Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції із ВНС.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.06.2022
Размер:
9.16 Mб
Скачать

Розділ 4

або

Густину повітря визначимо як

\

Тоді після диференціювання останнього виразу одержимо

(4.15)

(4.16)

(4.17)

(4.18)

де:

- густина повітря при температурі 0° С і нормальному атмосферному тиску

p=1013,25 Мбар;

eф - ефективна густина пружної системи.

Величина барометричного коефіцієнта залежить від густини матеріалу маси пружної системи і буде меншою, якщо буде більша густина. Наприклад, якщо важіль виготовлено із плавленого кварцу, то dg/dP= 0,7 мГал/мм.рт.ст., а якщо із платини - 0,07мГ мГал/мм.рт.ст.

Щоб виключити вплив атмосферного тиску, пружні системи гравіметрів герметизують або вакуумують. У кварцових астазованих гравіметрах пружинні ваги знаходяться в герметичних камерах при атмосферному тиску в 1-8 мм.рт.ст. В гравіметрах з рідинною температурною компенсацією повністю виключається вплив атмосферного тиску на його покази. В гравіметрах обертального типу' барометричний ефект можна звести до нуля, використовуючи барокомпенсатор.

  1. Вплив нахилу гравіметра

При зміні кута нахилу пружинних ваг змінюється величина проекції сили ваги на напрям осі чутливості. Якщо пружна система гравіметра буде нахилена на кут до горизонту, то тоді відбувається уявне зменшення прискорення сили ваги на величину

(4.19)

Розкладаючи cos в ряд

одержимо

(4.20)

Залежність ∆g від кута нахилу можна представити графічно параболою:

Рис. 16

При =0 зміна =0, а це означає, що в такому положенні гравіметр має мінімум чутливості до нахилу. Під час спостережень гравіметр встановлюють так, щоб був відсутній його нахил. Для цього існують рівні (поздовжній і поперечний), з допомогою яких гравіметр встановлюють на мінімум чутливості до нахилу. Зміна відліку гравіметра відбувається таким чином, що чим більший кут нахилу гравіметра, тим сильніше впливає зміна кута нахилу на відлік. Якщо Р =0.5 то =0,01мГал, а при = 1′ =0,04 мГал. Звідси випливає, що достатньо використати рівні точності 0.5′. На цій залежності зміни сили ваги від нахилу гравіметра існує метод визначення ціни поділки відлікового пристрою.

  1. Вплив магнітного і електричного полів і мікросейсмічних коливань грунту

Пружні системи гравіметрів виготовляють із плавленого кварцу або металевих сплавів. Покази гравіметрів з металевими пружинами залежать від впливу зовнішнього магнітного поля Джерелами магнітного впливу є магнітне поле Землі або місцевімагнітні поля ліній

71

Соседние файлы в предмете Гравиметрия