Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 04 Додавання розмірів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
3.49 Mб
Скачать

2. Менеджер властивостей Dimension (Розмір)

Якщо в графічній області виділений розмір, ліворуч від неї відображається менеджер властивостей Dimension (Розмір), як показано на мал. 4.2. Далі обговорюються елементи керування менеджера властивостей Dimension (Розмір).

Сувій Dimension Favorite (Часто використовувані розміри), показаний на мал. 4.3, використається для створення, збереження, видалення й завантаження стилів розмірів у поточному документі. За допомогою цієї панелі можна також завантажувати стилі розмірів, збережені в інших документах.

Мал. 4.3 Розсувна панель Часто використовуваний

Кнопка Apply the default attributes to selected dimensions (Застосувати атрибути за замовчуванням для обраних розмірів) призначає виділеному розміру або розмірам атрибути, задані за замовчуванням. Атрибути включають допуск, точність, стиль стрілки, текст розміру й т.д. Цей варіант використовується звичайно, коли користувач змінив параметри розміру й хоче відновити параметри, які в нього були встановлені за замовчуванням.

Кнопка Add or Update a Favorite (Додати або обновити часто використовуваний) використовується для додавання в поточний документ нового стилю для виділеного розміру. Викличте менеджер властивостей Dimension (Розмір) і задайте в ньому атрибути розміру. Тепер клацніть на кнопці Add or Update a Favorite (Додати або обновити часто використовуваний). З'явиться діалогове вікно Add or Update a Favorite (Додати або обновити часто використовуваний), у якому потрібно ввести ім'я стилю розміру. Визначений вами стиль розміру буде доданий у поточний документ.

Застосувати новий стиль до виділеного розміру можна, вибравши потрібний стиль у сувої. Можна також редагувати стилі розміру. Щоб змінити стиль розміру, виділите розмір й установіть необхідні його параметри, а потім клацніть на кнопці Add or Update a Favorite (Додати або обновити часто використовуваний), що відкриє діалогове вікно. У списку, що розкривається, наявному в цьому вікні, виберіть стиль розміру, що ви хочете змінити. У цьому вікні є також перемикач із двома позиціями. Якщо ви виберете варіант annotations linked to this favorite (Обновити всі зв'язані примітки) і клацнете на кнопці ОК, то всі розміри, пов'язані із цим обраним стилем, будуть обновлені.

Якщо ви виберете варіант Break all links to this favorite (Розірвати всі посилання на цей часто використовуваний) і клацнете на кнопці ОК, те зв'язок між іншими розмірами, що мають цей стиль, і обраним стилем буде розірвана.

Можна завантажити більше одного стилю, вибравши ці стилі в діалоговому вікні Open (Відкрити) при натиснутій клавіші Ctrl. Всі ці стилі будуть показані в списку, що розкривається, Set a current favorite (Задати поточний часто використовуваний).

Кнопка Delete a Favorite (Видалити часто використовуваний) видаляє стиль розміру. Виберіть стиль розміру в списку, що розкривається, Set a current favorite (Задати поточний часто використовуваний) і клацніть на кнопці Delete a Favorite (Видалити часто використовуваний). Майте на увазі що, навіть після того як ви видалите стиль розміру, параметри відповідних розмірів залишаться тими ж, що й до видалення стилю. Установити для розміру параметри за замовчуванням можна за допомогою кнопки Apply the default attributes to selected dimensions (Застосувати атрибути за замовчуванням для обраних розмірів).

Кнопка Save a Favorite (Зберегти часто використовуваний) зберігає стиль розміру, після чого цей стиль можна буде завантажити в інший документ. Виберіть стиль розміру в списку, що розкривається, Set a current favorite (Задати поточний часто використовуваний) і клацніть на кнопці Save a Favorite (Зберегти часто використовуваний). З'явиться діалогове вікно Save As (Зберегти як). Перейдіть у папку, в якій ви хочете зберегти стиль, і введіть ім'я стилю в полі File Name (Ім'я файлу). Клацніть на кнопці Save (Зберегти). Стиль буде збережений у файлі з расширением. sldfvt.

Кнопка Load a Favorite (Завантажити часто використовуваний) завантажує раніше збережений стиль розміру в поточний документ. Параметри цього стилю застосовуються до виділеного розміру. Щоб завантажити стиль, клацніть на кнопці Load a Favorite (Завантажити часто використовуваний), що відкриває діалогове вікно Open (Відкрити). Перейдіть у папку, в якій збережений потрібний стиль. Тепер виберіть файл із розширенням .sldfvt і клацніть на кнопці Open (Відкрити). З'явиться діалогове вікно Add or Update a Favorite (Додати або обновити часто використовуваний). У цьому діалоговому вікні клацніть на кнопці ОК.

