Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RP_CPr.docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
218.28 Кб
Скачать

Тема 17. Договір купівлі - продажу.

Тема 18. Договір міни. Договір поставки. Договір контрактації сільськогосподарської продукції. Договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу

Тема 19. Договір дарування. Договір ренти. Договір довічного утримання (догляду)

Завдання 1

1. Дайте відповідь на питання: які із перерахованих якісних товарів не підлягають обміну і чому?

Продовольчі товари, фотоплівка, хутряні шапки, золоті обручки, дитячі м’які іграшки, краватки, літнє взуття, нарізне скло, грамплатівки, парфуми, аерозолі, сукні, тюлегардинні вироби, шкарпетки, телеантени, книжки.

Задача 2

Перебуваючи у відрядженні, Коваленко зайшов 15 грудня у магазин, де придбав для себе: кофту; костюм чоловічий; куртку; спідню білизну; два музичних диски; 1 книгу; 2 золоті обручки; парфуми "Шанель №5"; весільну сукню для своєї дівчини; 3 рибні консерви; 1 пляшку води мінеральної; 1 дитячу м'яку іграшку.

Приїхавши додому він виявив, що кофта не підходить йому до штанів та іншого одягу, який у нього є. Костюм не сподобався його дівчині, оскільки був на її думку не модним. Музичні диски після прослуховування теж були не до вподоби Коваленку. А відносно книги, то виявилось, що його мати вже точно таку саму книгу купила на днях, тому ця була вже зайвою. Одна з обручок не підійшла його нареченій за розміром. А дитяча м'яка іграшка не сподобалась його племінниці. 27 грудня Коваленко звернувся до магазину з проханням:

  • повернути гроші за кофту, за диски, за книгу;

  • обміняти куплений костюм на костюм іншого фасону, золоту обручку, яка не підійшла за розміром нареченій на іншу, а дитячу м'яку іграшку на інший якийсь товар такої ж вартості.

Запитання 1. Які права має в даній ситуації Коваленко? Дайте роз'яснення.

Запитання 2. Які з усіх перерахованих вище якісних товарів не підлягають обміну і чому? Дайте роз'яснення.

Запитання 3. Чи матиме Коваленко право на повернення йому коштів та обмін товару, якщо він придбав їх в приватному магазині і адміністрація магазину посилається на те, що, оскільки магазин приватний, то товари обміну і поверненню не підлягають і його про це попереджали при покупці.

Задача 3

Отримавши у спадок від батьків будинок брати Іван та Володимир Волкови вирішили його продати. Про це дізнався їх сусід і запропонував продати йому їх будинок.

Запитання 1. Чи має переважне право на купівлю даного будинку перед іншими покупцями сусід братів Волкових?

Запитання 2. Як має бути вирішена ситуація, якщо один з братів захоче продати свою частину будинку, а інший буде проти цього в зв'язку з тим, що він не бажає, щоб в його домі проживав хтось чужий?

Запитання 3. Чи матиме право Іван Волков на те, щоб запропонувати брату Володимиру продати його двоюрідній сестрі частину будинку, яка належить йому на праві власності?

Задача 4

Рябкін пообіцяв своєму онуку Максиму, що купить йому будь-який вітчизняний автомобіль на вибір після закінчення останнім навчання в інституті. На підтвердження своєї обіцянки Рябкін склав письмове зобов'язання. Через рік Рябкін помер.

Після закінчення інституту Максим зажадав від Корольова - єдиного спадкоємця Рябкіна, зазначеного в заповіті, подарувати йому автомобіль "Славута" або виплатити його вартість грошима. Одержавши відмову, Максим звернувся до суду. Вирішіть справу.

Задача 5

Лаврух перебуваючи в дружніх відносинах з Яковим, подарував йому мобільний телефон вартістю 12 000 гривень. Через кілька місяців вони через ділові непорозуміння почали сваритися. А ще через рік Яков наніс тілесні ушкодження Лавруху, після чого Лаврух зажадав повернення назад свого мобільного телефону. Яков не погодився, вважаючи, що це був дарунок і він не підлягає поверненню назад. Вирішіть справу

Соседние файлы в предмете Гражданское право