Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Konst pravo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Завдання до теми 13.

Розв’язати наступні практичні ситуації

5 березня Голова Верховної Ради України підписав прийнятий парламентом закон «Про амністію». Того ж дня цей закон було передано на підпис Президенту України. За два дні до закінчення строку, передбаченого Конституцією України, Президент України повертає закон зі своїми пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. Наступного дня, на ранковому засідання парламенту під час повторного розгляду закону «Про амністію» за його прийняття проголосувало 398 народних депутатів України. Того ж дня закон було передано Президенту України.

Вкажіть дату (число і місяць), не пізніше якої Президент України зобов’язаний підписати закон «Про амністію»?

Вранці 17.03.2015 року народні депутати України К. і М. на засіданні одного з комітетів Верховної Ради України оприлюднили заяву про намір організувати збір підписів під вимогою порушити питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту. Наступного дня під час перерви в засіданнях цю заяву своїми підписами підтримали: 90 народних депутатів України, Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, Голова Верховної Ради України та його заступники, голови обласних державних адміністрацій 1/3 областей, 5 голів комітетів Верховної Ради України, 4 заступники голів і 2 секретарі комітетів.

Скільки підписів не вистачило для ініціювання питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту?

На засіданні РНБО Секретар Ради оголосила результати перевірки діяльності низки дипломатичних представництв України. Зокрема, Секретар зауважила, що вкрай неефективною є діяльність посольства України в Республіці Болівія. У проекті рішення РНБО передбачалося усунення надзвичайного і повноважного посла України в Республіці Болівія Д. із займаної посади. За це рішення проголосували всі присутні на засіданні Ради високопосадовці крім Прем'єр-міністра та Міністра закордонних справ, які утрималися від голосування. Відразу після цього Президент України своїм указом ввів у дію вказане рішення РНБО.

Які юридичні наслідки матиме таке рішення РНБО? Проаналізуйте повноваження РНБО у сфері контролю органів державної влади. У чому полягає сутність інституту контрасигнації актів Президента України?

Завдання до теми 14.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Президент України видав указ про створення державного слідчого комітету як центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом. Згідно з цим указом названий комітет мав підпорядковуватися безпосередньо РНБО. Кабінет Міністрів оскаржив цей указ до Вищого адміністративного суду України.

Порівняйте установчі повноваження Президента України і Кабінету Міністрів України. Яким чином має бути вирішений цей спір?

На засіданні парламенту після виступу Міністра освіти і науки України один із народних депутатів висунув вимогу про відставку цього Міністра, посилаючись на вкрай неефективну роботу міністерства. Депутати з фракції політичної партії "Відродження" обурилися на цю пропозицію колеги, посилаючись на те, що парламент не має права розглядати питання про відставку Міністра, оскільки пройшло лише 6 місяців з дня затвердження Кабінетом Міністрів на своєму засіданні програми діяльності уряду і відсутнє відповідне подання Прем'єр-міністра про відставку Міністра освіти і науки.

Проаналізуйте механізм притягнення Кабінету Міністрів та його членів до парламентської відповідальності. Дайте конституційно-правовий аналіз заявам народних депутатів.

Президент України за поданням Кабінету Міністрів України звільнив П. з посади голови Волинської обласної державної адміністрації. Підставою цьому – суттєве погіршення економічних показників Волинської області. Президент України також до узгодження відповідної кандидатури з Кабінетом Міністрів України, іншим своїм указом на вакантну посаду призначив тимчасово виконуючого обов'язки – громадянина України С. Останній до цього перебував на посаді заступника Голови Адміністрації Президента України.

Як Ви вважаєте, чи була дотримана процедура призначення С. на посаду голови Волинської обласної державної адміністрації виходячи з вище наведених фактів та обставин?

Президент України за поданням Кабінету Міністрів України видав Указ про звільнення Голови Київської міської державної адміністрації Г. із займаної ним посади. Підставою для цього було досягнення посадовцем граничного віку перебування на державній службі. Голова Київської міської державної адміністрації коментуючи Указ Глави держави на прес-конференції, яка була зібрана з цього приводу, назвав його актом політичної розправи. Г. також повідомив журналістам, що сьогодні ж звернеться до адміністративного суду щодо законності вищевказаного Указу Президента України.

Скажіть будь-ласка, чи були підстави для звернення до суду Голови Київської міської державної адміністрації щодо законності Указу Президента України у даному разі?

Соседние файлы в предмете Конституционное право