Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорный конспект.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.73 Mб
Скачать

5 Шифрування методом Вернама

Значний внесок у розвиток криптографії зробив американець Г. Вернам. У 1917 році він, будучи співробітником телеграфної компанії, запропонував ідею автоматичного шифрування телеграфних повідомлень, суть якої полягає в наступному.

Відкритий текст представляється в коді Бодо (у вигляді п'ятизначних імпульсних комбінацій). У цьому коді, наприклад, буква «А» мала вигляд (+ + – – –). На паперовій стрічці ця буква одержувала такий вигляд (рис. 3) .

Знак «+» означав отвір, а знак «-» – його відсутність. При зчитуванні зі стрічки п'ятірка металевих щупів «пізнавала» отвір (при наявності отвору щуп замикав електричний ланцюг) і на лінії зв'язку посилався імпульс струму (рис. 4).

Рисунок 3 – Паперова стрічка системи Вернама

Рисунок 4 – Імпульс струму в системі Вернама

Вернам запропонував електромеханічно покоорди-натно додавати імпульси знаків секретного тексту з імпульсами гами.

Гама – це секретний ключ, що представляє хаотичний набір літер того самого алфавіту.

Додавання здійснювалося за модулем 2.

0  0 = 0,

0  1 = 1,

1  0 = 1,

1  1 = 0 ,

де

 – операція додавання за модулем 2,

0 – знак «-» коду Бодо,

1 – знак «+» коду Бодо.

Нехай, наприклад, знак гами має вигляд

+ – + – – (10100).

Тоді буква «А» при шифруванні переходить у двійкову комбінацію 01100 (– + + – –).

При розшифруванні необхідно повторити покоординатно ту саму операцію

(01100)  (10100) = (11000) = А.

Схема шифрування методом Вернама подана на рисунку 5

Рисунок 5 – Схема шифрування та розшифрування повідомлень методом Вернама

Вернам створив пристрій, що робить зазначені операції автоматично, без участі шифрувальника. Тим самим дав початок лінійному шифруванню, коли процеси шифрування та передачі повідомлення відбуваються одночасно. До цього шифрування було попереднім, тому лінійне шифрування істотно підвищувало оперативність зв'язку.

Відзначимо одну важливу особливість шифру Вернама, що послужила надалі обґрунтуванню теорії досконалого шифру, яку було запропоновано американським класиком криптографії К. Шенноном. Справа в тому, що при застосуванні шифру Вернама за перехопленим шифрованим текстом видгляу  може ховатися будь-який відкритий текст . Будь-якому відкритому тексту можна підібрати гаму, що породжує даний шифрований текст. Оскільки гама є ключем, то за перехопленням шифрованого повідомлення неможливо відкинути жодного відкритого тексту тієї самої довжини. Зусилля дешифровальників зводяться на “ні”.

Шифр Вернама має виняткову криптографічну стійкість. У той самий час стає ясним і недолік цієї системи шифрування. Хаотична гама (ключ) повинна мати ту саму довжину, що й відкритий текст. Для розшифрування на кінець лінії зв'язку, що приймає інформацію, необхідно передати (по таємних, захищених каналах) гаму достатньої довжини. При практичній реалізації це породжує істотні проблеми, причому досить істотні, що й визначило досить скромне поширення шифрів Вернама.

У цій ситуації був запропонований простий вихід: гама шифру записувалася на стрічку, склеєну в кільце. Таким чином, вона ставала не випадковою, а періодичною (як у шифрі Віженера). Шифр ставав нестійким.

Сам Вернам не був математиком-криптографом. Проте він наполягав на тому, що гама шифру не повинна повторюватися при шифруванні, і в цьому він був правий. Його ідеї покладені в основу нових підходів до надійного захисту інформації при передаванні значних за обсягом повідомлень.

Соседние файлы в предмете Защита информации