Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Practic_pos.doc
Скачиваний:
96
Добавлен:
07.01.2021
Размер:
3.81 Mб
Скачать

П

ЖИТОМИРСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

Кафедра педагогіки

Тема Курсова робота з педагогіки

Студента (-ки) ____ курсу

_____________факультету

прізвище, ім’я по батькові

Науковий керівник:

_______________________________

(прізвище, ініціали, вчене звання, науковий ступінь, посада)

Житомир- 2002

ропонуємо зразок оформлення титульної сторінки курсової роботи (див. Рис 1.3):

Риc.1.3. Приклад оформлення титульного аркушу курсової роботи

Виконання та захист курсових робіт спрямовує студентів до найважливішого завершального етапу професійно-педагогічної підготовки – написання дипломних робіт.

Дипломна робота є завданням, яке виконує студент випускного (для бакалаврів – передвипускного) курсу відповідно до навчальної програми. Ця робота відіграє суттєву роль у системі професійної підготовки майбутнього фахівця, оскільки в концентрованому вигляді відображає результативність багаторічного процесу спільної праці викладача і студента, спрямованої на виконання соціального замовлення – підготовки висококваліфікованих кадрів.

Як важливий етап перевірки та оцінки ступеня підготовки у вищому навчальному закладі молодого фахівця, дипломна робота становить особливу комплексну форму контролю, що у найбільш повному і чіткому вигляді характеризує досягнутий кваліфікаційний рівень студента. Тому вимоги до дипломної роботи повинні співпадати з позиціями професіограми спеціаліста того чи іншого профілю.

Дипломна робота виконує різнопланові функції: загальнопедагогічні (контролюючу, навчальну, виховну); специфічні функції виявлення, виміру та оцінки професійно-педагогічної компетентності студента.

Поняття дипломної роботи має два значення: процес підготовки, виконання і завершення дипломного завдання та результат, який поданий у вигляді тексту, і готовності студента до захисту змісту роботи. В оцінці дипломної роботи враховується не лише якість самого рукопису та виступу автора з доповіддю, а й попередня навчальна діяльність студента, від якої залежить його здатність розкрити і пояснити основні положення власного педагогічного дослідження.

Керівником роботи може бути викладач, який має науковий ступінь або досвід науково-дослідної роботи. Він допомогає студенту у виборі теми дипломної роботи та у формі індивідуальних консультацій, рекомендацій та порад надає можливість майбутньому досліднику усвідомити характер та зміст самостійного науково-творчої роботи над дипломом.

Підготовка випускника, який виконує дипломну роботу, має відповідати таким вимогам:

  • володіння комплексом знань, умінь і навичок у сфері професійної діяльності;

  • ерудованість та обізнаність у суміжних галузях педагогічної науки;

  • готовність до використання отриманої інформації на практиці;

  • достатній рівень розвитку творчих здібностей;

  • досвід самостійної роботи;

  • усвідомлення своєї ролі як вчителя.

Найважливішою вимогою до дипломної роботи є органічне співвідношення її двох частин: теоретичної та практичної. Обґрунтування проблеми дослідження на основі критичного огляду літератури, визначення провідних ідей роботи обов’язково має знайти своє відображення у результатах експерименту, проведеного дипломантом. Теоретична і практична частини дипломної роботи разом складають цілісну структуру науково-пізнавального процесу.

Дипломна робота є одним з варіантів педагогічного дослідження, але її не можна зводити до спрощеного вигляду дисертації. Виконання дипломної роботи є органічною складовою навчального процесу як засіб перевірки всебічної готовності студента до самостійного наукового пошуку.

Всі види дипломних робіт мають таку загальну структуру:

ВСТУП (визначення теми та обґрунтування її актуальності; визначення об’єкта, предмета, завдань, гіпотези, методів дослідження; характеристика його новизни).

ОСНОВНА ЧАСТИНА ( теоретичний аналіз літератури і практики роботи школи, висвітлення організації та результатів експерименту). Кількість розділів залежить від складності теми та специфіки змісту дослідження. Найбільш вживаною є структура, що складається з двох розділів, кожен з яких включає два чи три параграфи. В окремих випадках може застосовуватися простий структурний поділ роботи на 5-6 розділів.

ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА (висновки на основі проведеного дослідження, які мають відповідати визначеним завданням).

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ.

ДОДАТКИ (таблиці, схеми, плани-конспекти уроку, ілюстрації тощо).

Загальний обсяг дипломної роботи умовно складає 50-70 сторінок машинописного тексту. Титульний аркуш оформлюється аналогічно до курсової роботи.

Оформлення результатів наукового дослідження може бути представлене у вигляді наукової статті. Залежно від етапу наукової роботи стаття може носити як репродуктивний (представляти аналіз або узагальнення літератури), так і дослідницький характер (включати результати власного дослідження).

Науковою статтею будемо називати одну з форм представлення науково-дослідної роботи студентів, проведеної за певною темою та оформлену за допомогою використання наукового, науково-популярного або навчально-педагогічного стилів викладу матеріалу.

При написанні наукової статті може бути використаний як матеріал, зібраний при роботі над рефератом, курсовою або дипломною роботою, так і при глибокому вивченні, творчому осмисленні та систематизації загальнопедагогічних, психологічних, спеціальних знань, їх поповненні у процесі розв’язання визначеної проблеми, набутті вмінь проведення експериментального пошуку. В цілому наукова стаття має бути результатом активної творчої самостійності та ініціативи студента.

Порядок роботи над статтею:

  • вибір теми дослідження (за власними інтересами, потребами навчального закладу або темами попередніх досліджень);

  • пошук інформаційних джерел (наукові видання, навчальна література, словники, довідники, каталоги, різнопрофільні енциклопедії, періодичні педагогічні видання, збірники наукових статей тощо);

  • залежно від характеру науково-дослідної роботи здійснення експериментальної перевірки;

  • літературне оформлення отриманих дослідницьких матеріалів.

Доцільно дотримуватися такої структури наукової статті: вступ, виклад основних положень дослідження, експериментальна частина, аналіз отриманих результатів, висновки. Обсяг наукової статті – від 2 до 20 сторінок друкованого тексту (залежить від мети представлення матеріалу). Список використаної літератури подається за вимогою.

Соседние файлы в предмете Педагогика