Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 10 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.5 Mб
Скачать

5. Створення елемента з нахилом

Меню: Insert > Features > Draft (Вставка > Елементи > Нахил)

Панель інструментів: Features > Draft (Елементи > Нахил)

Інструмент Draft (Нахил) призначений для додання нахилу окремим поверхням моделі. Нахил поверхонь потрібний в основному для литих і штампованих моделей, які повинні легко витягатися з ливарних форм або прес-форм.

Після запуску цього інструмента варто вибрати нейтральну площину та нахиляючі поверхні. Параметр Neutral Plane (Нейтральна площина) обраний за замовчуванням у списку Type of Draft (Тип нахилу).

Виділіть плоску поверхню або площину. Виділена нейтральна площина буде зафарбована фіолетовими кольорами, і біля неї буде виведене винесення Neutral Plane (Нейтральна площина). Крім того, в області побудов виводиться стрілка напрямку нахилу. Виберіть поверхні для створення нахилу. Виділені поверхні зафарбовуються зеленими кольорами, і поруч виводиться винесення Draft Face (Похила поверхня). Тепер варто встановити кут нахилу поверхонь у лічильнику Draft Angle (Кут нахилу).

Нейтральна площина та нахиляючи поверхні, показані на мал. 10.16 а). Отриманий елемент наведений на мал. 10.16 б). Інші параметри ухилу описані далі.

10.16 а) б)

Кнопка Reverse Direction (Реверс напрямку), розташована ліворуч від списку Neutral Plane (Нейтральна площина), використовується для зміни напрямку нахилу на протилежний.

Параметри в списку Face Propagation (Поширення грані) сувою Faces to Draft (Грані під нахил) використовуються для завдання способу поширення нахилу на інші поверхні елемента. Параметр None (Немає) обраний за замовчуванням. У цьому випадку нахил поверхонь не поширюється на інші поверхні (мал. А). Параметр Along Tangent (По дотичній) використається для поширення нахилу на поверхнях, дотичних до обраного (мал. Б). Параметр All Faces (Всієї грані) використається для того, щоб застосувати нахил до всіх поверхонь, приєднаним до нейтральної поверхні або площини (мал. В). Параметр Inner Faces (Внутрішні поверхні) використається для застосування нахилу до всіх внутрішніх поверхонь моделі, приєднаним до нейтральної поверхні або площини (мал. Г). Параметр Outer Faces (Зовнішні поверхні) використається для застосування ухилу до всіх зовнішніх поверхонь моделі, приєднаним до нейтральної поверхні або площини (мал. Д). До внутрішніх граней ставляться будь-які грані на трьох елементах бобишка-витягнути. До зовнішніх граней ставляться будь-які грані, обрані на елементі бобишка-витягнути (див.малюнки).

мал. А мал. Б

мал.В мал. Г мал. Д

Інші варіанти списку Type of Draft (Тип нахилу).

Базова лінія ухилу дозволяє виконати ухил розташованих навколо неї поверхонь. Базова лінія нахилу може бути неплоскою. Для того щоб виконати нахил з поділяючою лінією, можна спочатку розділити грані, для яких виконується нахил, вставивши Лінію рознімання або використати існуючу кромку моделі. Потім потрібно вказати напрямок натягування, тобто, з якої сторони від базової лінії нахилу віддаляється матеріал. У сувої Кут нахилу введіть значення Кут нахилу . Зверніть увагу на напрямок стрілки. Для завдання іншого напрямку нахилу для кожного сегмента базової лінії нахилу виберіть ім'я кромки в сувої Лінія рознімання та натисніть кнопку Інша грань. Виберіть тип Поширення грані: нахил виконується тільки на обраній грані або на всій грані, розташовані відносно до обраної грані.

Нахил зі зламом – варіація базової лінії нахилу. У результаті створюються маленькі грані, що нагадують сходи.