Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_CPr.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
218.28 Кб
Скачать

Тема 27. Договори перевезення.

Завдання 1.

Питання для опрацювання:

1. Види транспортних договорів.

2. Поняття та загальна характеристика договору перевезення вантажу.

3. Поняття та загальна характеристика договору перевезення пасажира та багажу.

4. Договір чартеру (фрахтування).

5. Договір транспортного експедирування.

Завдання 2.

1. Сільськогосподарський кооператив "Нива" звернувся до господарського суду з позовом до залізниці про стягнення 2 комбайнів, які не прибули на станцію призначення. Втрата комбайнів підтверджується комерційним актом. Заперечуючи проти позову, залізниця послалася на практичну неможливість втрати вантажу в зв'язку з великою вагою.

Якими документами слід обґрунтувати вимоги позивача? Як треба оцінити доводи відповідача? Як вирішити спір?

Завдання 3.

Підприємець Довженко уклав із залізницею договір перевезення з Одеси в Дніпропетровськ червоних помідорів та кабачків. Залізниця подала вагони під навантаження його вантажу із запізненням на 3 дні. До цього часу вантаж почав псуватися. В результаті при його реалізації Довженко зазнав значних збитків i подав в суд позов до залiзницi з вимогою вiдшкодування збитків, викликаних тридобовою затримкою подачі вагонів. 3алiзниця відмовилася платити, мотивуючи це тим, що затримка подачі вагонів була викликана розмиттям полотна залiзницi через тривалі зливові дощі в 100 км вiд станцій навантаження вантажу.

Яке рішення повинен прийняти суд? Чu змiнumься рiшення суду у випадку, якщо затримка подачі вагонів відбулася через затримку вивантаження попереднім клієнтом?

Тема 28. Договір зберігання. Договір охорони.

Завдання 1.

Після закінчення роботи зловмисники сховалися у торгівельному залі універмагу і вночі відчинивши квартирку, винесли товарів на значну суму. Відділ охорони відмовився задовольнити претензії, посилаючись на грубі порушення власником обов’язків за договором охорони об’єктів.

Яке може бути рішення суду у разі пред’явлення позову власником

Завдання 2.

Смірнов, від’їжджаючи у відпустку з сім’єю, передав на зберігання сусіду Рябіну 7 кролів. Плату за зберігання кролів було встановлено в грошовій формі.

Одна крільчиха за цей час принесла 3 крільчат. Повернувшись з відпустки, Смірнов зажадав, щоб Рябін віддав йому всі 10 кролів. Рябін не погодився з цим, адже він брав на зберігання лише 7. Отже і має стільки ж повернути. Вирішіть справу.

Завдання 3.

Складіть порівняльну таблицю: «Договір зберігання та договір складського зберігання».

Тема 29. Договір страхування.

Завдання 1.

Опрацюйте текст Закону України «Про страхування» від 07.03.1996 р. та виконайте наступні завдання:

А) Вкажіть, які умови висуваються до страховиків-нерезидентів щодо права здійснювати ними страхову діяльність на території України.

Б) Які види обов’язкового страхування передбачені в Україні?

В) Які відомості мають включати в себе правила страхування?

Г) Складіть таблицю «Обов’язки страховика та страхувальника»

Завдання 2.

Булочкін уклав договір страхування відповідальності. Через кілька днів у нього з Хворостовим виник конфлікт на побутовому рівні, в результаті чого, він спричинив тілесні ушкодження Хворостовому, а також пошкодив його речі (порвав костюм, розбив мобільний телефон).

Хто повинен відшкодовувати шкоду Хворостовому, страхова компанія чи Булочкін? Дайте роз’яснення.

Завдання 3.

Борисов уклав договір страхування життя на користь свого внука Григор'єва, але через три місяці за згодою страхової компанії страхувальник призначив вигодонабувачем свою дочку Шарапову, а ще через три місяці він помер. Григор'єв вимагав виплати страхової суми (страхового забезпечення) на свою користь, обґрунтовуючи цю вимогу тим, що договором страхування заміна вигодонабувача не передбачена.

Вирішіть справу. Чи може страхувальник замінити застраховану особу?

Соседние файлы в предмете Гражданское право