Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на эезамен.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
178.69 Кб
Скачать
  1. Дайте визначення науки криптології.

криптологія - це наука, що вивчає аномальні явища в навколишньому середовищі, у всіх галузях їхніх проявів, проти яких безсиле людське пізнання.

  1. Назвіть предмет науки криптології.

Предмет науки криптології (від греч. “криптос” – таємний і “логос” – знання) становить шифрування та розшифрування повідомлень, що виконуються криптографами, а також розроблення та розкриття шифрів криптоаналітиками.

  1. Дайте визначення науки криптографії.

Криптографія – наука про способи перетворення (шифрування) інформації з метою її захисту від незаконних користувачів.

  1. Дайте визначення науки криптоаналізу.

Криптоаналіз – наука (і практика її застосування) про методи та способи розкриття шифрів.

  1. У чому полягає принципова різниця між крипторафією та криптоаланізом?

Криптоаналіз займається в основному розкриттям зашифрованих повідомлень без знання ключа та використаної системи шифрування.

Це, по суті, дві протилежні галузі, що протистоять одна одній: якщо криптографи намагаються забезпечити таємність інформації, то криптоаналітики прагнуть всіма засобами її зламати.

  1. Яке з понять криптологія, криптографія, криптоаналіз є більш загальним?

Аналізуючи все вищезазначене можна помилково вважати, що криптографія – це наука про шифри. Насправді можливості криптографії значно ширші

  1. Чому не можна встановити чіткого поділу між криптографами та криптоаналітиками?

Криптоаналіз займається в основному розкриттям зашифрованих повідомлень без знання ключа та використаної системи шифрування.

Це, по суті, дві протилежні галузі, що протистоять одна одній: якщо криптографи намагаються забезпечити таємність інформації, то криптоаналітики прагнуть всіма засобами її зламати.

  1. Назвіть можливості, які надає криптографія для захисту інформації.

    1. шифрування переданих повідомлень і збережених даних для захисту їх від витоку інформації;

    2. контроль цілісності переданих повідомлень і збережених даних з метою виявлення випадкових або навмисних перекручувань, тобто захист від модифікації інформації;

    3. аутентифікація (перевірка дійсності) переданих повідомлень, тобто захист від нав'язування фальсифікованої інформації та забезпечення юридичної значущості електронних документів; аутентифікація технічних засобів, користувачів і носіїв інформації;

    4. захист програм від несанкціонованого копіювання та поширення;

    5. організація парольних систем та ін.

  2. Які розділи містить сучасна криптографія?

1 Криптосистеми з секретним ключем (класична криптографія).

2 Криптосистеми з відкритим ключем.

3 Криптографічні протоколи.

4 Керування ключами.

  1. Дайте визначення таких понять:

    1. алфавіт;

Алфавіт – кінцева множина використовуваних для шифрування інформації знаків.

    1. текст;

Текст – упорядкований набір з елементів алфавіту.

    1. шифр;

Шифр або криптографічний алгоритм – сукупність оборотних перетворень множини відкритих даних на множину зашифрованих даних, заданих алгоритмом криптографічного перетворення. Інакше кажучи, криптоалгоритм – це математична функція, що використовується для шифрування та розшифрування інформації.

    1. ключ;

Ключ – це змінний елемент шифру, який застосовують для закриття окремого повідомлення. Інакше кажучи, ключ – це конкретний секретний стан параметрів криптоалгоритма, що забезпечує вибір одного варіанта перетворення із сукупності можливих.

    1. зашифрування;

Зашифрування – перетворення відкритих даних у закриті (зашифровані) за допомогою певних правил, які визначені в шифрі.

    1. криптосистема;

Криптосистема складається із простору ключів, простору відкритих текстів, простору шифротекстів та алгоритмів зашифрування і розшифрування.

    1. розшифрування;

Розшифрування – процес, зворотний зашифруванню.

    1. розкриття шифру;

Розкриття (зламування) шифру – процес перетворення закритих даних у відкриті при невідомому ключі й (або) невідомому алгоритмі.

