Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / ровн / !!!Проектування!!! / Лекції САПР / Лекція 10 Інструменти моделювання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.5 Mб
Скачать
  • Створення кривої по точках існуючих елементів

Меню: Insert > Curve > Curve Through Reference Points (Вставка > Крива > Крива через довідкові точки)

Панель інструментів: Curves > Curve Through Reference Points (Криві > Тривимірна крива)

Команда Curve Through Reference Points (Крива через довідкові точки) дозволяє створювати криві, що проходять через ключові точки моделі: ескізні точки, вершини, початок координат, крайні точки або центральні точки. У менеджері властивостей необхідно вибрати точки для завдання кривої. Вихідна крива виводиться при цьому в режимі попереднього перегляду в області побудов. Після визначення послідовності точок клацніть на кнопці ОК. Можна створити замкнуту криву, установивши прапорець Closed curve (Замкнута крива).

  • Створення гвинтових і спіральних кривих

Меню: Insert > Curve > Helix/Spiral (Вставка > Крива > Спіраль/Плоска спіраль)

Панель інструментів: Curves > Helix and Spiral (Криві >Спіраль)

Команда Helix and Spiral (Спіраль/Плоска спіраль) використовується для створення гвинтових і спіральних кривих. Такі криві звичайно використовуються як траєкторії витягування для створення пружин, гвинтового різьблення, змійовиків і тому подібних елементів.

Щоб створити гвинтову криву, необхідно створити ескіз перетину пружини (коло). Це коло визначає діаметр пружини. Якщо ви створюєте плоску спіраль, то коло визначає зовнішній діаметр спіралі. Після вибору ескізу перетину пружини викличте діалогове вікно Helix/ Spiral (Спіраль). Існують різні способи завдання параметрів гвинтової кривої.

Крок і число витків

Параметр Pitch and Revolution (Крок та обертання) обраний за замовчуванням у списку, що розкривається, Туре (Тип). Коли цей параметр обраний, стають доступними лічильники, у яких ви можете задавати крок між витками гвинтової кривої та число витків. Крім того, можна встановити прапорець Reverse direction (Реверс напрямку), щоб перемінити напрямок пружини. Використовуючи лічильник Start angle (Початковий кут), ви можете задати кутове положення початкової точки пружини. Перемикач Clockwise/ Counterclockwise (По/Проти годинникової стрілки) управляє напрямком закручування гвинтової кривої.

Висота й число витків

Параметр Height and Revolution (Висота і обертання) використовується для завдання параметрів гвинтової кривої через загальну висоту та число витків. При виборі цього параметра активуються лічильники для введення висоти гвинтової кривої та числа витків.

Висота й крок

Параметр Height and Pitch (Висота і крок) використовується для завдання параметрів гвинтової кривої через загальну висоту і відстань між витками. При виборі цього параметра активуються лічильники для введення висоти гвинтової кривої та кроку витків.

Коли ви визначаєте параметри гвинтової кривої, створювана крива виводиться в режимі попереднього перегляду в області побудов.

При установці прапорця Taper Helix (Конусна спіраль) для завдання параметрів конусної пружини активуються лічильники Taper Angle (Кут звуження) і прапорець Taper outward (Ухил назовні). У лічильнику кута звуження задається кут між осьовою лінією гвинтової кривої та зовнішній утворюючій цією кривою. Прапорець нахилу назовні задає напрямок нахилу гвинтової лінії. Створювана крива виводиться в режимі попереднього перегляду в області побудов.

За замовчуванням спіралі створюються із закручуванням за годинниковою стрілкою. Тому перемикач закручування кривої перебуває в положенні Clockwise (За годинниковою стрілкою). Якщо вам треба одержати закручування в протилежному напрямку, переставте перемикач закручування в положення Counterclockwise (Проти годинникової стрілки). Після вибору всіх параметрів клацніть на кнопці ОК у менеджері властивостей.

Для створення плоскої спіральної кривої виберіть тип кривої Spiral (Спіраль) у списку Туре (Тип). Спіраль буде виведена в режимі попереднього перегляду в області побудов. Ви можете задати крок витків та їхня кількість у лічильниках Pitch (Крок) і Revolutions (Витки) відповідно. Інші параметри збігаються з вищеописаними для спіральної кривої. Після завдання необхідних параметрів клацніть на кнопці ОК.