Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Konst pravo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Завдання до теми 17.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Слідчий слідчого відділення районного відділу внутрішніх справ Л. звернувся до районної прокуратури із заявою щодо можливості розгляду його кандидатури на призначення на вакантну посаду слідчого прокуратури. Прокурор розглянувши подані разом із заявою документи, відмовив Л. у занятті вакантної посади. При цьому прокурор послався на наказ Генерального прокурора України, згідно якого на посади слідчих органів прокурори дозволяється призначати лише осіб, котрі мають юридичну освіту за спеціальністю прокурорський нагляд, а заявник є випускником Національного університету внутрішніх справ.

Які вимоги висуваються до осіб, які призначаються на посади слідчих органів прокуратури?

Народний депутат України член комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією К. надіслав на ім'я слідчого прокуратури міста Луцька П. депутатський запит. У ньому парламентар вимагав припинити проведення слідства у кримінальній справі щодо депутата Луцької міської ради Ч., мотивуючи це тим, що слідчий виконує «політичне замовлення» місцевої влади. К. у своєму запиті також попередив слідчого про кримінальну відповідальність, передбачену ст. 351 КК України щодо невиконання законних вимог народного депутата України.

Що б Ви зробили, якщо були на місці слідчого та отримали такого змісту депутатський запит?

Завдання до теми 18.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Сорок п'ять народних депутатів України виступили перед Верховною Радою України з ініціативою щодо перейменування назви міста Луцьк на Лучеськ, обґрунтовуючи це поверненням місту з давньою історією його первинної назви. Парламент розглянувши подану пропозицію, прийняв більшістю від конституційного складу Постанову «Про перейменування назви міста Луцьк на Лучеськ». Волинська обласна рада не погодилась з даним рішенням парламенту та звернулася з конституційним поданням до Конституційного Суду України щодо конституційності вище вказаної Постанови Верховної Ради України.

Скажіть будь-ласка, до повноважень якого органу влади належить перейменування населених пунктів? Яке повинен прийняти рішення Конституційний Суд України у даній справі?

Народним депутатом України К. до апарату Верховної Ради України було подано проект Закону України «Про внесення змін до Конституції Автономної Республіки Крим». Через 25 днів після його реєстрації, Голова Верховної Ради України за пропозицією комітету ВРУ з питань правової політики повернув даний законопроект суб'єкту права законодавчої ініціативи з мотивів його невідповідності Конституції України.

Чи є особливості у прийнятті Закону України «Про внесення змін до Конституції Автономної Республіки Крим»? Наскільки юридично вірними є дії Голови Верховної Ради України у даному разі?

Голова Ялтинської міської ради Б. був обраний депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим за списками однієї із політичних партій. З мотивів усунення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, новообраний Голова Верховної Ради АРК М. запропонував Б. відмовитися від займаної ним посади на користь депутатської діяльності. Інакше, наголосив Голова Верховної Ради АРК, його повноваження депутата Верховної Ради АРК буде достроково припинено. Отримавши відмову Б., дане питання було поставлено М. на голосування, яке підтримали більшість депутатів від складу Верховної Ради АРК.

Як Ви вважаєте, наскільки юридично вірними є дії Голови Верховної Ради АРК виходячи з вище наведених фактів та обставин?

Соседние файлы в предмете Конституционное право