Сувій Tolerance/Precision (Допуск/Точність), показаний на мал. 4.4, використовується для завдання допусків і точності. Список, що розкривається, Tolerance Type (Тип допуску) дозволяє задати допуск для розміру. За замовчуванням у ньому обране значення None (Немає), і допуск не задається. Різні методи завдання допусків:

  • Basic (Базовий) розмір — це розмір, поміщений усередину прямокутника. Щоб створити базовий розмір, виділите розмір, що ви хочете оформити як базовий, і потім виберіть варіант Basic (Базовий) у списку, що розкривається, Tolerance Display (Відобразити допуск).

  • Bilateral (Двонаправлений) допуск визначає відхилення розміру в більшу й меншу сторону. Щоб задати двонапралений допуск, виділите розмір і виберіть варіант Bilateral (Двунаправленный) у списку, що розкривається, Tolerance Display (Відобразити допуск). Для введення будуть доступні поля Minimum variation (Мінімальна варіація) і Maximum variation (Максимальна варіація). Вони дозволяють вказати для розміру припустимі відхилення в більшу й меншу сторону. Якщо ви встановите прапорець Show parentheses (Відобразити дужки), то двонаправлений допуск буде відображатися в дужках. Прапорець Show parentheses (Відобразити дужки) доступний при завданні двостороннього допуску.

Мал. 4.4 Базовий розмір Мал. 4.5 Двонаправлений допуск

Мал. 4.6 Граничні значення розміру Мал. 4.7 Симетричний допуск

  • Limit (Обмеження). Цей спосіб завдання допуску дозволяє представити розмір максимальним і мінімальним значеннями, припустимими в проекті. Щоб застосувати цей тип допуску, виділіть розмір, для якого потрібно задати граничні значення, і виберіть варіант Limit (Обмеження). У полях уведення Minimum variation (Мінімальна варіація) і Maximum variation (Максимальна варіація) задаються мінімальне й максимальне значення розміру.

  • Symmetric (Симетричний). Симетричний допуск відображається зі знаками «плюс» й «мінус». Щоб установити цей тип допуску, виділіть розмір і виберіть варіант Symmetric (Симетричний). З'явиться поле введення Maximum variation (Максимальна варіація), у яке можна буде ввести значення допуску. Можна встановити прапорець Show parentheses (Відобразити дужки), щоб симетричний допуск відображався в дужках.

Мал. 4.8 Мінімальне значення розміру Мал. 4.5 Максимальне значення розміру

  • MIN (МІН). При використанні цього типу допуску до розміру додається суфікс min., що показує, що значення розміру є мінімальним значенням, припустимим у проекті. Щоб використати цей тип допуску, виділіть розмір і виберіть варіант MIN (МІН) зі списку, що розкривається, Tolerance Type (Тип допуску).

  • МАХ (МАКС). При використанні цього типу допуску до розміру додається суфікс max., що показує, що зазначене значення розміру є максимальним значенням, припустимим у проекті. Щоб використати цей тип допуску, виділите розмір і виберіть варіант МАХ (МАКС) зі списку, що розкривається, Tolerance Type (Тип допуску).

  • Fit (Посадка). Варіант Fit (Посадка) використовується для завдання посадки в системі отвору (Hole Fit) або в системі вала (Shaft Fit). Сувій Tolerance/Precision (Допуск/Точність) з обраним варіантом Fit (Посадка) показана на мал. 3.19. Укажіть тип посадки в списку, що розкривається, Classification (Класифікація). Можна вибрати один із чотирьох видів посадки: User defined (Налаштовувана), Clearance (Із зазором), Transitional (Перехідна) і Press (З натягом). Щоб застосувати посадку в системі отвору або в системі вала, виділите розмір і виберіть варіант Fit (Посадка) у списку, що розкривається, Tolerance Type (Тип допуску). Сувої Classification (Класифікація) , Hole Fit (Посадка отвору) і Shaft Fit (Посадка вала) відображаються під списком, що розкривається, Tolerance Type (Тип допуску). Якщо ви виберете в списку, що розкривається, Classification (Класифікація) один з видів Clearance (Із зазором) , Transitional (Перехідна) або Press (З натягом), а в списку, що розкривається, Hole Fit (Посадка отвору) - стандарт посадки, то в списку, що розкривається,

  • Shaft Fit (Посадка вала) будуть відображатися тільки ті стандарти, які відповідають обраному виду посадки в системі отвору, і навпаки.

Якщо ви виберете в списку, що розкривається, Classification (Класифікація) вид посадки User defined (Налагоджувальна), то зможете потім вибрати будь-який стандарт у списках, що розкриваються, Hole Fit (Посадка отвору) і Shaft Fit (Посадка вала). Коли натиснута кнопка Stacked with line display (Одна на іншій з лінією), що перебуває під списком, що розкривається, Shaft Fit (Посадка вала), то числа в значенні допуску відображаються в стовпчик через риску.

