Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / менеджмент ЗЕД дз / МН-4-, - курсова з менеджмент ЗЕД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
701.44 Кб
Скачать

7. Вимоги до упаковки та маркування товару

Головною функцією упаковки є запобігання товару від ушкодження та псування при транспортуванні, навантаженні та розвантаженні. Крім того упаковка виконує й інші функції: створення доцільних одиниць для транспортування, складування, навантаження та розвантаження товару; створення оптимальних одиниць для продажу товару; служить носієм реклами та інформації про запакований товар (для споживачів, перевізників, тощо).

Упаковка буває трьох видів:

Первинна , в яку розміщують товар в процесі його виробництва;

Вторинна, її використовують як матеріал для захисту первинної упаковки та викидають, коли товар виходить у користування;

Транспортна, яка використовується для зберігання упаковки та перевезення товару.

Вид упаковки визначається базисними умовами поставки. Так, експортери , які продали товар на умовах FOB, CIF, FAS, у відповідності з вимогами Інкотермс повинні поставити товар в морській упаковці, яка також повинна забезпечувати перевезення товарів в автомобілі та залізницею. Експортери завжди несуть відповідальність за псування товарів, що виникло через невідповідність упаковки базисним умовам поставок.

Проводячи аналіз вимог до упаковки кукурудзи, виходячи з її специфічних властивостей, необхідно відмітити, що серед факторів зберігання найбільше значення має поєднання типу пакування з вологістю зерна, температурою зберігання. Обираючи упаковку необхідно перш за все визначити призначення , тривалість і час використання продукції. При довгостроковому зберіганні зерна кукурудзи, а також можливих поставках в інші агро-кліматичні райони, краще використовувати щільну поліетиленову упаковку. При швидкому використанні кукурудзи, можна використовувати стандартну паперову або нову поліпропіленову упаковку .

Зерно кукурудзи упаковується в поліетиленом мішки, вкладаються на піддони та упаковуються поліетиленовою плівкою.[12]

Маркування – це текст, умовне позначення або малюнок, нанесений на упаковку або товар, а також інші допоміжні засоби, призначені для ідентифікації товару або окремих його властивостей, донесення до споживача інформації про виробника (виконавців), кількісних та якісних характеристик товару.

Маркування повинна відповідати вимогам стандартів та інших нормативних документів. В залежності від місця нанесення розрізняють виробниче та торгове маркування. Вимоги до виробничого маркування встановлюються загалом стандартами на маркування та упаковку, а також загально технічними стандартами на продукцію. Вимоги до торгового маркування розроблені в менше ніж до виробничої. Деякі правила до торгового маркування встановлюються Правилами продажу окремих груп продовольчих та непродовольчих товарів, а також правилами роздрібної торгівлі.

До маркування пред’являють загальні, для товарної інформації, та специфічні вимоги (рис.7.1).

Існує також товарне та спеціальне маркування. Товарне показує найменування продавця, покупця, № контракту, № місця, вага брутто, нетто та інші реквізити. Спеціальне маркування містить: зазначення верху, “боїться вологи”, “не кантувати”, “обережно”, “боїться холоду” тощо. Спеціальне маркування може бути вказано також спеціальними знаками.

Маркування виконується у відповідності з загальноприйнятими міжнародними нормами та специфічними умовами покупців.