Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 курс 1 семестр / менеджмент ЗЕД дз / МН-4-, - курсова з менеджмент ЗЕД.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.04.2021
Размер:
701.44 Кб
Скачать

5. Визначення країни – імпортера товару

В зовнішній торгівлі кукурудза займає незначну долю, її експорт з країни показаний в табл.5.1. Але грошові надходження від експортних операцій явно відстають від фізичних об’ємів експорту, що пояснюється негативною ціновою ситуацією на ринку.

Таблиця 5.1.

Експорт кукурудзи (fob)

Код

УКТЗЕД

Куль

тура

2011р.

2012р.

2013р.

2014р.

т

тис.

USD

т

тис.

USD

т

тис.

USD

т

тис.

USD

1005109000

кукурудза

19811

1981100

3800,3

399031,5

2508,35

313543,75

2439

36585

Данні Держкомстата.[9]

За останні роки значно змінилася географія експорту. Раніше основні відвантаження здійснювались в країни колишнього соцтабору: в Росію, Білорусь, Молдову, Польшу, Литву, Туркменістан та інші. Зараз же ці відправлення проводяться алжирським, ліванськім та португальськім компаніям. За минулий рік експорт кукурудзи з України склав 2439 тон. Вітчизняні фірми вивезли незначну кількість цього товару, але самих фірм на експортному ринку було представлено більше 200. Найбільш великі партії кукурудзи експортувались такими компаніями як: МПП ”Югторг” , ЗАТ” Солде- Грейн”, КИК ”РК-Греинс”, КПФ” Украгроекспорт”, ВАТ ”Інтерресурси”, КСП ”Піонер”, ППКФ ”Вангруп”, ВАТ ”Агритех”та інші.

Проводячи аналіз можливих країн споживачів товару ми дізналися, що Європейський союз надав Іспанії та Португалії знижені тарифи на імпорт кукурудзи з-за меж співдружності. Так, Португалія може імпортувати 53, 75 тис. тон кукурудзи при 151, 65 USD/т, а Іспанія може імпортувати 39,25 тис.тон кукурудзи при 158,25 USD/т з країн, що не входять в ЕС. На даний момент тариф на імпорт кукурудзи в ЕС складає 149,70 USD/т.

Експорт кукурудзи з України в грудні 20019р. досяг рекордного рівня 180 тис. тон, збільшившись в порівнянні з попереднім місяцем в 3,2 рази.

Головними покупцями були Єгипет (51 тис. тон) та Алжир (45 тис. тон). Цікаво, що якщо раніше в цьому сезоні більше половини експорту йшло в сусідні країни по суші, то тепер 75% доводиться на долю відправлень через порти.

Всього за 3 месяці "кукурудзного" сезону було експорторовано вже 259 тис. тон цього зерна проти 112 тис. тон в жовтні - грудні 2001 р. Прогноз на весь поточний сезон складає 500 тис. тон, що на 150 тис. тон перевищує об’єм експорту в 2017/18 р.

В даній роботі ми будемо розглядати експорт кукурудзи в Португалію, тому що Європейський союз надав їй знижені тарифи на імпорт кукурудзи з-за меж співдружності. Тобто, вона може імпортувати 53, 75 тис. тон кукурудзи при 156,78USD/т, з країн, що не входять в ЄС.[4]

6. Обґрунтування доцільної схеми транспортування та базисних умов поставки товару

Оскільки об’єкт угоди, що розглядається в даній курсовій роботі, є матеріальним товаром, то суттєвою умовою підготовки зовнішньоекономічної операції є визначення доцільної схеми транспортування.

Доставка товару може здійснюватись різними видами транспорту та їх комбінаціями. Кожен з варіантів має свої особливі характеристики, такі як тривалість перевезення, надійність зберігання товарами своїх якостей та цілісності в процесі доставки, необхідні витрати на доставку, необхідність впровадження, тощо.

Існують різноманітні способи транспортування вантажів між країнами. Плануючи відправлення вантажів та вибір транспорту, необхідно врахувати ряд обставин:

Вид вантажу. Інколи можливість вибору відсутня. Вантажі, що швидко псуються перевозяться автотранспортом. Водночас автоперевезення не допускаються для легкозаймистих та вибухонебезпечних вантажів. Основну частину міжнародних морських перевезень складають перевезення масових наливних і навалочних вантажів: сирої нафти та нафтопродуктів, залізної руди, кам’яного вугілля, зерна. Серед інших вантажів морської торгівлі виділяються, так звана, готова продукція, напівфабрикати, продовольство.