    1. стійкість криптоалгоритму.

Стійкість криптоалгоритма здатність шифру протистояти всіляким спробам його розкриття, тобто атакам на нього.

  1. У чому полягає відмінність процесів розшифрування та розкриття шифрів?

Розшифрування – процес, зворотний зашифруванню.

Розкриття (зламування) шифру – процес перетворення закритих даних у відкриті при невідомому ключі й (або) невідомому алгоритмі.

  1. Дайте визначення симетричних та традиційних криптосистем.

  2. Дайте визначення криптосистемам з відкритим ключем та асиметричним криптосистемам.

У чому полягає різниця між симетричними та асиметричними криптосистемами?

  1. Які функції описують процеси шифрування та розшифрування в симетричних та асиметричних криптоститемах?

Симметрична методологія - Використовується один ключ, за допомогою якого проводиться як шифрування, так і розшифровка з використанням одного і того алгоритму симетричного шифрування. Цей ключ передається двом учасникам взаємодії безпечним чином до передачі зашифрованих даних. 

Асиметрична методологія - Використовує алгоритми симетричного шифрування і симетричні ключі для шифрування даних. Використовує алгоритми асиметричного шифрування і асиметричні ключі для шифрування симетричного ключа. Створюються два взаємопов'язаних асиметричних ключа. Симетричний ключ, зашифрований з використанням одного асиметричного ключа і алгоритму асиметричного шифрування, повинен розшифровуватися з використанням іншого ключа та іншого алгоритму шифрування. Створюються два взаємопов'язаних асиметричних ключа. Один повинен бути безпечно переданий його власникові, а інший - тієї особи, яка відповідає за зберігання цих ключів (СА-сертифікаційного центру ключів), до початку їх використання.

  1. На якому принципі базуються усі сучасні криптосистеми? У чому він полягає?

Усі сучасні шифри базуються на принципі Кірхгофа, відповідно до якого таємність шифру забезпечується таємністю ключа, а не таємністю алгоритму шифрування.

  1. Які криптоалгоритми називають обмеженими?

Якщо захист інформації, що забезпечується алгоритмом, засновано на таємності самого алгоритму, то криптоалгоритм називають обмеженим.

  1. Які недоліки мають обмежені криптоалгоритми, і у чому полягає загроза застосування цих алгоритмів?

Такі алгоритми мають масу недоліків, так, наприклад, алгоритм повинен бути замінений:

  • при виході користувача із групи, якщо група використає такий алгоритм;

  • якщо сторонній випадково довідається секрет групи.

  1. Які методи оцінки стійкості криптоалгоритму використовують на практиці?

До найбільш часто використовуваних на практиці методів оцінки якості криптоалгоритмів можна віднести:

  • будь-які спроби розкриття криптоалгоритмів. Тут багато чого залежить від кваліфікації, досвіду, інтуїції криптоаналітика і від правильної оцінки можливостей супротивника;

  • аналіз складності алгоритму дешифрування. Складність обчислювальних алгоритмів можна оцінювати числом виконуваних елементарних операцій при цьому природно, необхідно враховувати їхню вартість і витрати на їхнє виконання. Якісний шифр неможливо розкрити способом більш ефективним, ніж повний перебір по всьому ключовому простору. При цьому криптограф повинен розраховувати тільки на те, що в супротивника не вистачить ні часу, ні ресурсів, щоб це зробити;

  • оцінка статистичної безпеки шифру. Надійна криптосистема з погляду супротивника є "чорним ящиком", вхідна та вихідна інформаційні послідовності якого взаємно незалежні, при цьому вихідна зашифрована послідовність є псевдовипадковою. Тому зміст випробувань полягає в проведенні статистичних тестів, що встановлюють залежність змін у зашифрованому тексті від змін символів або бітів у вихідному тексті, або ключі, а також аналізують, наскільки вихідна зашифрована послідовність за своїми статистичними властивостями наближається до істинно випадкової послідовності.

Соседние файлы в предмете Защита информации