Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_CPr.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
218.28 Кб
Скачать

Тема 35. Недоговірні зобов’язання.

Завдання 1

Скласти таблиця «Порівняльна характеристика публічної обіцянки винагород за результатами конкурсу та публічної обіцянки винагороди без оголошення конкурсу».

Завдання 2

Визначити поняття та умови зобов’язання, що виникають із вчинення дій і інтересах іншої особи без її доручення.

Завдання 3

Душевнохворий Горькін, знаходячись дома сам, вийшов з будинку та пішов до свого сусіда в гості. Там, побачивши дітей, які гралися іграшками, забрав їх та поламав. А також забрав з собою дитячу коляску. Потерпілий звернувся з позовом про відшкодування збитків до матері Горькіна. В суді було з’ясовано, що Горькін душевнохворим в судовому порядку не визнаний, а мати його на час заподіяння шкоди перебувала в лікарні. Чи буде задоволений позов потерпілого?

Завдання 4

10-річний Борисенко вкрав у свого шкільного товариша Носова мобільний телефон. Батьки Носова звернулися з позовом до суду про повернення їм телефону, який належав їх сину.

В суді батьки Борисенка заявили, що у свого сина вони бачили цей телефон, але потім їх син телефон комусь віддав і вони вирішили, що телефон був повернутий справжньому власнику.

Також вони заявили, що не винні, що їх вин вкрав телефон і не повинні відповідати за свого сина. Хто має відшкодувати шкоду Носову?

Завдання 5.

Опрацюйте текст Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду» № 266/94-ВР від 01.12.1994 р. та дайте відповіді на питання

А) Яка шкода, завдана громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду підлягає відшкодуванню?

Б) Що відшкодовується (повертається) громадянинові в разі відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду?

В) Яким чином Закон врегульовує питання відшкодування моральної шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду?

Завдання 6.

Вирок стосовно Фокіна було скасовано і справу припинено за відсутністю в його діях складу злочину. Фокін перебував в місцях позбавлення волі 7 місяців.

На які види відшкодування він має право? В якому порядку буде поновлено його трудові, житлові та інші права?

5. Завдання самостійної роботи

5.1. Практикум

Тема 2. Цивільні правовідносини

Завдання 1.

Визначте, чи мають місце цивільно-правові відносини у наступних випадках:

  • Укладення шлюбного договору між подружжям Пазових щодо визначення режиму власності на майно, придбане під час шлюбу;

  • Прийняття спадщини;

  • Сплати громадянином штрафу за порушення правил дорожнього руху;

  • Укладення договору побутового підряду щодо пошиття одягу;

  • Укладення міністерством освіти договору про співпрацю з університетом;

  • Сплати відсотків за користування кредитом у банку;

  • Укладення трудового договору щодо пошиття одягу.

Тема 3. Фізичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин

Завдання 1.

  1. Визначити особливості правового статусу фізичної особи – підприємця.

  2. Провести порівняльний аналіз термінів «цивільна правосуб’єктність», «цивільна правоздатність», «цивільна дієздатність».

  3. З’ясувати особливості опіки та піклування з урахування підстав призначення, колом повноважень опікуна та піклувальника.

Завдання 2.

Учні кулінарного училища під час перерви грали у дворі в футбол. Від удару по м'ячу Нікуліна, якому 15 років, було розбито вікно магазину "Кулінарія". Дрібне скло впало на посуд з тістом, що готувалось для випічки пиріжків, у зв'язку з відмовою Нікуліна відшкодувати збитки, магазин "Кулінарія" звернувся з позовом до суду з проханням стягнути вартість скла (180 грн. + 50 грн. плату за роботу за встановлення скла, а також 100 грн. за невипечені та непродані пиріжки).

Чи підлягає позов задоволенню?

Завдання 3.

Пенсіонер Бровкін один жив у м. Ізмаїлі, мав будинок, присадибну ділянку, мотоцикл та інші речі. Потрапивши в автомобільну аварію, Бровкін одержав струс мозку і часто скаржився на головний біль. Невдовзі після аварії він продав будинок та інше майно за значно нижчою ціною і переїхав жити в село до свого рідного брата.

Син Бровкіна, який проживав окремо від батька, звернувся з вимогою до покупців повернути все майно, оскільки, за його твердженням, батько після одержаної аварії став недієздатним.

Чи правомірні вимоги сина?

Соседние файлы в предмете Гражданское право