Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Konst pravo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Завдання до теми 9.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Професор із Китаю В. взяв участь у конференції, що проходила в одному з українських університетів. Після зробленого науковцем блискучого виступу ректор університету запросив його для читання лекцій студентам із проблематики, якою займається В. Останній погодився на пропозиції і попросив узгодити це питання із керівництвом китайської наукової установи, в якій працює. Через тиждень В. звернувся до адміністрації готелю, в якому мешкав, з проханням продовжити термін проживання. Адміністрація готелю відмовила йому, пославшись на те, що у В. відсутні законні підстави для перебування в Україні, оскільки закінчився строк його візи. Професор заперечив, зауваживши, що продовжує перебувати в Україні на законних підставах, і продемонстрував копію листа ректора університету до керівника наукової установи, в якій він працює, із пропозицією прочитати курс лекцій в університеті.

Які документи дають право перебувати на території України на законних підставах? Чи є законні підстави для продовження перебування В. на території України?

Громадянин Польщі К. на території своєї держави звернувся до українського посольства із заявою, у якій клопотав про надання йому в'їзної візи до України. Метою поїздки до України він назвав відвідування свого батька, який мешкає у Львові. За час оформлення в'їзних документів, співробітники посольства з'ясували, що К. хворіє на туберкульоз (активна форма). На підставі цього в українському посольстві йому було відмовлено у дозволі на імміграцію до України.

Чи з дотриманням норм міграційного законодавства співробітники посольства відмовили іноземному громадянину в оформленні в'їзної візи до України?

Уродженець американського міста Чикаго Л., прадід якого іммігрував із України до США понад 80 років тому, звернувся до українського посольства у цій країні із заявою. У ній американець клопотав надати йому статус закордонного українця. Метою набуття цього статусу Л. назвав безкоштовне оформлення багаторазової візи для відвідання України як своєї історичної батьківщини. Американським громадянином також було подано документи, які підтверджували його українське етнічне походження. Разом з тим у посольстві Л. відмовили у наданні статусу закордонного українця на підставі незнання ним української мови.

Визначте конституційно-правовий статус закордонного українця. Які ще він надає преференції, особі яка його має? Чи обов'язкове знання української мови для отримання цього статусу?

Завдання до теми 10.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Громадянин України К. шляхом самовисунення подав до дільничної виборчої комісії усі необхідні документи для реєстрації кандидатом у депутати Липинської сільської ради. Голова виборчої комісії розглянувши надані документи, відмовив К. у його реєстрації. Аргументом цьому було названо те, що К. не проживає, а також не працює на території виборчого округу, за яким балотується до селищної ради.

Наскільки юридично обґрунтованою є відмова голови дільничної виборчої комісії у даному випадку?

У день безпосереднього голосування на чергових виборах Президента України, виборець В. прийшовши на виборчу дільницю за місцем свого проживання з'ясував, що його прізвища немає у списку виборців. За дачним фактом член дільничної виборчої комісії пояснив В., що він повинен був завчасно себе перевірити у списках виборців як мінімум за п'ять днів до дня проведення виборів. Посадовець також повідомив виборцю, що він нажаль не зможе наразі проголосувати, оскільки чинним виборчим законодавством заборонено вносити зміни до списків виборців безпосередньо у день голосування. Це зумовлено насамперед унеможливленням будь-яких спроб фальсифікації у день проведення виборів.

Як Ви вважаєте, наскільки вірним є пояснення члена дільничної виборчої комісії виборцю у даному разі? Відповідь обґрунтуйте відповідними нормами чинного виборчого законодавства України.

На всеукраїнському референдумі було прийнято Закон України «Про Консультативно-дорадчі установи при органах влади». Утім застосування його норм засвідчило, що прийнятий закон потребує суттєвого доопрацювання у контексті узгодження його норм з чинним законодавством. З цією метою Верховною Радою України до нього були внесенні відповідні зміни. Президент України, котрому для промульгації надійшов закон «Про внесення змін до Закону України «Про Консультативно-дорадчі установи при органах влади», відмовився його підписувати. Свою позицію гарант Конституції України пояснив тим, що парламент у даній ситуації перевищив свої повноваження.

Скажіть будь-ласка, чи мала Верховна Рада України повноваження вносити зміни до закону, який був прийнятий на всеукраїнському референдумі?

Представники ініціативної групи направили Президентові України клопотання про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з питання скасування низки положень Закону України «Про європейську інтеграцію України», прийнятого Верховною Радою України. Глава держави розглянувши подані разом із заявою документи ініціативної групи, які були складені згідно з вимогами чинного законодавства України, відмовив їм у проголошенні всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з порушеного питання.

Що таке народне вето? Наскільки юридично вірною є відмова Президента України про проголошення всеукраїнського референдуму у даному разі?

На вимогу трьох з половиною мільйонів громадян України, які мають право голосу, Президент України проголосив всеукраїнський референдум за народною ініціативою з питання висловлення недовіри Верховній Раді України. Дана народна ініціатива була аргументована чисельними корупційними скандалами у парламенті, його бездіяльністю з прийняття низки важливих для суспільства законів, невиконанням депутатськими фракціями передвиборчих програм, а також надання Главі держави законної підстави для дострокового припинення повноважень «дискредитованої» Верховної Ради України й призначення позачергових парламентських виборів. Сімдесят п'ять народних депутатів України не погодилися з Указом Президента України про проголошення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з порушених питань та направили конституційне подання до Конституційного Суду України щодо його конституційності.

Як Ви вважаєте, яке рішення повинен ухвалили Конституційний Суд України у даному разі?

Представники опозиційної до міського голови політичної партії «Удар» звернулися до міської влади з клопотанням прийняти рішення щодо зменшення тарифів на проїзд у міському транспорті на 20 %. Даний крок вони аргументували досить суттєвим погіршенням добробуту мешканців міста, унаслідок скрутного економічного становища у державі. У виконавчому комітеті міської ради розглянувши подане клопотання, відмовили заявникам у його задоволенні, пославшись на необґрунтованість наведених аргументів. Представники політичної партії «Удар» натомість запропонували міській владі спитати з цього питання територіальну громаду шляхом проведення щодо нього місцевого референдуму. Міський голова у відповідь наголосив, що політична партія у такий спосіб намагається підвищити власні електоральні рейтинги на передодні чергових місцевих виборів та зазначив, що не допустить проведення відповідного місцевого референдуму.

Як Ви вважаєте, наскільки юридично вірними є дії міського голови щодо відмови у проведені вище вказаного місцевого референдуму?

Соседние файлы в предмете Конституционное право