Відстань та маршрут перевезення. Місце відправлення вантажу та місцевий пункт перевезення також є визначальними при виборі виду транспорту. У внутрішньоконтинентальних перевезеннях використовується залізничний, автомобільний та авіаційний транспорт. Вирішальним при виборі одного з них є , окрім виду вантажу, наступні умови:

Фактор часу. Очевидно, що найшвидший спосіб доставки вантажу – авіатранспорт. Однак він дорогий і тому застосовується тільки в екстрених випадках, коли необхідно доставити вантаж якнайшвидше. В інших випадках розробляють добре сплановані програми поставок, орієнтуючись на плани перевезень транспортних компаній. Товари слід закуповувати, якщо це можливо, у тих країнах , з яких їх зручніше доставляти.

Вартість перевезення. Не існує якихось певних правил, які дозволяють визначити точний відсоток вартості транспортних витрат по відношенню до вартості товарів. Здоровий глузд підказує, що це повинен бути невеликий процент, за винятком тих випадків, коли вибір відсутній та можна використовувати тільки один доступний шлях – повітряний чи сухопутний. В цьому разі повітряні перевезення автоматично прирівнюються до сухопутних перевезень. Невеликі та середні за обсягом партії вантажу можна доставляти і повітрям, і сушею приблизно за однаковими цінами.

Безпечність транспортування. Крихке та дороге обладнання краще перевозити авіатранспортом, навіть якщо поставка даного вантажу не термінова. Товари, для яких ступінь ризику крадіжки високий(запчастини автомашин, конторське автоматизоване та звичайне обладнання, фармацевтичні товари та медикаменти і т.д.) доставляється, як правило, традиційним способом – морем, в основному у контейнерах , хоч коштує це трохи дорожче. Слід пам’ятати, що виплата страхового відшкодування вантажоодержувачу є лише фінансовою компенсацією і ніколи не відшкодовує йому ті незручності, які здатна створити партія вантажу, що прибула у поганому стані.

Проведемо аналіз доставки товару, враховуючи географічне розташування країни, розміщення партнера по угоді, наступними видами транспорту.

При перевезенні морським транспортом слід зазначити, що морські судна класифікуються залежно від видів вантажів, що перевозяться, регулярності рейсів, форм договорів перевезення. Найбільший інтерес представляє поділ ринку морських перевезень на трампове та лінійне судноплавство.

Трамповим (англ. tramp – бродяга) називаються судна, які здійснюють нерегулярні рейси, без чіткого розкладу, і скеровуються судновласниками туди, де з боку фрахтувальників є попит на тоннаж. Ці судна транспортують в основному масові вантажі: деревину, руду, вугілля, зерно, нафтопродукти та інші вантажі, що перевозяться навалом чи наливом. Більшість трампових суден універсальні і можуть транспортувати і генеральні вантажі – упаковані та не упаковані товарно – штучні вантажі. Таким чином, на цих суднах під вантаж може бути надано все судно або його частина, або певні вантажні приміщення.

Лінійне судноплавство – форма транспортних послуг, яка забезпечує регулярні перевезення між встановленими портами генеральних вантажів за заздалегідь оголошеним розкладом. Сполучення регулярними лініями підтримуються однією чи кількома судноплавними компаніями.

Розрізняють три типи ліній:

Односторонні, які обслуговуються одним судноплавником;

Спільні, які обслуговуються кількома транспортними компаніями на основі угод між ними чи державних угод;

Конференціальні, організовані для перевезення вантажів на океанських напрямках на основі угод конференцій судноплавних компаній.

До переваг лінійного судноплавства належить: регулярність, дотримання строків розкладу, відносно стабільні ціни, наявність широкої мережі агентів. Однак це потребує значних витрат і тому тарифи лінійних перевізників вищі ніж фрахтові ставки при трампових перевезеннях.

Останнім часом в міжнародній торгівлі для перевезення генеральних вантажів морем часто використовуються контейнери.

Стандартний контейнер – це металевий ящик ( зі сталі чи алюмінію) з подвійними дверцятами з одного кінця. В нього може бути вміщений вантаж загального призначення і тоді транспортований. Більшість контейнерних перевезень перевозяться у контейнерах двох типів:

двадцяти фунтовий контейнер – місткістю 30 куб.м. Максимальне завантаження – 18 тон. Внутрішні розміри: довжина-5,89 м., ширина-2,32 м., висота-2,23 м. (дверцята: ширина-2,30 м., висота -2,14 м).

