Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Konst pravo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Завдання до теми 7.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Громадянка Польщі С. слідувала потягом з польського міста Вроцлав через територію України до Росії, у ході стоянки потяга на станції Київ, вона була госпіталізована до залізничного шпиталю, у якому народила дитину. Після виписки з лікарні С. керуючись принципом набуття громадянства за «правом ґрунту», звернулася до управління Державної міграційної служби у м. Києві з заявою у якій клопотала надати народженій нею дитині громадянства України. Співробітники міграційної служби розглянувши подану заяву відмовили у її задоволенні.

Що таке принцип «права ґрунту»? Наскільки обґрунтованою є відмова у наданні громадянства України за народженням згідно даного принципу?

Громадянин К. вийшов із громадянства України та набув американського громадянства. Після п'ятнадцятирічного терміну перебування у США, він вирішив знову повернутися до України на постійне проживання та набути українського громадянства. Для цього по приїзду до м. Луцьк, у якому він мешкав до імміграції закордон, К. одразу ж звернувся до міського відділу Державної міграційної служби з цього питання. Разом з тим посадовці міського відділу йому повідомили, що він занадто рано порушив питання щодо його прийняття до громадянства України, оскільки ним не виконано головної умови у цьому процесі – безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років.

Скажіть будь-ласка, наскільки юридично аргументованою є позиція працівників відділу Державної міграційної служби у даній ситуації?

Консул України у м. Варшава звернувся до Голови СБУ з інформацією про те, що громадянин України Н. вже більше десяти років постійно проживає в Польщі і втратив усілякі зв’язки з Україною. При цьому він влаштувався на роботу в органах місцевої влади, а також на громадських засадах виконує обов’язки головного тренера місцевої команди з футболу, отримуючи при цьому заробітну плату. Консул вважає, що за таких обставин компетентні органи влади мають прийняти рішення про втрату Н. громадянства України.

Чи є підстави для припинення у Н. громадянства України?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Громадянка України Л., депутат Луцької міської ради, після укладання шлюбу з громадянином Італії Т. автоматично набула громадянства чоловіка, хоча й бажала надалі виконувати функції депутата міської ради відповідно до вимог Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” і не мала наміру змінювати громадянство України. У зв’язку з наявністю одночасно громадянства двох держав Л. висловила занепокоєння та звернулася за консультацією.

Проаналізуйте ситуацію, що склалася, підготуйте і обґрунтуйте відповідь на звернення Л.

Завдання до теми 8.

Розв’язати наступні практичні ситуації

За участь у студентському страйку студента В. викликали до деканату для дачі пояснення. Його запитали, чи є вій членом політичної партії «Батьківщина». Студент відмовився відповідати, мотивуючи тим, що вказана партія офіційно зареєстрована, а тому не належить до організацій антиконституційного спрямування. Тоді декан пояснив, що студента попросили відповісти на запитання виключно з метою складання офіційної звітності на підставі єдиних форм, затверджених у навчальному закладі. Він показав студентові бланк, в якому дійсно була графа про партійну належність студентів.

Ваш коментар. Дайте відповідь на наступні питання.

1. Чи припустиме з точки зору конституційних прав таке запитання, декана? 2. Чи правомірна така форма звітності? 3. Чи можлива участь студента у страйку без дозволу деканату?

Голова Луцької районної державної адміністрації видав розпорядження, яким встановив збір за паркування на прилеглій території та зобов'язав громадян району забезпечувати прибирання частин вулиць, які розташовані поруч з їх садибами. У відповідь на протест прокурора він повідомив, що при виданні розпорядження як громадянин керувався загальноправовим принципом: «дозволено все, що не заборонено законом».

Дайте оцінку цієї ситуації відповідно до вимог Конституції.

У під’їздах деяких житлових будинків міста Луцька вивішено звернення управління тепломереж, у яких зазначались прізвища громадян, номери квартир і підстави, з яких громадянам надані пільги по оплаті вартості теплопостачання та електроенергії (особливі умови роботи, інвалідність, наявність великої кількості утриманців тощо). Цим громадянам пропонувалось до 1 вересня подати довідки, які підтверджували б продовження на пільги у наступному році.

Чи порушено в цьому випадку права громадян? Якщо порушено, то які саме?

Соседние файлы в предмете Конституционное право