Добавил:
twitch.tv Заведующий методическим кабинетом, преподаватель на кафедре компьютерного спорта и прикладных компьютерных технологий. Образование - Магистр Спорта. Суета... Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.05.2022
Размер:
904.42 Кб
Скачать

5.Університетська філософія в Україні в хіх столітті

У другій половині XVIII ст. Україна остаточно втратила рештки своєї державної автономії та колишню військову славу. її територія була поділена між Росією та Австрією Проте втрата можливостей проявляти зовнішню активність спричинила до певної міри інтерес до самоосмислень, інтерес до власної історії, культури, прояснення історичного становища України.

На початку XIX ст. українська громадськість починає знайомитися із ідеями та концепціями німецької класичної філософії.  Так, Петро Лодій, викладач філософії у дусі кантівської філософії визначав коло головних світоглядних проблем, а саме: Що таке людина? Що людина може знати? Що повинна роботи? На що може сподіватися? Він підкреслював високе соціальне призначення філософії, адже саме філософія звільнила людину від рабства, перемігши фанатизм і деспотію.

У XIX ст. українська філософська думка вийшла на новий рівень своїх проявів: академічна філософія тепер викладається у світських навчальних закладах. На хвилі підвищення інтересу до власної історії, культури, етнічної самоідентифікації філософсько-світоглядні ідеї в Україні знаходити вираз і в літературі, громадсько-політичній думці та програмах різного роду суспільних рухів.

Лінію «кордоцентризму», започатковану Г. Сковородою продовжував Памфил Юркевич, який розглядав серце як 1 - людської тілесної організації, 2 – центр духовної діяльності, 3 – осередок морального життя. Його теоретичний спадок називають «Філософією серця».

Коли йдеться про українську літературу, першим постає перед нами ім'я Миколи Васильовича Гоголя

Інша велична постать в українській літературі, що відчутно вплинула на культуру та світогляд, - це Т. Шевченко.

Ж Т. Шевченко, як ніхто інший, влучно та переконливо репрезентував ідею соборності України, єдності усіх її земель всупереч історичній недолі, що роз'єднала різні частини колись єдиного краю, розкидавши їх по різних державах.

Серед інших світоглядних ідей Т.Шевченка варто виділити такі:

  • Ідея глибинної спорідненості людини із природоюлюдина вкорінена в природу, а природа, своєю чергою, є не мертвою, а одухотвореною.

  • Ідея народу як єдиного суверенна своєї історії та своєї життєвої долі: ° ніхто не може вирішувати Його долі, він є єдина животворча сила історії.

  • Ідея віри у справедливого Бога; інколи здається, що Шевченко чи то атеїст, чи то єретик, проте в його творах чітко проводиться розрізняння того Бога, що його малюють у церквах та ім'ям якого чиниться насильство, та справжнього Бога, як гаранта здійснення вищої справедливості.

  • Ідея насильницької народної революції; проте слід сказати, що ця ідея була дуже поширеною у XIX ст.;

  • Важливу роль у суспільному житті та історії надає прогресу науки, освіти.

  • через усю творчість Шевченка проходить своєрідний культ жінки-матері: для поета вона постає уособленням і сили життя, і його чарівної краси.

Іван Франко (1856 - 1916) - унікальна постать у вітчизняній культурі. Видатний поет, письменник, громадський діяч, публіцист, він був ще й талановитим вченим, доктором філософії.

Леся Українка – поетеса, цікавилась філософією, особливо найновішими її течіями, а серед них — і позитивізмом. Під його впливом вона зміцнілась у довірі до науки, людського розуму, раціональному осмисленні дійсності.

Своєрідні світоглядні ідеї були у ХЇХ ст. сформульовані в програмних творах представників громадсько-політичного руху, де на першому плані перебуває діяльність Кирило-Мефодіївського товариства (1846-1847). Його представники – П. Куліш, М. Костомаров тощо. Вони зробили спробу окреслити національний український характер, оглянути історичний шлях українського народу, визначити його місце в колі інших (в першу чергу - слов'янських) народів. Висловлювалась віра в відродження України.

Важливий внесок у розвиток соціальної філософії, зокрема, філософії української національної ідеї зробив видатний діяч української культури, історик і етнограф Михайло Драгоманов (1841-1895). В основі його світогляду лежить суміш ліберально-демократичних, соціалістичних й українських патріотичних елементів з позитивним філософським підґрунтям

Позитивістські орієнтації М. Драгоманова:

  • проголошував ідею безупинного людського поступу для досягнення гармонійного розвитку та добровільної асоціації.

  • Усунення авторитарних рис, елементів примусу в суспільстві.

  • Пріоритет громадянських прав над соціально-класовими інтересами.

  • Національність розглядав як необхідний будівельний матеріал демократії і свободи

  • Істина лежить в площині раціонального розуму.

Соседние файлы в папке Лекции