сорока фунтовий контейнер - місткістю 60 куб.м. Максимальне завантаження – 30 тон. Внутрішні розміри: довжина-12 м., ширина-2,32 м., висота-2,23 м. (дверцята: ширина-2,30 м., висота -2,23 м).

Для вантажовідправника основна перевага полягає у зменшенні ризику втрат, крадіжки чи пошкодження вантажу завдяки безпечній системі перевезень, а також у тому, що практично зводиться до нуля ризик затримки в порту для подальшого перевезення сушею.

Основним документом у морських перевезеннях є коносамент (Bill Lading).

Коносамент – це документ який надає судновласник вантажовідправникові на підтвердження прийняття вантажу на перевезення морським шляхом. Окрім основного екземпляра, коносамент має ще два чи три оригінали, на яких перевізники (або інший агент) ставлять свої підписи та печатку. Існують також копії без права передачі, котрі не підписуються і не мають юридичної сили.

Коносамент, в якому вказане право власності на товар, називається оригінальним коносаментом. Коносамент виконує три основні функції: засвідчує прийняття судновласником (перевізником) вантажу до перевезення; є товаророзпорядчим документом; свідчить про укладення договору перевезення вантажу морським шляхом, відповідно до якого перевізник зобов’язується доставити вантаж проти подання документа.

У коносаменті містяться відомості про назву судна, його власника, тоннаж судна, найменування портів навантаження та розвантаження, суму фрахту з вказівкою, де проводиться оплата фрахту – у порту навантаження чи в порту призначення, число виданих екземплярів коносаменту. Він підписується капітаном судна. Повний комплект коносаментів складають три копії та три оригінали.

До коносаменту додають:

маніфест, що містить опис коносаментів партій вантажів для організації розвантаження;

навантажувальний ордер, який видає відправник капітанові;

штурманська розписка, на основі якої виписується коносамент;

акт-повідомлення, що є підставою для предявлення претензій у разі, якщо вантаж постраждав під час превезення.

Чистий коносамент означає, що вантаж був прийнятий перевізником без резервації, тобто у відмінному зовнішньому стані.

При залізничних перевезеннях основним документом на перевезення товарів з країни в країну є залізнична накладна (Railway Bill). Вона виконує функції договору на перевезення, товаророзподільчого документу на підтвердження на прийом вантажу до перевезення. Цей документ не є зворотнім. Вантаж надається у розпорядження названого вантажовідправника після пред’явлення ним документа, що засвідчує його особу. Оскільки у світі існує кілька систем залізничних сполучень які відрізняються між собою шириною колії, габаритами локомотивів і вагонів, умовами перевезення і т.д., то регулювання міжнародних залізничних перевезень здійснюється кількома незалежними одна від одної міжнародними конвенціями, кожна з яких застосовується конкретно до якоїсь із систем і регламентує форму залізничної накладної.

Проаналізувавши все вище сказане та врахувавши: незручності залізниці, які пов’язані з різними системами сполучення між Україною та Європою, приблизно однакову відстань морських та залізничних шляхів перевезень та більші тарифи на перевезення останніх, на мій погляд, доцільніше буде використовувати морський транспорт.

Проводячи відправку вантажу часто покупці та продавці не в змозі провести всю необхідну роботу для підготовки свого вантажу до транспортування. Тому, дуже часто, вони користуються послугами спеціалізованих фірм. Цю роботу можуть доручити транспортно – експедиційним підприємствам (ТЕП), які надають великий комплекс послуг з транспортно – експедиційного обслуговування вантажів. Зокрема, це такі послуги:

  • фрахтування суден і розрахунок за фрахт;

  • розрахункові операції за зовнішньоторговельними контрактами;

  • митне декларування вантажів;

  • калькуляції щодо розрахункових та експедиторських операцій;

  • навантажувально-розвантажувальні роботи;

  • зберігання вантажів;

  • автоперевезення вантажів;

  • оформлення товаророзпорядчої документації;

  • страхування вантажів;

  • сортування перетарювання, нагромадження, комплектація вантажних партій збірних відправлень, маркування, перемаркування вантажів, а також інші операції які не виконуються перевізниками у пунктах;

  • перевалка та збереження вантажу.

