Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 04 Додавання розмірів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
3.49 Mб
Скачать

4. Поняття повністю визначеного ескізу

Повністю визначений ескіз - це поняття, знайомство з яким абсолютно необхідно. Для створення моделі, насамперед, потрібно побудувати ескіз основи.

Крім стану повної визначеності розміри й взаємозв'язки на ескізі можуть мати кожне з наступних станів:

1. Підвішені.

2. Задоволеність.

3. Перевизначеність.

4. Нерозв'язаність.

5. Залежність.

Підвішені

Завислий розмір або взаємозв'язок - це такий розмір або зв'язок, які не можуть бути задоволені, оскільки об'єкт, на який вони посилалися, був вилучений. Завислий розмір показується коричневими кольорами.

Вільний

Вільний розмір - це розмір, що повністю визначений і відображається чорними кольорами.

Перевизначеність

Перевизначений розмір або взаємозв'язок - це такий розмір або взаємозв'язок, які роблять перевизначеним один або кілька об'єктів ескізу. Перевизначений розмір відображається червоними кольорами.

Нерозв'язаність

Невирішений розмір або взаємозв'язок не дозволяють визначити положення об'єктів ескізу. Невирішений розмір відображається рожевими кольорами.

Залежність

Значення залежного розміру визначається іншими розмірами, які вирішують ескіз. Залежні розміри відображаються сірими кольорами.

Видалення перевизначених взаємозв'язків

Коли ви додаєте розмір, що робить ескіз перевизначеним, SolidWorks відображає ескіз і відповідний розмір червоними кольорами. Крім того, з'являється діалогове вікно, Make Dimension Driven? (Зробити розмір управляючим?) зображене на мал. 3.44.

Це діалогове вікно повідомляє, що додавання цього розміру приведе до перевизначеності ескізу або ескіз не буде вирішений. Як варіант вам також буде запропоновано зробити даний розмір залежним. Якщо ви встановите перемикач у цьому діалоговому вікні в положення Make This Dimension Driven (Зробити цей розмір управляючим) і клацнете на кнопці ОК, то доданий вами розмір стане залежним. Залежний розмір відображається сірими кольорами, і його не можна змінити. Його значення залежить від значення визначального розміру. Якщо ви зміните значення визначального розміру, то значення залежного розміру автоматично зміниться разом з ним.

Мал. 3.44 Діалогове вікно Make Dimension Driven? (Зробити розмір управляючим?)

Якщо ви встановите перемикач у положення Leave This Dimension Driving (Залишити цей розмір визначальним) і клацнете на кнопці ОК, то деякі з об'єктів і розмірів на ескізі будуть відображені червоними кольорами. Після цього вам буде потрібно видалити або червоний об'єкт, або червоний розмір, щоб усунути перевизначеність ескізу. Коли перевизначеність буде усунута, з'явиться інформаційне вікно SolidWorks (мал. 3.45). Воно повідомляє про те, що ескіз більше не є перевизначеним. Клацніть на кнопці ОК у цьому діалоговому вікні. Колір ескізу стане чорним або синім залежно від поточного стану ескізу.

Ви можете також запобігти перевизначенню ескізу, клацнувши на кнопці Cancel (Скасування) у діалоговому вікні Make Dimension Driven? (Зробити розмір залежним?). У цьому випадку також з'явиться інформаційне вікно (див. мал. 3.45), що повідомляє, що ескіз більше не є перевизначеним.

Перегляд і дослідження зв'язків

Ви можете переглядати й досліджувати зв'язки, накладені на ескіз. Щоб переглянути зв'язки, накладені на конкретний об'єкт, і одержати про них деяку інформацію, виділіть цей об'єкт. З'явиться відповідний менеджер властивостей. В області Relations (Взаємозв'язки) розсувної панелі Existing Relations (Існуючі взаємозв'язки) будуть відображені взаємозв'язки, які вже накладені на виділений об'єкт. Виділіть один за іншим взаємозв'язки в області Existing Relations (Існуючі взаємозв'язки). У графічній області будуть підсвічені об'єкти, до яких застосовані взаємозв'язки й показані винесення (мал. 3.48).

