Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Расчетно_пояснительная_записка_РГЗ_ТТ_22 Новикова.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
02.04.2021
Размер:
1.37 Mб
Скачать

2 Визначення достатніх розмірів основних елементів плану порту

Рисунок 2.1 - Схема сучасної портової інфраструктури 1 – територія порту; 2 – сухопутні підходи; залізничні та автомобільні шляхи; 3 – причальна лінія; 4 – оперативні басейни; 5 – район СРЗ; 6 – огогороджувальний мол; 7 – підхідний канал; 8,10 – зовнішній та внутрішній рейди; 9 – хвилелам; 11 – внутрішня акваторія; 12 – пасажирський термінал; 13 – берегоукріплення.

2.1. Основні елементи акваторії порту та їх призначення

При проектуванні необхідно передбачати достатні розміри основних елементів акваторії порту, до яких відносяться:

- підхідний канал до порту або фарватер;

- вхідний рейд;

- операційна акваторія;

- місце (коло) розвороту;-

- внутрішні суднові ходи;

- рейди для відстою транспортних суден в очікуванні постановки до причалів та по других причинам;

- рейди для виробництва вантажних та розвантажних операцій на акваторії;

- акваторія, яка необхідна для постановки стаціонарних чи оперативних бонових заород з ціллю локалізації можливих розливів нафтопродуктів.

Вказані основні елементи акваторії рекомендується компонувати без взаємного суміщення, маючи в виду утворення умов для їх нормального функціонування.

Кут між віссю входу в порт та загальним направленням берегової лінії на подході до порту должен бути не менш 30°. Направлення осі входу має складати з направленням важаного вітру кут 45°.

При розробці генерального плану порту мають бути вирішені питання захисту акваторій від хвилювання, льоду та заносимості. Портова акваторія має в своєму складі внутрішню, як правило, огороджувальну та зовнішню акваторії.

Внутрішня акваторія включає: операційну акваторію, що безпосередньо примикає до причальної лінії і вміщує в себе портові басейни, де знайходяться під навантажувальними роботами судна. Портові басейні можуть бути вириті на березі, а також утворюються в просторі між сусідніми пірсами або вантажними молами. Вхідний рейд, прилеглий безпосередньо до воріт порту, забезпечує зручний вхід і вихід суден, а також їх розворот і маневрування. Внутрішні рейди різного призначення, внутрішні суднові ходи, що забезпечують судноплавний зв'язок між окремими районами порту; (вхідні) ворота для проходу через них судіен максимальних розмірів та ін.

Загальні розміри акваторії порту, ширина портових воріт, розміри і планові контури вхідного рейду басейнів повинні відповідати ряду вимог з урахуванням довготривалої перспективи: створення умов для безпечного маневрування і підходу суден до причалів; найбільш сприятливих хвилевих умов; забезпечення зручної і безпечної роботи транспортного і портового флоту при виконанні вантажних і пасажирських операцій, обслуговування і відстою; розміщення на акваторії суден, що базуються в порту, технічного флоту, службово-допоміжного флоту з урахуванням їх безпечного підходу і стоянки. Розміри акваторії встановлюють на заданий розрахунковий рік, при цьому враховують типи суден і можливості в подальшому росту розмірень суден і суднообігу.

Операційна акваторія за формою і розмірам залежить передусім від зображення ( конфігурації ) причального фронту та усіма своїми характеристиками повинна відповідати вимогам зручності і безпеки маневрування суден при швартових і перевантажувальних операціях.

Внутрішня акваторія - цей водний простір, обмежений з одного боку зовнішніми захисними спорудами у вигляді молів і хвилеломів, а з іншого боку причальним фронтом.