Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 10 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.5 Mб
Скачать
  • Створення ліній рознімання

Меню: Insert > Curve > Split Line (Вставка > Криві >Лінія рознімання)

Панель інструментів: Curves > Split Line (Криві > Лінія рознімання)

Інструмент Split Line (Лінія рознімання) використовується для того, щоб спроекціювати ескіз на плоску або криволінійну поверхню, а потім розділіть цю поверхню по лінії проекції на дві або більше поверхні.

Існує два методи створення лінії рознімання – силует і проекція, які вибираються перемикачем у сувої Тип поділу менеджера властивостей.

Використовуючи параметр Silhouette (Силует), можна розділити криволінійну поверхню шляхом створення силуетної лінії рознімання в місцях перетинання площини із зовнішніми кромками обраних граней.

У сувої Вибір в області Напрямок натягу виберіть площину, яку необхідно спроекціювати через силует моделі (зовнішні кромки). В області Грані для поділу виберіть одну або кілька граней для поділу. Грані не можуть бути плоскими. Площина буде спроектована через модель, створюючи силуетні лінії рознімання в місцях перетинання площини із зовнішніми кромками обраних граней.

Щоб створити проекцію лінії рознімання, намалюйте лінію, що буде спроектована як лінія рознімання. Натисніть кнопку Split Line (Лінія рознімання) на панелі інструментів Curves (Криві) або виберіть у меню Insert > Curve > Split Line (Вставка > Крива > Лінія рознімання). У менеджері властивостей у сувої Type of Split (Тип поділу) виберіть Проекція. У сувої Select Objects (Обрані об'єкти) в області Проекція ескізу задайте намальовану лінію, а в області Грані для поділу вкажіть грані по периметру деталі, через які повинна пройти лінія рознімання.

Установіть прапорець Single direction (Один напрямок) для створення лінії рознімання тільки в одному напрямку до поверхні.

Прапорець Reverse direction (Реверс напрямку) служить для проектування лінії рознімання в протилежному напрямку.

Лінія ескізу буде спроектована на обрані грані. У цьому прикладі були обрані чотири сторони. Лінія рознімання з'явиться на кожній грані, розділяючи кожну грань на дві частини.

Приклад проектування лінії рознімання:

До проектування

Після проектування

  • Створення кривої по точках у просторі

Меню: Insert > Curve > Curve Through XYZ Points (Вставка>Крива>Крива по точках XYZ)

Панель інструментів: Curves > Curve Through XYZ Points (Криві > Крива по точках XYZ)

Команда Curve Through XYZ Points (Крива по точках XYZ) використовується для створення кривої, що проходить через задані точки. Для створення такої кривої клацніть на кнопці Curve Through XYZ Points (Крива по точках XYZ) у менеджері команд. При цьому буде відображене діалогове вікно Curve File (Файл кривої), наведене на мал. 10.13. Двічі клацніть на комірці таблиці в стовпці X, щоб ввести Х-координату початкової точки кривої. Аналогічним чином введіть координати Y й Z цієї точки. У такий же спосіб уведіть координати наступних точок. При введенні координат точок в області побудов відображається попередній вид кривої. Клацніть на кнопці ОК у діалоговому вікні Curve File (Файл кривої), щоб закінчити створення кривої.

Натисканням клавіші Delete ви можете видалити виділений рядок у таблиці з координатами. Для вставки рядка між рядками таблиці виділіть рядок при натиснутій клавіші Shift і натисніть клавішу Insert.

Можна зберегти поточний набір координат точок, клацнувши на кнопці Save (Зберегти) у діалоговому вікні Curve File (Файл кривої). Файли з координатами точок кривих мають розширення *.sldcrv. Використовуючи кнопку Save As (Зберегти як), ви можете зберегти координати кривої під іншим ім'ям.

Використовуючи кнопку Browse (Огляд), можна відкрити існуючий файл із координатами кривої. Також можна ввести координати в текстовому редакторі Блокнот і зберегти їх. У цьому випадку в діалоговому вікні відкриття файлу варто встановити фільтр на текстові файли (*.txt) і вибрати потрібний файл.