Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_CPr.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
218.28 Кб
Скачать

Тема 26. Договори про надання послуг.

Задача 1

Телегiн здав квиток у касу аеропорту, оскільки літак, на якому він повинний був летіти із Харкова в Київ, затримався на три години i він вже не встигав зробити пересадку на рейс Київ - Анталiя в Борисполі, де йому було заброньовано місце. При цьому він вимагав відшкодувати не тільки вартість квитка, але й заплатити штраф, передбачений у транспортному статуті, а також вартість туристичної путівки в Анталiю, купленої в туристичній агенції «Гамалія», i відшкодувати моральний збиток. Адмiнiстрацiя аеропорту відмовилася платити, мотивуючи це тим, що затримка вильоту відбулася через страйк заправників палива, а не з вини адміністрації аеропорту.

Чu niдлягає задоволенню вимога пасажира Телєгіна? Чu змiнuлося б рiшення задачі, якби затримка відбулася через відсутність nалuва або технічної несправності літака?

Задача 2

3 одеського порту «Одеса» на пароплаві «Клавдія Єланська» в іноземні порти було відправлено 7000 т пшениці. При розвантаженні судна в одному iз портів призначення було встановлено, що частина пшениці виявилася зіпсованою в зв’язку з підтопкою її водою. Пароплавство, не оспорюючи факту псування пшениці, послалося на те, що псування сталося з причин, які виключають вiдповiдальнiсть морського перевізника: судно під час завантаження сіло на мілину, а це є навігаційною помилкою.

Хто повинен задовольнити вимоги покупця пшениці, який має право звертатися з позовом у зв’язку з вказаними обставинам? Як треба вирішити спір?

Задача 3

Після закінчення роботи зловмисники сховалися у торгівельному залі універмагу і вночі відчинивши квартирку, винесли товарів на значну суму. Відділ охорони відмовився задовольнити претензії, посилаючись на грубі порушення власником обов’язків за договором охорони об’єктів.

Яке може бути рішення суду у разі пред’явлення позову власником?

Задача 4

Сизов, придбавши меблевий гарнітур, усно домовився зі своєю знайомою Руденко про те, що до отримання ним ордера на нову квартиру він залишить гарнітур в її квартирі на зберігання і виплатить їй за таку послугу винагороду. Коли, отримавши ордер, Сизов приїхав за гарнітуром з’ясувалось, що відсутні два крісла та журнальний столик, що входили до складу гарнітуру. Руденко заявила, що цих предметів Сизов їй на зберігання не передавав. Сизов стверджував, що він привіз гарнітур одразу з магазину, на підтвердження чого представив трьох свідків, що допомагали йому перевозити та розвантажувати гарнітур на квартирі Руденко. Не дійшовши згоди, сторони звернулися до суду.

Вирішить праву. Чи зміниться рішення, якщо Руденко надасть Сизову крісла та столик, але відмінні за кольором та якістю від інших речей гарнітуру.

Задача 5

Борисов уклав договір страхування життя на користь свого внука Григор'єва, але через три місяці за згодою страхової компанії страхувальник призначив вигодонабувачем свою дочку Шарапову, а ще через три місяці він помер. Григор'єв вимагав виплати страхової суми (страхового забезпечення) на свою користь, обґрунтовуючи цю вимогу тим, що договором страхування заміна вигодонабувача не передбачена.

Вирішіть справу. Чи може страхувальник замінити застраховану особу?

Соседние файлы в предмете Гражданское право