Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !ДИПЛОМ! / metodichni_rekomendatsiyi_schodo_oformlennya_diplom.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
142.34 Кб
Скачать

8 Виклад тексту документа

Текст документа повинен бути чітким і не допускати різних тлумачень.

При викладі обов'язкових вимог у тексті повинні застосовуватися слова «необхідно», «слід», «потрібна», «повинен», «забороняється» і т.д. При викладі інших положень слід застосовувати слова - «можуть бути», «як правило», «за потреби», «у разі»і т.д.

При цьому допускається використовувати оповідну форму викладу тексту документа, наприклад, «застосовують», «вказують» і т.п.

У документах повинні застосовуватися науково-технічні терміни, позначення та визначення, встановлені відповідними стандартами, а за їх відсутності - загальноприйняті у науково-технічній літературі.

У тексті не допускається:

  • Застосовувати обороти розмовної мови, техніцизму, професіоналізми;

  • Застосовувати для одного й того самого поняття науково-технічні терміни, близькі за змістом (синоніми), а також іноземні слова і терміни за наявності рівнозначних слів і термінів у українській мові;

  • Застосовувати довільні словотворення;

  • Застосовувати скорочення слів, крім встановлених правилами української орфографії, відповідними державними стандартами, а також встановленими в даному документі;

  • Скорочувати позначення одиниць фізичних величин, якщо вони вживаються без цифр, за винятком одиниць фізичних величин в шапці і бокових колонках таблиць та в розшифровках літерних позначень, що входять у формули і малюнки.

У тексті документа, за винятком формул, таблиць і малюнків, не допускається застосовувати:

  • Математичний знак (-) перед негативними значеннями величин (слід писати слово «мінус»);

  • Математичні знаки без числових значень, наприклад> (більше), <(менше), = (дорівнює), ≥ (більше або дорівнює), ≤ (менше або дорівнює), ≠ (не дорівнює), а також знаки № (номер), % (відсоток);

  • Індекси стандартів, технічних умов та інших документів без реєстраційного номера.

Перелік припустимих скорочень слів встановлено відповідними стандартами (ГОСТ 7.12-93).

Якщо в документі прийнята особлива система скорочення слів і найменувань, то в ньому повинен бути наведений перелік прийнятих скорочень, які вміщують у кінці документа перед переліком термінів.

Якщо в тексті документа призводять діапазон числових значень фізичної величини, виражених в одній і тій же одиниці фізичної величини, то позначення одиниці фізичної величини вказується після останнього числового значення діапазону.

Неприпустимо відокремлювати в тексті одиницю фізичної величини від числового значення (переносити їх на різні рядки або сторінки), крім одиниць фізичних величин, які розміщені в таблицях, виконаних машинописним способом.

9 Формули та рівняння

Рівняння і формули розміщуються в окремому рядку. Вище і нижче кожної формули або рівняння повинен бути залишений один вільний рядок. Якщо рівняння не вміщується в один рядок, то воно має бути перенесене після математичного знака, наприклад рівності (=), плюс (+), мінус (-) або інших, причому знак на початку наступного рядка повторюють. При перенесенні формули на знакові, що символізує операцію множення, застосовують знак «∙».

2. Формули, за винятком формул, які розміщені в додатку, слід нумерувати в межах всієї роботи арабськими цифрами, які записують на рівні формули в круглих дужках у крайньому правому положенні на рядку. Допускається нумерація формул у межах розділу. У цьому випадку номер формули складається з номера розділу і порядкового номера формули, відокремлених крапкою, наприклад (1.1). Одну формулу позначають - (1).

Формули, що поміщаються в додатках, повинні нумеруватися окремою нумерацією арабськими цифрами в межах кожного додатка з додаванням перед кожною цифрою позначення додатка, наприклад формула (B.1).

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів слід наводити безпосередньо під формулою в тій же послідовності, в якій вони наведені у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта слід давати з нового рядка. Перший рядок пояснення починають зі слова «де», без двокрапки після нього. Після формули ставиться кома.

Формули, наступні одна за одною і не розділені текстом, розділяють комою.

Посилання в тексті на порядкові номери формул дають у дужках. Наприклад: ... у формулі (1).

Порядок викладу математичних рівнянь такий же, як і формул.