Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Konst pravo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
163.84 Кб
Скачать

Завдання до теми 15.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Суддя господарського суду Волинської області К. був висунутий з'їздом політичної партії «За демократію» кандидатом у народні депутати України. Зібравши необхідний перелік документів, К. подав їх до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатом у народні депутати України. Однак у ЦВК йому у цьому відмовили, пославшись на конституційне положення про заборону професійним суддям брати участь у будь-якій політичній діяльності. К. також повідомили, що його можуть зареєструвати лише за умови якщо він подасть до ЦВК особисте зобов'язання про припинення службових повноважень на період виборчої кампанії.

Дайте конституційно-правову оцінку позиції Центральної виборчої комісії. Наскільки вона кореспондується з чинним законодавством?

Верховною Радою України було заслухано звіт спеціальної тимчасової слідчої комісії щодо корупції у судах загальної юрисдикції. За результатами його розгляду, парламент прийняв процедурне рішення про обов'язкову участь Голови Верховного Суду України у наступному пленарному засіданні Верховної Ради. Від нього також вимагалося надати звіт про стан розгляду судами деяких резонансних судових справ, пов'язані із хабарництвом суддів.

Скажіть будь-ласка, чи зобов'язаний Голова Верховного Суду України брати участь у засіданні парламенту та виконувати його вимогу щодо надання відповідного звіту?

Захисник підсудного К. під час судового розгляду кримінальної справи, порушеної щодо його клієнта за ст. 190 Кримінального кодексу України, виступив з клопотанням перед суддею прибрати із зали засідань суду усіх сторонніх осіб. Своє клопотання захисник аргументував тим, що його клієнт є невинуватим у даному злочині, а проведення відкритого судового розгляду щодо нього, може зашкодити репутації К. після його виправдання. Суддя відхилив заявлене клопотання мотивуючи це тим, що його б задоволення порушило принцип публічності при здійсненні правосуддя.

Як Ви гадаєте, чи вірно використав суддя принцип публічності при здійсненні правосуддя у даному разі?

Президентом України з мотивів невідповідності Конституції України було зупинено рішення Волинської обласної ради «Про оптимізацію заходів у земельній сфері» та одночасно направлено конституційне подання до Конституційного Суду України щодо його конституційності. Юристи обласної ради з огляду на безпідставність та необґрунтованість наведених аргументів в Указі Президента України, яким зупинено рішення Волинської обласної ради, оскаржили акт Глави держави у порядку адміністративного судочинства.

Чи мав повноваження адміністративний суд розглядати позов щодо даного Указу Президента України?

Завдання до теми 16.

Розв’язати наступні практичні ситуації

Голова Конституційного Суду України подав заяву про звільнення із займаної посади. Цей крок був аргументований власною персональною відповідальністю за низьку ефективність роботи Конституційного Суду України щодо здійснення конституційної юрисдикції зі справ, які мають важливе суспільно-політичне значення. Орган конституційної юрисдикції України на пленарному засіданні більшістю від свого конституційного складу задовольнив подану заяву Голови Конституційного Суду України.

Скажіть будь-ласка, чи позбавляє звільнення Голови Конституційного Суду України із займаної ним посади повноважень судді КСУ?

На всеукраїнському референдумі, проголошеному за народною ініціативою, було прийнято Закон України «Про мови в Україні». Сорок шість народних депутатів України вбачили у ньому низку норм, які, на їхню думку, суперечать положенням Конституції України. На підставі цього вони звернулися з конституційним поданням до Конституційного Суду України щодо їх відповідності Конституції України (конституційності).

Як Ви вважаєте, чи входить до компетенції Конституційного Суду України приймати рішення щодо конституційності закону, який був прийнятий на всеукраїнському референдумі?

На засідання Конституційного Суду України 15 квітня було присутніх на п'ять суддів Конституційного Суду України менше від конституційного складу суддів Конституційного Суду України. На цьому засіданні розглядалось питання щодо відкриття провадження у справі в Конституційному Суді України за конституційним зверненням. За рішення про відмову у відкритті такого провадження проголосувало на два судді Конституційного Суду України більше від мінімальної кількості суддів присутність яких необхідна щоб засідання Конституційного Суду України було повноважним.

Встановіть на скільки голосів суддів Конституційного Суду України подано більше за це рішення від мінімальної кількості голосів, що необхідна для його прийняття?

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

На пленарному засіданні Конституційного Суду України 15 березня розглядалось конституційне подання Президента України про визнання неконституційним Закону України «Про політичні партії». На це пленарне засідання з'явилось на три судді Конституційного Суду України більше, ніж встановлена Законом мінімальна кількість суддів Конституційного суду, за якої пленарне засідання є правомочним. За рішення про визнання Закону України «Про політичні партії» проголосувало троє суддів Конституційного Суду, всі інші проголосували проти.

Скільки голосів суддів Конституційного Суду України не вистачило для прийняття рішення про визнання неконституційним Закону України «Про політичні партії»?

Соседние файлы в предмете Конституционное право