Мал. 4.6 Посадка в системі отворів та в системі вала

Щоб допуск відображався в стовпчик, але без риски, натисніть кнопку Stacked without line display (Одна на іншій без лінії). Якщо ви натиснете кнопку Linear Display (Лінійне відображення), то допуск буде відображатися в одному рядку. Розмір із вказівкою посадки в системі отвору і в системі вала показаний на мал. 3.20.

  • Fit with tolerance (Посадка з допуском). Варіант Fit with tolerance (Посадка з допуском) у списку, що розкривається, Tolerance Type (Тип допуску) використовується для відображення допуску разом з посадкою. Щоб застосувати посадку з допуском, виділіть розмір і виберіть у списку, що розкривається, Tolerance Type (Тип допуску) варіант Fit with tolerance (Посадка з допуском). Виберіть вид посадки в списку, що розкривається, Classification (Класифікація). Тепер виберіть стандарт посадки в списку, що розкривається, Hole Fit (Посадка отвору) або Shaft Fit (Посадка вала). Допуск буде відображатися зі стандартом посадки лише в тому випадку, якщо ви виберете тільки одну систему посадки: або систему отвору (у списку, що розкривається, Hole Fit (Посадка отвору)), або систему вала (у списку, що розкривається, Shaft Fit (Посадка вала)). Допуск буде відображатися разом зі стандартом посадки в графічній області. У цій версії SolidWorks допуск обчислюється автоматично, залежно від обраного типу й стандарту посадки. Можна встановити прапорець Show parentheses (Відобразити дужки), щоб допуск показувався в дужках. Розмір з позначенням посадки й допуску зображений на мал. 4.7.

Список, що розкривається Unit Precision (Точність одиниць виміру) використовується для завдання кількості цифр після коми для розмірів. За замовчуванням точність становить дві цифри після коми.

Список, що розкривається Tolerance Precision (Точність допуску) використовується для завдання кількості цифр після коми для розмірів. За замовчуванням точність допуску становить дві цифри після коми.

Сувій Dimension Text (Текст розміру), зображений на мал. 4.8, використовується для додавання тексту й символів до розміру. На ній є три текстові поля, що представляють три рядки, у які можна вводити текст або символи. У перше текстове поле вводяться символи, які повинні перебувати в першому рядку, розташованої над значенням розміру. У друге текстове поле вводяться текст або символи, що перебувають у другому рядку, де також відображається значення розміру. У третє текстове поле вводяться символи, які повинні перебувати в третьому рядку, розташованому під значенням розміру.

Крім того, у сувої Dimension Text (Текст розміру) є кнопки для вставки в текст розміру різних символів: Diameter (Діаметр), Degree (Ступінь), Plus/Minus (Плюс/Мінус), Centerline (Лінія центра) і т.д. Щоб додати символ, кнопка якого відсутній у сувої, відкрийте діалогове вікно Symbols (Символи), клацнувши на кнопці More Symbols (Інші символи). Діалогове вікно Symbols (Символи) зображене на мал. 4.9.

Мал. 4.8 Сувій Dimension Мал.4.9 Діалогове вікно Symbols (Символи)

Text (Текст розміру)

Сувій Arrows (Стрілки), показаний на мал. 4.10, використовується для завдання стилю стрілок на розмірах.

Мал. 4.10 Сувій Arrows (Стрілки)

Кнопка Outside (Зовні) служить для відображення стрілок поза розмірною лінією. Виділите розмір в області креслення й клацніть на кнопці Outside (Зовні) у сувої Arrows (Стрілки). Кнопка Inside (Усередині) служить для відображення стрілок на розмірній лінії. Виділите розмір в області креслення й клацніть на кнопці Inside (Усередині) у сувої Arrows (Стрілки). Звернути напрямок вістря стрілок можна також щигликом на контрольній точці, що відображається на кінці стрілки.

Кнопка Smart (Авто) задає відображення стрілок на розмірній лінії або поза нею, залежно від навколишньої геометрії. За замовчуванням кнопка Smart (Авто) у сувої Arrows (Стрілки) є натиснутою.

Список, що розкривається Style (Документ) дозволяє вибрати стиль стрілок. По стандарту потрібно вибрати трикутну стрілку із заливанням. Можна вибрати будь-який стиль стрілок для конкретного розміру або стилю розмірів. Щоб змінити стиль стрілки, виділіть розмір в області креслення й виберіть потрібний стиль стрілок зі списку, що розкривається, Style (Документ).

Для зміни параметрів розміру використається кнопка More Properties (Додаткові параметри), що викликає діалогове вікно Dimension Properties (Властивості розміру). Всі параметри, доступні в менеджері властивостей Dimension (Розмір), доступні й у діалоговому вікні Dimension Properties (Властивості розміру); крім того, у ньому є й деякі додаткові параметри. Для зміни параметрів розміру можна користуватися як менеджером властивостей Dimension (Розмір), так і діалоговим вікном Dimension Properties (Властивості розміру).