Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора на залік по військово-польовій хірургії .doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
09.09.2014
Размер:
176.13 Кб
Скачать

3) Повільно прогресуюча - з більшим інкубаційним періодом.

Ранні симптоми анаеробної інфекції: гострий нестерпний біль у рані, який не піддлється знеболенню, підвищена температура тіла ди 38--39°С, .наростає набряк кінцівки, тахикардія, сухість рани з виділенням невеликої кількості "лакової крові". М'язи мають вигляд вареного м'яса, пролабують, шкіра коричневого або голубого кольору, часто в м'яких тканинах визначається газ (крепітація або симптом бритви), наступає втрата чутливості та активних рухів у дистальних відділах кінцівок, прогресує зниження АТ, появляється високий нейтрофільоз, зсування формули крові вліво, лімфопенія, еозинопенія, гемоліз еритроцитів та іктеричність склер, сухий і обкладений язик, сухість в роті, спрага, обличчя Гіпократа, стан легкої ейфорії до різкого збудження або від байдужості до важкої депресії. Свідомість зберігається аж до смерті пораненого.

Необхідно пам'ятати, що тільки уважне спостереження за пораненим дозволяє своєчасно пізнати, іноді на загальному задовільному фоні здоров'я по одній характерній ознаці розвиток анаеробної інфекції в рані.

46. Профiлактика анаеробної iнфекцiї.

Див 44

47. Правець. Етiологiя, патогенез. Симптоми правцю.

грізне ускладнення ран військового та мирного часу. Збудником правця є спороутворюючий грампози-тивний, досить стійкий анаероб-Сіозігісііит іеіапі. При розмноженні виділяє 2 види ендотоксину: 1) нейротоксин (тетано-спазмін), який діє на нервові клітини і викликає характерні ознаки правцю та 2) тетанолізин, який викликає гемоліз еритроцитів. Інкубаційний період при правці від 1 до 60 діб, але найчастіше всього симптоми появляються через 7-10 діб. Клінічне виділяють місцевий та загальний правець. При місцевому правці наступає скорочення м'язів кінцівки при перев'язці, приступи тонічних і клонічних судорог певної частини тіла. Місцевий правець трапляється рідко і прогноз його добрий. Чим коротший інкубаційний період при загальному правці, тим важче проходить захворювання. Передвісники правцю: болі голови, біль в пораненій кінцівці, поранений не переносить світла, шуму, перев'язки, транспортування, стуку. Клінічно появляється тризм жу-" пальних м'язів, затруднене ковтання та болі в горлі, до того ж м'язеві болі, ригідність шиї, спини, потім судороги з сардоніч-^' пою усмішкою, підвищення температури тіла та пітливість. В період розпалу правцю появляється опістотонус, тонічні та кло-нічні судороги, гіпертермія, пітливість, тахикардія, гіпотонія, приєднується ларингоспазм та спазм дихальної мускулатури. Період розпалу утримується до кінця 2-го - початку 3-го тижня. Хворий може загинути від асфіксії. Свідомість зберігається до смерті.

При виздоровлюванні сила і частота судорог зменшується. Зникнення тонічних судорог, як і їх поява, проходить зверху вниз. Першими зникають клонічні, потім тонічні судороги. Клінічне виділяють 4 ступені важкості правцю;

І -- легка: інкубаційний період 3 тижні, напруження м'язів слабке, клонічні судороги не часті. Тривалість захворювання 10-12 діб.

II - середньої важкості: інкубаційний період більше 2-х тижнів, симптоми виражені помірно, тривалість захворювання 2 тижні.

IIІ-важка: інкубаційний період 9-15 діб, виразна клініка з являється на 4-5 добу, можливі апнотичні кризи, виражена інтоксикація, часта летальність.

IV-дуже важка: інкубаційний період 8-9 діб, температура тіла 40-4.1°С, пульс 140-160 на хв., асфіксія, починаються ускладнення з боку серцево-судинної системи, які обумовлюють смерть.

48. Принципи лiкування правця на етапах медичноi евакуацiї.

При захворюванні правцем транспортування можливе навіть при важких формах, але при поєднаному застосуванні нейро-плегічних засобів і барбітуратів. Спочатку хворим внутрім'язево вводять розчин аміназину, промедолу, дімедролу, скополаміну, гютім через ЗО хр. внутрім'язево 10 мл 5-10 % розчину гексеналу або тіопенталу натрію, в результаті чого наступає соп на 4 --6 годин. Протягом 2 днів вводять (після попередньої внутрі-щкірної проби) по 50 тис. МО протиправцевої сироватки виутрі-м'язево та по 50 тис. МО довенно, розвівши Її в 10 раз ізотонічним розчином натрію хлориду. Правцевий анатоксин вводять по 0,5 мл внутрім'язево 3 рази з інтервалом 5 днів. Одночасно проводиться протисудорожна, симптоматична, киснева, вітаміно-і деінтоксикаційна терапія, рекомендується повноцінне харчування (навіть через зонд) і постійний нагляд за хворим.