ТЕП, регулярно транспортуючи велику кількість вантажів, має знижку за фрахт суден та інших транспортних засобів, що зменшує фрахтові витрати їхніх клієнтів. Цим компенсується вартість послуг ТЕП для експортерів та імпортерів.[11]

Відповідно до Указу Президента України від 4 жовтня 1994 р. №567 “Про застосування правил інтерпретації комерційних термінів” всі суб’єкти підприємницької діяльності України при укладанні зовнішньоекономічних угод предметом яких є товари, повинні застосовувати Міжнародні правила інтерпретації комерційних термінів.

Базисні умови поставки визначають обов’язки продавця та покупця по доставці товару, встановлюють момент переходу ризику випадкової загибелі товару або псування товару з продавця на покупця.

Базисні умови виробляються на основі міжнародної торгової практики. Вони спрощують операції, пов’язані з поставкою товарів, є загальноприйнятими в міжнародній торгівлі та визначаються, як правило, торговими звичаями, що склалися в комерційній практиці окремих країн, портів, галузей торгівлі.

Розглянувши всі існуючі базисні умови поставки товару ми зупинили свій вибір на умовах FOB.

Умови поставки FOB :

Умови поставки FOB Інкотермс 2020 - це торговий термін міжнародних правил Інкотермс 2020 , розшифровується «Free On Board» named port of shipment перекладається «Вільно на борту» вказаний порт відвантаження - означає, що продавець вважається виконав свої зобов'язання з постачання тоді, коли товар розміщений на борту судна найнятого покупцем у вказаному порту відвантаження.

Правило поставки FOB може застосовуватися виключно у випадках доставки товару морським або внутрішнім водним транспортом.

Умови поставки FOB Інкотермс 2020 визначають права і обов'язки сторін з міжнародного контракту купівлі-продажу, вказують необхідні для перевезення і митного оформлення дії, коли і де продавець передає товар покупцеві, а також які ризики і витрати несе кожна зі сторін. Міжнародна торгова палата (ICC) з 2020 року не зобов'язує застосовувати нові правила Інкотермс 2020 , а лише рекомендує їх до використання, тому в міжнародних контрактах можна посилатися на правила Інкотермс 2010 , а також на правила Інкотермс-2000 або навіть на більш ранні версії Інкотермс .

Умови поставки FOB Інкотермс 2010 і FOB Інкотермс 2020 за своїм змістом в основному ідентичні. Правило FOB є найбільш часто використовуваних торговельним терміном, який застосовується з часів парусних суден. Тому він був включений в першу версію Incoterms в 1936 році і практично не змінювався в наступних версіях.

Обов'язки за умовами поставки FOB (ФОБ)

Умови поставки FOB Інкотермс 2020 покладають на продавця обов'язки щодо розміщення товару на борту судна наданого покупцем і по виконанню експортних митних процедур з оплатою експортних мит і інших зборів у країні відправлення для вивезення товару. Однак продавець не зобов'язаний виконувати митні формальності для ввезення товару, сплачувати імпортні мита або виконувати інші імпортні митні процедури при ввезенні.

Покупець зобов'язаний зафрахтувати судно, оплатити фрахт судна, розвантажити в порту прибуття, виконати імпортне митне оформлення з оплатою імпортних мит і зборів, і доставити товар до місця призначення. При намір сторін покласти на покупця обов'язку по навантаженню товару на борт судна доцільно використовувати правило FAS Інкотермс 2020 .

Правило FOB більше не визначається як розміщення товару минулого «через поручні судна», мається на увазі, що товар розміщується «на борту судна», тобто фактично знаходиться повністю на палубі або в трюмі.

Базис поставки FOB актуальний при транспортуванні важкої техніки, для вантажів, що перевозяться навалом або в тарі. При розміщенні товару в контейнері типовим для продавця є передача товару морському перевізнику на терміналі (або в приміщенні продавця після відвантаження товару в контейнер), а не шляхом розміщення на борту судна, в таких випадках слід використовувати термін FCA Інкотермс 2020 .

Розподіл ризиків і відповідальності за умовами FOB

Ризик втрати або пошкодження товару переходить за умовою FOB від продавця до покупця, коли товар знаходиться повністю на борту судна, з цього моменту покупець несе всі ризики і витрати. Основна відповідальність продавця полягає в транспортуванні вантажу в зазначений порт відвантаження і навантаженням його на зафрахтоване покупцем судно.

