Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prog-vil-pol.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.01.2022
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Додаткова

Гетьмани України. Історичні портрети. – К., 1991.

Замалеев А.Д., Зоц В.А. Отечественные мыслители позднего средневековья: конец XIV в.- первая треть XVII в. – К., 1990.

Історія філософія України. Хрестоматія. – К., 1993.

Нічик В.М., Литвинов В.Д., Страгій Я.М.. Гуманістичні ідеї на Україні. – К., 1991.

Тема 6. Політична думка України в XIX ст. І першої половині хх ст.

М. Костомаров (1917-1885) Історична місія українського народу – рятувати слов`янство. Всяка влада походить від Бога й не може бути абсолютною. Засуджування самодержавства. Перевага республіканського устрію, де влада є виборною. Федерація в поєднанні з республіканською формою правління – якнайкраща форма державного устрою.

Т. Шевченко (1814-1861) Перший етап світогляду: ідеалізація козацького минулого. . Другий: засудження класового розшарування, невідповідальності правлячої еліти, колонізаторської політики царизму, кріпацтва. Політичний ідеал- демократична республіка: суспільство із самоврядування народу, колегіальною формою реалізації влади як гарантії від свавілля.

М. Драгоманов (1841-1895)Вплив ліберальних і соціалістичних ідей на світогляд. Перевага таких потреб як розмноження, пізнання, розваги. “Громада” як основне поняття. Головній критерій оцінки діяльності держави є служіння суспільному благу. Недолік демократії: депутати не враховують волю народу. Радикальний крок: заміст демократії надання волі кожному і виникнення вільного громадянства. Громади існують на федеративних засадах. Організація колективної праці за умови колективної власності.

І. Франко (1856-1916) Еволюція політичних поглядів від громадівського соціалізму й захоплення марксизмом до позиції національної демократії та критики марксизму. Конституційність, парламентаризм не ліквідують соціальної нерівності. Головним осередком влади повинні бути громади. Органи представницької демократії утворюються на рівні вільного союзу громад. Правомірність застосування радикальних засобів для здобуття свобод.

Соціалізм. М. Грушевський (1866-1934) відмовився від розгляду історії як боротьби класів і подав її як історію української державної ідеї. Українська-руська і великоруська народності. Ідея свободи українського народу. Еволюція політичних ідей: від ідеї федеративних форм до ідеї національної незалежності.

В. Винниченко (1880-1951) “Колекторатія” – варіант створення соціалізму. Джерела соціалізму у кооперації. Необхідність відмовитися від національної незалежності на користь соціалізму. Зміна поглядів на українську державність: необхідно створити умови для знищення почуття прислужництва. Негативна оцінка ідеології націоналізму Д. Донцова.

Консерватизм. В. Липинський (1882-1931)Відстоювання ідеї української незалежності. Погляди у перший періоді: тільки демократія може бути основою державності. Погляди другого періоду: конституційна монархія поза демократією, більшевицькой диктатурою та націоналізмом. Три основних форм і методів державного правління: демократії з республікою, охлократії к диктатурою, класократії к правовою монархією. За класократії держава існує для нації. Формування аристократії забезпечує представництво усіх громадян держави. Консервативні елементи несуть у себе стародавню політичну культуру. Христианська етика спроможна створити моральний клімат.

Націоналізм. М. Міхновський (1873-1924)) про необхідність національного визволення. Інтелігенція – основа нації. Ідея національного солідаризму. Конституційний проект: президентська республіка з двопалатним парламентом. Необхідність громадянських свобод, націоналізація землі за викуп і поділ за національною ознакою.

Д. Донцов (1883-1973) про мету існування нації не в матеріальних а духовних благах і принцип ієрархічності у внутрішньому устрою держави. . Концепція інтегрального, або чинного націоналізму. Ідея переорієнтація українства на Захід. Головна ознака нації стає ідеал політичного владарювання. Основа формування нації: романтизм, фанатизм і аморальність.

Література

Основна

Кухта Б. К історії української політичної думки. –К., 1994.

Марчук П.П. Політологія. – Тернопіль, 1998.

Мельник В.А. Политология: Учебник. - Минск, 1996.

Політологія: Підручник. / За ред. О.В. Бабкіної, В.П. Горбатенька. – К., 2001.

Потульницькій В. Історія української політології

Українська політологія: витоки та еволюція: Навчальний посібник / За ред. Ф. Кирилюка. – К., 1995.

Шляхтун П.П. Політологія: Підручник. – К.: 2002.

Соседние файлы в предмете Политология