Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !ДИПЛОМ! / metodichni_rekomendatsiyi_schodo_oformlennya_diplom.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
142.34 Кб
Скачать

12 Таблиці

Таблиці застосовують для кращої наочності і зручності порівняння показників і оформлюють у відповідності до наведених нижче вимог. Таблиці розміщують по центру сторінки без абзацного відступу.

Таблицю, залежно від її розміру, поміщають під текстом, в якому вперше дано посилання на неї, або на наступній сторінці, або, при необхідності, у додатку до документа.

Таблиці, за винятком таблиць додатків, слід нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією, крапка в кінці номера не ставиться, наприклад, Таблиця 2

Допускається нумерувати таблиці в межах розділу. У цьому випадку номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, відокремлених крапкою, наприклад, Таблиця 1.2

Таблиці кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка, наприклад, Таблиця А2, якщо вона приведена в додатку А.

Якщо в документі одна таблиця, то вона повинна бути позначена "Таблиця 1» або «Таблиця Б1», якщо вона приведена в додатку Б.

Слово «Таблиця» вирівнюється по лівому краю таблиці.

Назва таблиці, при її наявності, має відображати її зміст, бути точною, короткою. Назву таблиці слід поміщати над таблицею зліва (перша буква прописна, інші малі), без абзацного відступу, в один рядок з її номером через дефіс (тире).

На всі таблиці повинні бути посилання в документі. При посиланні слід писати слово «таблиця» із зазначенням її номера, наприклад, «... у таблиці 2.1».

Допускається розміщувати таблицю вздовж довгої сторони аркуша документа.

Заголовки граф і рядків таблиці слід писати з великої літери, а підзаголовки граф - з малої літери, якщо вони становлять одне речення із заголовком, або з великої літери, якщо вони мають самостійне значення. У кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки, підзаголовки граф слід вказуються в однині.

Допускається заголовки і підзаголовки таблиць виконувати через один інтервал і застосовувати розмір шрифту в таблиці менше, ніж у тексті.

Заголовки граф, як правило, записують паралельно рядкам таблиці. При необхідності допускається перпендикулярне розташування заголовків граф.

Розділяти заголовки і підзаголовки боковика і граф діагональними лініями не допускається.

Таблиці ліворуч, праворуч і знизу, як правило, обмежують лініями.

Горизонтальні та вертикальні лінії, що розмежовують рядки таблиці, допускається не проводити, якщо їх відсутність не утруднює користування таблицею.

Головка таблиці повинна бути відокремлена лінією від решти таблиці.

Висота рядків таблиці повинна бути не менше 8 мм.

Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на інший аркуш (сторінку). При перенесенні частини таблиці на інший аркуш (сторінку) слово «Таблиця», її номер і назву (заголовок), якщо воно є, вказують один раз зліва над першою частиною таблиці. Над іншими частинами пишуть слова «Продовження» і вказують номер таблиці, наприклад - Продовження таблиці 1.

У кожній частині повторюють головку таблиці.

Якщо в кінці сторінки таблиця переривається і її продовження буде на наступній сторінці, в першій частині таблиці нижню горизонтальну лінію, що обмежує таблицю, не проводять.

Таблицю з великою кількістю граф (графи таблиці виходять за формат сторінки) допускається ділити на частини і розміщувати одну частину під іншою в межах однієї сторінки. У цьому випадку в кожній частині таблиці повторюється боковик.

Таблиці з невеликою кількістю граф допускається ділити на частини і розміщувати одну частину поряд з іншою на одній сторінці, при цьому повторюють головку таблиці відповідно з малюнком. Рекомендується розділяти частині таблиці подвійною лінією.

Якщо всі показники, наведені в графах таблиці, виражені в одній і тій же одиниці виміру, то її позначення необхідно поміщати над таблицею праворуч, а при поділі таблиці на частини - над кожною її частиною.

Якщо в більшості граф таблиці наведені показники, виражені в одних і тих же одиницях виміру (наприклад, в гривнах), але є графи з показниками, вираженими в інших одиницях виміру, то над таблицею слід писати найменування переважаючого показника і позначення його фізичної величини, наприклад , «Розміри в гривнах», а короткий зміст решти граф приводити найменування показників і (або) позначення інших одиниць фізичних величин.

Якщо повторюється в різних рядках графи таблиці текст складається з одного слова, то його після першого написання допускається замінювати лапками; якщо з двох і більше слів, то при першому повторенні його замінюють словами «Те саме», а далі - лапками. Ставити лапки замість повторюваних цифр, марок, знаків, математичних і хімічних символів не допускається. Якщо цифрові або інші дані в якому-небудь рядку таблиці не приводять, то в ній ставлять прочерк.

Графу «Номер по порядку» у таблицю включати не допускається.

При необхідності нумерації показників, параметрів або інших даних порядкові номери слід вказувати в першій графі (боковику) таблиці безпосередньо перед їх найменуванням.

Нумерація граф таблиці арабськими цифрами допускається, коли в тексті документа є посилання на них, при поділі таблиці на частини, а також при перенесенні частини таблиці на наступну сторінку відповідно з малюнком. При цьому нумеруються арабськими цифрами графи і (або) рядки першої частини таблиці.

Для скорочення тексту заголовків і підзаголовків граф окремі поняття замінюють буквеними позначеннями, встановленими державними стандартами, або іншими позначеннями, якщо вони пояснені в тексті або наведені на ілюстраціях, наприклад D - діаметр, Н - висота, L - довжина.

Обмежувальні слова «більше», «не більше», «менше», «не менше» та інше повинні бути поміщені в одному рядку або графі таблиці з найменуванням відповідного показника після позначення його одиниці фізичної величини, якщо відносяться до всієї рядку або графі. При цьому після найменування показника перед обмежувальними словами ставиться кома.

Цифри в графах таблиць повинні проставлятися так, щоб розряди чисел у всій графі були розташовані один під іншим, якщо вони відносяться до одного показника.