження.

  • Щоденно з початку загострення – місцеві глюкокортикостероїди: флутиказона пропіонат. Дітям від 12 років - 2 дози (100 мкг) в кожну половину носа 1 раз на добу.

  • Перорально – неседативні Н1-гістамноблокатори: лоратадин 1 таблетці на добу протягом 10-28 днів.

  • У кризових ситуаціях – системні глюкокортикостероїди: бетаметазон початкова доза – 1,5 – 2,5 мг. При поліпшенні стану дозу поступово зменшують до підтримуючої на 0,25-0,5 мг через 2-3 дня.

Соседние файлы в предмете Педиатрия