Ціна FOB, умови оплати і перехід права власності

Ціна FOB (FOB price) означає, що контрактна (інвойсової або митна) ціна за товар включає в себе суму вартості самого товару і експортного митного оформлення цього товару з оплатою експортних мит і інших зборів, а також вартості доставки в порт відвантаження і завантаження вантажу на борт судна без вартості перевезення (фрахту) в порт призначення.

Базисні умови поставки FOB Інкотермс 2020 не вказують ціну за товар і спосіб оплати (передоплата, часткова передоплата, післяплата або після подання документів до банку по акредитиву), не визначають, коли повинна бути проведена оплата (до відвантаження, відразу після відвантаження, через місяць після відвантаження або ще як небудь), не регламентують перехід права власності на товар або наслідки порушення договору. Ціна і перехід права власності повинні бути визначені в умовах договору купівлі-продажу.

Приклад базису FAS в договорі поставки

Загальна вартість Товару, що поставляється за цим договором, становить 100 000 доларів США на умовах поставки FOB морський порт Гуанчжоу (Китай) Інкотермс 2020.

За цим договором Продавець виробляє відвантаження Товару на умовах поставки FOB морський порт Гуанчжоу (Китай) Інкотермс 2020.

Право власності на поставлений Товар переходить від Продавця до Покупця після підписання акту прийому-передачі представниками сторін.

Відмінності умов поставок FOB і FAS

Різниця між умовами поставки FOB і FAS - в обов'язки навантаження товару в порту з причалу на судно.

Простими словами по умовам постачання FOB : товар, за рахунок продавця, який пройшов експортне митне оформлення, перевозиться в порт відвантаження і завантажується на борт судна зафрахтованого покупцем.

За базису поставки FAS Інкотермс 2020 : товар, за рахунок продавця, який пройшов експортне митне оформлення, перевозиться в порт відвантаження і розвантажується на причал у порту вздовж борту судна зафрахтованого покупцем, без навантаження на судно.

Основні відмінності умов поставки FOB від інших термінів представлені в таблиці Інкотермс 2020 .

Переваги і недоліки застосування правила FOB

Очевидна перевага для продавця застосування правила FOB є те, що, оскільки продавець зобов'язаний завантажувати товари на борт судна, то в транспортному документі, зазвичай коносаменті, як вантажовідправника буде вказано саме продавець.

Перевага для покупця використання торгового терміна FOB полягає в тому, що він контролює товари і витрати на замовленому ним судні, тому що він оплачує фрахт.

Умови поставки FOB Інкотермс 2020 повинні використовуватися тільки для морських або внутрішніх водних перевезень, коли сторони мають намір доставити товари, розмістивши товари на борту судна (згадка про поручні судна виключено). Таким чином, правило FOB не підходить, коли товари передаються морському перевізнику до того, як вони опиняться на борту судна, наприклад, коли товари передаються перевізнику на контейнерному терміналі. Згідно з правилами Інкотермс 2020базис FOB не підходить для контейнерних перевезень, оскільки вантаж передається морському перевізнику нема на борту, а в місці, що знаходиться на деякій відстані від порту, наприклад, на контейнерному майданчику або навіть в приміщенні продавця, де товар упаковується (завантажується) в контейнер, наданий перевізником покупця. В цьому випадку сторонам слід розглянути можливість використання правила FCA Інкотермс 2020 .

При застосуванні банківського акредитива багато банків наполягають використовувати умови поставки FOB замість FCA Інкотермс 2020 , навіть якщо товари знаходяться в морських контейнерах або перевозяться по повітрю, тому що: «Ми завжди робили це таким чином» або «Це наша стандартна форма транзакції»!

Обкладання податком експортної операції. Валовий дохід продавця на умовах FOB виникає в момент здійснення їм поставки ( з моменту перетину товаром, що пройшов митну очистку, поручнем судна у вказаному порту відправлення). Право продавця – експортера на застосування нульової ставки ПДВ виникає лише у випадку підтвердження митницею вивозу товару в повному об’ємі за межами митної території України.

Ціна товару при FOB = безпосередня вартість товару + витрати з перевірки товару (якості, кількості, ваги), з його упаковки та маркировки + витрати на транспортування до місця навантаження у вказаному в контракті порту відправлення + витрати з навантаження на борт судна + витрати на отримання експортної ліцензії та виконання всіх митних процедур, необхідних для експорту.