Відобразити винесення до взаємозв'язків у графічній області можна й не викликаючи менеджер властивостей Sketch Relations (Взаємозв'язки ескізу). Для цього варто просто зробити подвійний щиглик на виділеному об'єкті.

Винесення, відображуване в графічній області, розділена на дві частини. У першій частині відображається символ взаємозв'язку, накладеного на виділений об'єкт, а в другий - ім'я об'єкта.

Якщо двічі клацнути на символі взаємозв'язку, з'явиться менеджер властивостей Sketch Relations (Взаємозв'язки ескізу). З його допомогою можна аналізувати, досліджувати й видаляти непотрібні, перевизначальні, завислі й невирішені взаємозв'язки. Щоб вийти з винесення, клацніть у будь-якому місці екрана.

Інструмент Autodimension (Нанести авторозмір на ескіз) використовується для автоматичного проставляння розмірів на ескізі. Спочатку створіть ескіз за допомогою стандартних інструментів і накладіть необхідні взаємозв'язки. Після цього клацніть на кнопці Autodimension (Нанести авторозмір на ескіз) на панелі інструментів Взаємозв'язки ескізу. Вид менеджера властивостей Autodimension (Автонанесення розмірів) показаний на мал. 4.1. Далі обговорюються елементи керування, наявні в цьому менеджері властивостей.

У сувої Entities to Dimension (Об'єкти вимірювання) виберіть перемикач вибору об'єктів для проставляння авторозміру – всі об'єкти в ескізі або тільки обрані. За замовчуванням перемикач стоїть у положенні All entities in the sketch (Всі об'єкти в ескізі). У результаті для проставляння розмірів вибираються всі об'єкти поточного ескізу. Якщо потрібно проставити розміри тільки для виділених об'єктів, установіть перемикач у положення Selected entities (Обрані об'єкти). У цьому випадку в сувої з'являється область виділення Selected Entities to Dimension (Елементи, обрані для проставляння розмірів). Виділіть об'єкти, для яких ви хочете проставити розміри, за допомогою покажчика-стрілки. Імена виділених об'єктів будуть показані в області виділення Selected Entities to Dimension (Об'єкти, обрані для проставляння розмірів). Якщо виділити один або кілька об'єктів перед тим, як буде викликаний менеджер

властивостей Autodimension (Автонанесення розмірів), то за замовчуванням перемикач буде стояти в положенні Selected entities (Обрані об'єкти). Імена виділених об'єктів будуть відображатися в області виділення Selected Entities to Dimension (Об'єкти, обрані для проставляння розмірів).

У сувої Horizontal Dimensions (Горизонтальні розміри) задається тип і місце розташування горизонтального розміру, а також об'єкт, від якого він буде відрахований. За допомогою списку, що розкривається, Scheme (Схема) задається схема проставляння розмірів, застосовувана для ескізу. Схема Chain (Ланцюжок) використовується для відносного проставляння горизонтальних розмірів на ескізі. Схема Baseline (Базова лінія) використовується для проставляння абсолютних або відносних горизонтальних розмірів на ескізі. У цьому методі розміри проставляються щодо загальної бази. Схема Ordinate (Ордината) використовується для проставляння підлеглих розмірів. Також у сувої можна вказати базовий елемент, від якого відраховують інші розміри. Перемикач Dimension placement (Розташування розміру) вказує, куди містяться створені розміри: Above sketch (У верхній частині ескізу) або Below sketch (У нижній частині ескізу).

У сувої Vertical Dimensions (Вертикальні розміри) задається тип і місце розташування вертикального розміру, а також об'єкт, від якого він буде відрахований. Елементи керування аналогічні тим, що є в сувої Horizontal Dimensions (Горизонтальні розміри), тільки розміри розташовуються вище або нижче ескізу.

