Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !ДИПЛОМ! / metodichni_rekomendatsiyi_schodo_oformlennya_diplom.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
142.34 Кб
Скачать

10 Ілюстрації

Під ілюстрацією розуміють графіки, креслення, схеми, малюнки, діаграми, фотознімки.

Кількість ілюстрацій повинна бути достатньою для пояснення викладеного тексту. Ілюстрації можуть бути розташовані як по тексту документа, так і в кінці його у додатку.

Ілюстрації, виконані в комп'ютерному варіанті, можуть бути кольоровими.

Фотознімки розміром менше за формат А4 мають бути наклеєні на стандартні аркуші формату А4 білого паперу.

Ілюстрації слід розміщувати в документі безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. Ілюстрації мають бути розташовані так, щоб їх було зручно розглядати без повороту тексту або з поворотом за годинниковою стрілкою.

Ілюстрації, за винятком ілюстрацій додатків, слід нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією в межах всього документа. Якщо малюнок один, то він позначається - Малюнок 1

Допускається ілюстрації нумерувати в межах розділу. У цьому випадку номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, відокремлених крапкою, наприклад - Малюнок 1.1

Ілюстрації кожного додатка позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатка. Наприклад - Малюнок А3

Ілюстрації, за необхідності, можуть мати найменування і пояснювальні дані (підрисунковий текст). Слово «Малюнок» і його найменування поміщають після підрисункового тексту наступним чином: Малюнок 1 - Алгоритм формування товарного асортименту. Крапка в кінці не ставиться.

Малюнки слід виділяти з тексту збільшенням інтервалу на 6-12 пт перед і після малюнка (його найменування).

На всі ілюстрації мають бути посилання в документі.

При посиланнях на ілюстрації слід писати «... у відповідності з рисунком 1» при наскрізної нумерації і« ... у відповідності з рисунком 1.1» при нумерації малюнка в межах розділу.

При виконанні структурних схем складові частини зображують у вигляді геометричних фігур (прямокутник, ромб, коло) або умовних зображень, заповнених текстовою інформацією.

11 Діаграми

Під діаграмами розуміють графіки та діаграми різної форми: плоскі (стовпчикові, смугові, секторні) та об'ємні.

Діаграми слід виконувати лініями, які слід виконувати з урахуванням розміру, складності та призначення діаграми.

Осі координат, що обмежують поле діаграми, слід виконувати суцільний основною лінією. У діаграмах осі координат треба закінчувати стрілками.

При виконанні діаграм з використанням Microsoft Word або Microsoft Excel стрілки на осях координат допускається не виконувати.

Лінії координатної сітки (при необхідності) виконують суцільною тонкою лінією.

На діаграмі однієї функціональної залежності її зображення слід виконувати суцільною лінією. У випадку, коли в одній діаграмі зображують дві і більш функціональні залежності, їх зображують різними типами ліній (суцільної, штриховий і т.д.).

Значення змінних величин відкладають на осях координат.

Як шкали слід використовувати координатну вісь або лінію координатної сітки, яка обмежує поле діаграми.

Якщо початком координат є нуль, то його вказують один раз у точки перетину осей координат. Частоту нанесення числових значень і проміжних поділок шкал слід

Числа в шкал треба розміщувати поза полем діаграми і розташовувати горизонтально. Характерні точки ліній функціональної залежності слід позначати числами, буквами, символами; допускається зображати кружечком.

Одиниці виміру наносяться одним з таких способів:

  • В кінці шкали між останнім і передостаннім числами шкали; при недоліку місця допускається не наносити передостаннє число;

  • Разом з найменуванням змінної величини після коми.

Діаграма може містити:

  • Легенду (найменування), яка пояснює зображену функціональну залежність;

  • Пояснюючу частина (текстову, графічну), що роз'яснює застосовані в діаграмі позначення, які слід розміщувати під діаграмою або на вільному місці поля діаграми у відповідності з рисунком.

При виконанні діаграм з використанням Microsoft Word або Microsoft Excel діаграму слід відформатувати, відповідно до вищезазначених вимог.

Гістограми слід розглядати як стовбчикову діаграму. Стовпчики розташовуються на базовій лінії, яка виконується суцільний основною лінією. Відстань між стовпцями має дорівнювати ширині стовпця. При необхідності допускається групувати стовпці між собою без зазорів.

Найменування осі х (базової лінії) поміщається в кінці базової лінії або перед останнім стовпцем. Вісь у в стовбчиковій діаграмі не задається.

Легенду розташовують під діаграмою по центру без рамки. Чисельне значення стовпців, в залежності від ширини стовпця, розташовують над стовпцем або у верхній частині стовпця.

В об'ємній діаграмі лінії координатної сітки і окремі площини побудов допускається не виконувати.