Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
О.О.П / ооп / 4_кол / К курсовой / Методи побудови алгоритмів та їх аналіз / Інформатика_1 (методи побудови алгоритмівта та їх аналіз).doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
2.5 Mб
Скачать

Т. П. Караванова

Інформатика

Необчислювальні алгоритмы

Навчальний посібник для 9-10 класів із поглибленим вивченням інформатики

Схвалено

Міністерством освіти і науки

України

київ

«ГЕНЕЗА» 2007

ББК 32.81я721 К21

Схвалено до використапня в навчальновиховному процесі (лист МОН України №1/12-1313 від 04.04.2006 p.)

Рецензенти: Тимофієва Є. М. - канд. фіз.-мат. наук, доцент Чернівецького

національного університету

імені Юрія Федьковича; Деркач Н. Й. - викладач інформатики Чернівецького

міського ліцею № 1 математичного

та економічного профілів, учитель-методист

Караванова Т. П.

К21 Інформатика: Методи побудови алгоритмів та їх аналіз. Необчисл. алгоритми: Навч. посіб. для 9-10 кл. із поглибл. вивч. інформатики. - К.: Генеза, 2007. - 216 с: іл. -Бібліогр.:с. 212. ISBN 966-504-538-5

Матеріал навчального посібника відповідає «Програмі для спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв. Інформатика і програ-мування. 8-11 класи», рекомендовано! Міністерством освіти і науки України.

У посібнику розглядаються питания методики загальної по­будови алгоритмів, структур даних, пошукових алгорнтмів та сортування. До всіх тем наведено запитання для самоконтролю та завдання, виконання яких дасть змогу закріпити новий мате-ріал.

Посібник розрахований на вчителів та учнів, що вивчають ін-форматику за поглибленою програмою, а також буде корисним учням старших класів загальноосвітніх навчальних закладів, що готуються до олімпіад, конкурсів, турнірів з інформатики, студентам училищ, технікумів, середніх спеціальних та вищих навчальних закладів.

ББК32.81я721

ЄКараванова Т. П., 2006 ! Видавництво «Генеза», ISBN 966-504-538-5 художнє оформления, 2006

Від автора

Навчальний посібник «Методи побудови алгоритмів та їх аналіз. Необчислювальні алгоритми» продовжує серію посібнків, призначених для викладання курсу інформатики за чинною поглибленою програмою «Програма для спеціалізованих шкіл, гімназій, ліцеїв. Інформатика і програмування. 8-11 класи».

Додаткова назва посібника «Необчислювальні алгоритми» обумовлена тим, що, перш ніж ознайомлюватися з методами розв'язування задач підвищеної складності, треба бути обізнаними зі структурами даних, уміти визначати, які саме пошукові алгоритми та алгоритми сортування необхідно застосува-ти у тій чи іншій конкретній задачі. Такі алгоритми можна назвати необчислювальними, оскільки вони є базовими для побудови алгоритмів, які обчислюють результат сформульованої задачі. Необчислювальні алгоритми є платформою для розв'язування задач на графи, лінійного та динамічного про­грамування тощо.

На початку посібника йдеться про різні системи числення, оскільки знания їх може знадобитися при розв'язуванні задач. Приділяється увага і представлению інформації у комп'ютері, оскільки без розуміння цих питань подекуди неможливо визначити ефективність використання пам'яті під час роботи алгоритмів та програм.

У посібнику дещо змінений порядок тем, що пропонуються у чинній програмі курсу поглибленого вивчення інформатики. Такий підхід обумовлено іншою логікою послідовності матеріалу. Однак це не змінює змісту курсу і за бажанням учителів га учнів матеріал може розглядатися у тій послідовності, яка зизначена програмою.

Навчальний посібник містить достатню кількість завдань, зиконання яких є обов'язковим, що дасть можливість закріпи-ти новий матеріал, протестувати розроблені у вигляді програм алгоритми. У посібнику наводиться значна кількість готових фрагментів програм, однак немає жодної готової прогреми, яка г.дповідає алгоритму, що вивчається. Саме таку готову до ви-конання на комп'ютері програму повинен розробити сам читач.

Велика увага також приділена виробленню навичок тестування розроблених алгоритмов. Поради щодо тестування алгоритмів містяться або в теоретичній частині матеріалу, або у завданнях, які обов'язково супроводжують його.

Обсяг посібника не дав змогу розмістити в ньому розбір задач, що стосуються його тематики. Це питания залишаеться темою окремого иосібника.

3

Посібник може бути успішно використаний на спецкурсах, факультативах, гурткових заняттях, а також самостійно при підготовці учнів до олімпіад з інформатики.

Хочеться висловити особливу вдячність колегам і друзям, які своїми доброзичливими і водночас високопрофесійними по-радами значно покращили зміст посібника: Хижі Олександру Леонідовичу, Ривкінду Иосифу Яковичу, Войцеховському Ми-кол! Олексійовичу, Мельнику Валентину Івановичу, Голуб-ничій Наталії Вікторівні.

Дуже хочеться, аби та позитивна енергетика, яку автор отри-мував від роботи над посібником, передалася і його читачам.

Тетяна Караванова

Розділ I

МЕТОДИКА РОЗРОБКИ АЛГОРИТМА, ОЦІНКА IX ЕФЕКТИВНОСТІ

Соседние файлы в папке Методи побудови алгоритмів та їх аналіз