Після завдання всіх параметрів клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей Autodimension (Автонанесення розмірів) або в області підтвердження. Програма проставить розміри відповідно до обраної вами схемі. На мал. 4.2 показані розміри, проставлені автоматично за схемою Baseline (Базова лінія), де в ролі опорного об'єкта виступає початок координат. На мал. 4.3 показані розміри, проставлені автоматично за схемою Ordinate (Ордината), де в ролі опорного об'єкта також виступає початок координат.

Інструмент Measure (Виміряти) використовується для виміру периметрів, кутів, радіусів і відстаней між лініями, точками, поверхнями й площинами на ескізах, тривимірних моделях, зборках і кресленнях. Щоб скористатися цим інструментом, викличте діалогове вікно Measure (Виміряти), клацнувши на кнопці Measure (Виміряти) у менеджері команд Tools (Інструменти) або через однойменну команду меню. Діалогове вікно Measure (Виміряти) показане на мал. 4.5. Ім'я поточного документа відображається у верхній частині вікна. Покажчик миші приймає форму символу виміру. Виділите покажчиком миші один або кілька елементів, які необхідно виміряти.

За допомогою списку, що розкривається, Output coordinate system (Цільова система координат) можна вказати, щодо якої системи координат варто вимірювати виділені елементи.

В списку Selected Items (Обрані елементи) перераховані об'єкти, які обрані для виміру. Для видалення окремого об'єкта або всіх об'єктів клацніть правою кнопкою миші в цій області.

Перемикач Projection on (Проекція на) визначає, у яке місце треба спроецировать виділений об'єкт. Можна спроецировать виділений об'єкт на екран або на задану площину. Після цього система виконає вимір проекції.

Коли ви вибираєте для виміру один або кілька об'єктів, те відповідні значення довжини, кута, периметра й т.д. відображаються в області Measurements (Виміру). Якщо виділено комбінацію об'єктів, що не підходить для виміру, у цій області показується повідомлення про неправильне виділення. Якщо два виділених об'єкти являють собою пересічні лінії, то програма показує значення кута між ними й видає повідомлення про те, що виділені об'єкти перетинаються.

Кнопка Options (Параметри) викликає діалогове вікно Measurement Options (Параметри виміру). У цьому діалоговому вікні ви можете задати лінійні й кутові одиниці виміру, властивості матеріалу й рівень точності.

Інструмент Section Properties (Властивості перетину) дозволяє визначати властивості перетину ескізу в ескізному середовищі або виділеній плоскій грані в режимах Part (Деталь) і Assembly (Збірка). Пам’ятайте, що властивості перетину можна визначити тільки для замкнутих ескізів з непересічними замкнутими контурами. Властивості перетину включають площу, центр мас відносно початку координат ескізу, центр мас відносно початку координат деталі, момент інерції, полярний момент інерції, кут між головними осями й осями ескізу й головний момент інерції.

Щоб розрахувати властивості перетину, створіть ескіз і викличте команду Section Properties (Властивості перетину) у меню команд Tools (Інструменти). Діалогове вікно Section Properties (Властивості перетину) зображене на мал. 4.7.

При виклику діалогового вікна Section Properties (Властивості перетину) у центрі мас ескізу міститься значок тривимірної системи координат. Параметри перетину ескізу відображаються в діалоговому вікні.

У списку Selected Items (Обрані елементи) відображається ім'я плоскої грані, властивості перетину якої має бути розраховувати. Перебуваючи в режимі Part (Деталь), виділите грань, що цікавить вас, і клацніть на кнопці Recalculate (Перерахувати) , щоб відобразити властивості перетину. Якщо ви хочете розрахувати властивості перетину якоїсь іншої грані, видалите раніше виділену грань зі списку, виділите нову грань і клацніть на кнопці Recalculate (Перерахувати).

Кнопка Print (Друк) дозволяє відразу роздрукувати властивості перетину. Кнопка Сору (Копіювати) копіює параметри перетину в буфер обміну, звідки ви можете вставити їх в іншу програму. Інші елементи керування цього діалогового вікна аналогічні вікну інструмента Measure (Виміряти).