Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 10 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.5 Mб
Скачать

Додавання перетину до елемента

Після створення елемента по перетинах ви можете вставити в цей елемент додатковий перетин. Щоб додати перетин в елемент, виберіть будь-яку поверхню елемента, крім початкового і кінцевого перетинів, і клацніть правою кнопкою миші для виклику контекстного меню. Виберіть пункт контекстного меню Add Loft Section (Додати перетин). Буде відображений менеджер властивостей Add Loft Section (Додати перетин). В області побудов з'явиться площина, яку можна динамічно переміщати та обертати. Для переміщення площини перетягніть маркери у вигляді червоної стрілки. Для повороту площини виділіть одну з її границь і перетягніть в потрібному напрямку. Переміщаючи та обертаючи площину, установіть її в потрібне положення, щоб одержати бажаний перетин елемента.

Після визначення положення площини клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей. Доданий перетин замкнутий і побудований на основі сплайна.

Розгорніть елемент Loft l (По перетинах 1) у дереві конструювання FeatureManager і виділіть доданий ескіз перетину. Клацніть правою кнопкою миші і виберіть пункт контекстного меню Edit Sketch (Редагувати ескіз). Відредагуйте ескіз, як необхідно, і перебудувати деталь.

3. Робота з тривимірними ескізами

Меню: Insert > 3D Sketch (Вставка > Тривимірний ескіз)

Панель інструментів: Sketch > 3D Sketch (Ескіз > Тривимірний ескіз)

Тривимірні (3D) ескізи звичайно використовуються як просторові траєкторії для елементів витягування, у якості тривимірних кривих і т.д.

Щоб створити тривимірний ескіз, клацніть на кнопці 3D Sketch (Тривимірний ескіз) у менеджері команд. Щигликом на цій кнопці запускається середовище редагування тривимірних ескізів, і початок координат відображається червоними кольорами.

Для створення тривимірного ескізу не потрібно вибирати ескізну площину. При запуску середовища редагування 3D-ескізів у менеджері команд активізуються деякі додаткові інструменти. Використання інструментів редагування тривимірних ескізів описано далі.

Для створення ліній у тривимірному ескізі найкраще використати ізометричний вид моделі. Щоб викликати інструмент створення ліній, клацніть на кнопці Line (Лінія). При цьому замість стандартного курсору буде відображений курсор у вигляді лінії з написом XY. Це означає, що ескіз лінії буде за замовчуванням створений у площині XY. Перемикатися між стандартними площинами можна натисканням клавіші Tab. Наведіть курсор на початок координат або на точку, з якої ви хочете почати будувати лінію. Натисніть і утримуйте ліву кнопку миші в цьому положенні. На екрані з'явиться просторовий маркер. Частиною цього маркера є локальна система координат в обраній площині.

Якщо ви перемкнете площину натисканням клавіші Tab, то система координат зміниться відповідно до обраної площини. Перетягніть курсор у положення, що відповідає кінцевій точці створюваної лінії. Довжина лінії при цьому виводиться над курсором. Відпустіть ліву кнопку миші в кінцевій точці лінії. Закінчивши побудову першої лінії, помістіть курсор у її кінцеву точку. При збігу з кінцевою точкою лінії курсор буде зафарбований жовтими кольорами. Виберіть площину клавішею Tab. Для створення нової лінії перетягніть курсор у нове положення. Для завершення побудови лінії клацніть правою кнопкою миші і виберіть пункт контекстного меню Select (Вибрати).

У тривимірному ескізному середовищі можна створювати сплайни. Щоб створити 3D-сплайн, клацніть на кнопці Spline (Сплайн). Стандартний курсор зміниться на сплайновий. Установіть курсор у початкову точку сплайна. При натисканні лівої кнопки миші в цій точці з'явиться просторовий маркер з локальною системою координат. Площини системи координат перемикаються клавішею Tab. Перемістіть курсор, щоб визначити другу точку сплайна, і задайте її за допомогою лівої кнопки миші. Цю процедуру можна повторювати далі для завдання наступних точок сплайна. Після створення сплайна клацніть правою кнопкою миші та виберіть пункт контекстного меню Select (Вибрати) або End Spline (Завершити сплайн), щоб завершити створення сплайна.

У тривимірному ескізному середовищі можна також створювати точки. Щоб створити точку в тривимірному просторі, увійдіть у середовище 3D-ескізів і зорієнтуйте модель до ізометричного виду. Клацніть на кнопці Point (Точка). Стандартний курсор зміниться на точковий. Для створення точок використайте ліву кн. миші. Для завершення побудови вийдіть із ескізного середовища.