Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 04 Додавання розмірів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
3.49 Mб
Скачать

3. Типи розмірів на ескізах в ескізному середовищі програми SolidWorks 2005

  • Горизонтальні/вертикальні розміри

  • Похилі розміри

  • Кутові розміри

  • Діаметральні

  • Ординатні

Меню: Tools > Dimension > Horizontal/Vertical (Інструменти >Розміри > Горизонтальні/Вертикальні)

Цей інструмент задає горизонтальний або вертикальний розмір виділеної лінії або відстань по горизонталі або вертикалі між двома точками. Ці точки можуть бути кінцевими точками ліній або дуг або центральні точки кіл, дуг, еліпсів або парабол. Для присвоєння розміру вертикальної або горизонтальної лінії потрібно виділити її й клацнути на кнопці Розмір.

Похилі розміри (Паралельні)

Меню: Tools > Dimension > Smart (Інструменти >Розмір > Авто)

Панель інструментів: Sketch > Smart Dimension (Ескіз > Авторозмір)

Похилі розміри використовуються для ліній, розташованих під кутом до осей X й Y. Вони показують реальну довжину похилих ліній. Для завдання цього типу розміру можна безпосередньо виділити похилу лінію або дві точки. Точки, між якими можна встановлювати похилий розмір, включають кінцеві точки лінії, дуги, параболічної дуги або сплайна, а також центральні точки дуги, кола, еліпса або параболічної дуги. Щоб задати похилий розмір виділіть лінію. Перемістіть покажчик миші так, щоб лінія розміру розташувалася паралельно похилої лінії. Проставте розмір у потрібному місці та введіть нове значення в діалогове вікно Modify (Змінити).

Щоб установити похилий розмір між двома точками, клацніть на кнопці Smart Dimension (Авторозмір) і виділите першу точку. Після цього виділіть другу точку. Поруч із покажчиком миші з'явиться розмір. Перемістіть покажчик так, щоб лінія розміру розташувалася паралельно уявлюваної лінії, що з'єднує дві виділені точки. Проставте розмір у потрібном місці. Уведіть нове значення в діалоговому вікні Modify (Змінити) і натисніть клавішу Enter.

Кутові розміри

Меню: Tools > Dimension > Smart (Інструменти >Розмір > Авто)

Панель інструментів: Sketch > Smart Dimension (Ескіз > Авторозмір)

За допомогою кутових розмірів указуються величини кутів. Кутові розміри можна задавати для двох відрізків лінії або для трьох точок, а також для дуг.

Щоб задати кутовий розмір для двох ліній, клацніть на кнопці Smart Dimension (Авторозмір) у менеджері команд Sketch (Ескіз) і виділіть перший відрізок лінії. Поруч із покажчиком миші з'явиться розмір. Тепер виділіть другий відрізок лінії. Розмір перетвориться в кутовий. Проставте кутовий розмір у потрібному місці та введіть нове значення в діалоговому вікні Modify (Змінити). Проставляючи кутовий розмір, варто бути дуже уважним. Це пов'язане з тим, що залежно від того, де ви проставите розмір, на ньому буде показаний внутрішній, зовнішній, більший або менший кут. На мал. 3.29-3.32 зображені різні типи кутових розмірів, що залежать від точки, в якій був проставлений розмір.

Задаючи кутовий розмір для трьох точок, необхідно бути вкрай уважним при їхньому виділенні. Запам'ятаєте, що перша точка, що ви виділяєте, буде вершиною кута. Щоб задати кутовий розмір для трьох точок, клацніть на кнопці Smart Dimension (Авторозмір) у менеджері команд Sketch (Ескіз). Лівою кнопкою миші виділите першу точку. Це буде вершина кута. Виділите другу точку. Поруч із покажчиком миші з'явиться лінійний розмір. Нарешті, виділите третю точку; розмір перетвориться в кутовий. Проставте кутовий розмір та введіть нове значення в діалоговому вікні Modify (Змінити). На мал. 3.33 показаний кутовий розмір для трьох точок.

Можна задавати кутові розміри для дуги. У випадку дуги три точки, які необхідно використати, - це дві кінцеві точки дуги й центральна її точка. На мал. 3.34 зображений кутовий розмір, заданий для дуги.

Діаметральні / Радіальні розміри

Меню: Tools > Dimension > Smart (Інструменти > Розмір > Авторозмір)

Діаметральні розміри використовуються для завдання діаметра кола або дуги. Щоб установити діаметральний розмір, клацніть на кнопці Smart Dimension (Авторозмір) у менеджері команд Sketch (Ескіз). Виділіть коло або дугу й проставте розмір. Коли ви виділяєте коло для завдання розміру, для неї за замовчуванням задається діаметральний розмір, а коли ви виділяєте дугу, задається радіальний розмір. Щоб задати для дуги діаметральний розмір, спочатку виділіть дугу й проставте радіальний розмір. Клацніть правою кнопкою миші й у контекстному меню, що з'явиться, виберіть команду Properties (Властивості). Відкриється діалогове вікно Dimension Properties (Властивості розміру). Установіть прапорець Diameter dimension (Розмір діаметра) і клацніть на кнопці ОК.

Щоб задати радіальний розмір, клацніть на кнопці Dimension (Розмір) на панелі інструментів Sketch (Ескіз) і виділите дугу. Поруч із покажчиком миші з'явиться радіальний розмір. Клацніть лівою кнопкою миші в тім місці, де ви хочете розташувати розмір. Щоб перетворити радіальний розмір у діаметральний, необхідно встановити прапорець Diameter dimension (Розмір діаметра) у діалоговому вікні Dimension Properties (Властивості розміру).

Лінійні діаметральні розміри використовуються для тіл обертання.

Інші типи розмірів

В SolidWorks можна задавати й інші типи розмірів крім тих, що розглядалися вище.

Розміри між дугами або колами

Якщо ви виділите дві дуги, два кола або дугу й коло для додавання розміру, розмір буде проставлений від однієї центральної точки до іншої. Але SolidWorks дозволяє задавати в якості розмірів мінімальну та максимальну відстані між виділеними кривими.

Щоб додати розміри, що описують мінімальну або максимальну відстань, задайте розмір, виділивши дві криві. Зверніть увагу, що якщо для проставляння розміру ви виділите центральні точки, то ви не зможете змінити його на мінімальну або максимальну відстань між колами.

Проставивши розмір, клацніть правою кнопкою миші, щоб з'явилося контекстне меню. У цьому меню виберіть команду Properties (Властивості), яка викличе діалогове вікно Dimension Properties (Властивості розміру). Ви побачите, що перемикачі в групах First arc condition (Для першої дуги) і Second arc condition (Для другої дуги) установлені в положення Center (Центр). Якщо ви встановите ці перемикачі в положення Min (Мін), що результують розмір буде відображатися як мінімальна відстань між двома колами або дугами (мал. 3.42). Якщо ви встановите ці перемикачі в положення Мах (Макс), що результує розмір буде відображатися як максимальна відстань між двома колами або дугами (мал. 3.43). Аналогічним образом можна настроїти умови для перших і другий кінцевих точок.