Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_CPr.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
218.28 Кб
Скачать

Тема 14. Спадкове право

Задача 1

Після смерті громадянина А. залишилось таке майно: приватизована спадкодавцем квартира, на яку він не встиг отримати відповідні документи; самовільно побудований гараж; кооперативний садовий будинок, за який повністю сплачені пайові внески, автомобіль, приватний магазин. Заповіт спадкодавцем не був складений, що стало причиною спору між спадкоємцями. Що з переліченого майна переходить за спадщиною?

Задача 2

Вороб’янінов склав заповіт на користь своєї тітки. Після смерті із заявою про прийняття спадщини звернулись: тітка, дружина Вороб’янінов, його син і непрацездатна дочка. Спадщина померлого оцінена в 18 000 грн. Яку частку отримає кожний із спадкоємців?

Задача 3

Внаслідок автомобільної аварії загинуло подружжя Нікіфорових. Чоловік помер на місці аварії, а дружина – через чотири години. У подружжя Нікіфорових залишилось двоє дітей: син та дочка, а також мати Нікіфорова, віком 72 роки, батько Нікіфорової, віком 65 років та її дорослий брат. Визначте коло спадкоємців після смерті подружжя Нікіфорових.

Задача 4

Після смерті Худякова залишилось майно, що складалось із автомашини, одягу, предметів домашнього вжитку та грошового внеску в сумі 2 000 доларів, який знаходився в банку. Дружина, віком 50 років, та повнолітня дочка проживали однією сім’єю з Худяковим, а його дорослий син із своєю сім’єю – окремо. Дружина та дочка померлого вважали, що синові, який проживає окремо, нічого із спадкового майна не належить. Чи обґрунтований такий погляд? Як повинно бути розділене спадкове майно?

Тема 15. Загальні положення про зобов’язання. Загальні положення про договір.

Задача 1

П. та І., які після розлучення були змушені проживати в одній квартирі в Києві, перебували в неприязних стосунках. Після чергової сварки І. розіслала близьким родичам колишнього чоловіка телеграми, в яких повідомляла про його смерть.

Коли родичі, які приїхали до Києва із Харкова, Одеси, Мінська, Москви та Хабаровська, з’ясували, що П. живий, вони звернулися до адвоката з питанням, чи мають вони юридичні підстави вимагати від І. відшкодування понесених ними витрат на авіаквитки, таксі, проживання в готелі та харчування, а також заподіяної їм моральної шкоди. Яку відповідь повинен дати адвокат?

Задача 2

Лікарі Круглов та Шаров спільно придбали у дружини професора Бочкіна спеціальну бібліотеку з кардіології, що залишилась після його смерті. Було укладено договір. Книги перевезли на квартиру Шарова, а обумовлену договором суму покупці повинні були оплатити через місяць. Розділити книги було практично неможливо, тому Круглов та Шаров домовились, що бібліотеку купує один Шаров. Через два тижні Шаров поїхав у довготривале відрядження за кордон.

Бочкіна, не отримавши в обумовлений строк гроші, подала позов до Круглова про стягнення всієї суми, мотивуючи тим, що договір було укладено спільно з Шаровим та Кругловим, а значить вони є солідарними боржниками. Круглов позов не визнав, стверджуючи, що досягнута між ним та Шаровим домовленість означає переведення боргу на Шарова, тому він не має ніяких зобов’язань перед Бочкіною. Вирішить справу.

Задача 3

Грачов домовився з Бєловим про те, що він відремонтує кухню в квартирі Бєлова протягом 5 днів. Бєлов звільнив кухню від меблів та підготував приміщення до ремонту. Проте Грачов, отримавши більш вигідне замовлення, ремонт кухні у визначений строк не розпочав. Зустрівши Бєлова, Грачов пояснив йому ситуацію, що склалася і запропонував йому забрати безкоштовно підготовлену для ремонту фарбу, лак, плитку та раковину для миття посуду, та вважати, що після цього їх відносини за договором припиняються.

Бєлов забрав усе запропоноване Грачовим. Проте через деякий час, не знайшовши підрядника, почав вимагати від Грачова виконання підрядних робіт за обумовлену раніше винагороду. Грачов вимоги відхилив, вважаючи, що вони домовились про припинення договору. Вирішить справу.

Задача 4

Перебуваючи у відрядженні, Сидоров вирішив зупинитись в місцевому готелі. Адміністратор готелю відмовив Сидорову у заселенні, пояснивши що готель перевантажений через проведення шахового турніру в їх місті. Крім того, чинними правилами надання готельних послуг встановлена можливість пріоритетного заселення готельних номерів окремими категоріями громадян. Так, зокрема, готелем укладено договір з місцевою адміністрацією про першочергове заселення осіб, що прибули до міста на запрошення адміністрації. Сидоров категорично не погодився з думкою адміністратора готелю, вважаючи, що готель зобов’язаний заселити його за наявності вільних номерів. Оскільки іншого готелю у місті немає, Сидоров звернувся до прокуратури зі скаргою на дії адміністратора. Вирішить справу.

Задача 5

Куценко уклав з Потаповим в простій письмовій формі попередній договір купівлі-продажу квартири. В договорі було встановлено, що основний договір купівлі-продажу буде підписано сторонами не пізніше 31 грудня поточного року, а також містилась ціна квартири доларах США. В обумовлений строк Куценко відмовився продати квартиру Потапову на визначених умовах, оскільки ціни на ринку нерухомості суттєво зросли, і він отримав більш вигідну пропозицію. Потапов звернувся до суду з вимогою примусити Куценка до укладення договору купівлі-продажу квартири. Вирішить справу.

Соседние файлы в предмете Гражданское право