Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prog-vil-pol.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.01.2022
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Додаткова

Бентам И. Введение в основания нравственности и законодательства. –М., 1998.

Ленін В.І. Повне зібр. творів. – К., 1971. – Т.33.

Маркс К., Енгельс Ф. Твори. – К., 1965. -Т.21.

Михельс Р. Социология политических партий в условиях демократии // Диалог. -№3, 5, 7, 9, 11.

Тема 5. Політичні погляди у Київської Русі, українська політична думка Литовсько-Руської держави і Речи Посполитої

Іларіон “Слово про закон і благодать”. Питання про співвідношення закону та благодаті. Закон як зовнішня постанова, благодать є внутрішнім контролером людської поведінки Дотримання закону шляхом до осягнення благодаті.

Нестор “Повість врем`яних літ”. Проблема рівності Київської Русі з іншими державами. Обгрунтування законності й необхідності князівської влади. Ідея єдності руських земель.

“Руська Правда” Ярослава Мудрого. Проголошення небезпеки і невід`ємності власності. Регулювання майнових і суспільних відносин.

Володимир Мономах “Повчання”. Досвід політичного керування у моральному аспекті. Дотримання закону як основу для справедливості і милосердя.

“Слово о полку Ігоревім”. Головна причина тяжкого становища Русі в міжусобній боротьбі руських князів. Необхідність відстоювання загальнодержавних інтересів.

С. Оріховський-Роксолан (1513-1566) про два блага, що забезпечують могутність держави: щастя, що дається божественною долею і розсудливість, що дається природою. Вимоги для особи короля: прагнення до правди і справедливості, оволодіння знанням з управління державою. Головне завдання – захист Вітчизни, забезпечувати міцність держави й добробут підданих. Вимоги обирати собі в спільники найкращих.

Х. Філарет про необхідність відстоювання ідеї рівності людей, незалежно від стану (проти тогочасних польських порядків). Ідея суспільного договору і природного права. Обмеження влади монарха законом. Влада не поширюється на душу людини. Відносини мають грунтуватися на законі і добровільної згоді.

І. Вишенський (між 1545/1550-1620) проти Брестської унії. Ідея соціальної рівності. Перемогти світ зла можна зреченням від життєвих благ. «Царство Божеє» - ідеал суспільного життя. Ідеалізація давньохристиянської громади. Ідея “соборності”- “соборно один одного ісправляючи, а не одному над всіма володіти”.

П. Орлик (1672-1742) про основні положення конституції козацької держави. Відновлення прав православної церкви, недоторканість кордонів, основні питання вирішує генеральна рада, старшина і рада повинні виступати проти гетьмана, якщо він порушує закон, гетьман має контролювати розумність податків і повинностей.

С. Яворський (1658-1722) Образне уявлення про соціально-політичну структуру суспільства. “Колеса влади”: аристократія, військові, духовенство, “люді простонародні”. Проповідь про смирення та послуху. Ідея невтручання держави у справи церкви. Раціоналізування християнства і зближення його з католицизмом.

Ф. Прокопович (1681-1736)Три основних форми державного правлення: демократія, аристократія і монархія. Для охорони добра потрібна сила, якою є державна влада. Прийняття ідей Т. Гоббсу. Народ віддав свою волю монарху. Мета верховної влади загальна користь, дбати про добробут народу, безпеку, мир, правосуддя. Ідея підпорядкування духовної влади світській.

Література

Основна

Кухта Б. К історії української політичної думки. –К., 1994.

Марчук П.П. Політологія. – Тернопіль, 1998.

Мельник В.А. Политология: Учебник. - Минск, 1996.

Політологія: Підручник. / За ред. О.В. Бабкіної, В.П. Горбатенька. – К., 2001.

Потульницькій В. Історія української політології

Українська політологія: витоки та еволюція: Навчальний посібник / За ред. Ф. Кирилюка. – К., 1995.

Шляхтун П.П. Політологія: Підручник. – К.: 2002.

Соседние файлы в предмете Политология