Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з правознавства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Державні фінанси

Централізовані фонди

надходять у розпорядження держави як суб’єкта влади

Децентралізовані фонди

Створюються в всіх галузях народного господарства

Фінансова система – це сукупність взаємопов’язаних фінансових інститутів

Митна система

Банківська система

Грошово-кредитна система

Інвестиційна система

Пенсійна система

Бюджетна система

Страхова система

Міністерство фінансів України

Міністерство фінансів АРК

Фінансові обласні управління

Фінансові відділи районних, міських держадміні-страцій

Київська і Севасто-пільська держадміні-страції

Державна казна

Банки – це юридичні особи, які мають виключне право здійснювати у сукупності такі операції: залучення у вклади грошових коштів фізичних і юридичних осіб та розміщення зазначених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, відкриття і ведення банківських рахунків фізичних і юридичних осіб.

Банківські операції

Приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб

Відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них

Надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій

Організацію купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів

Розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик, а також операції з валютними цінностями

2. Державний бюджет України

Бюджет (фр.budget) - розпис грошових доходів і видатків держави, підприємства , установи на певний період.

Сукупність доходів і видатків особи, сім’ї за певний період

Бюджет

Бюджет особи

Бюджет сім’ї

Бюджет підпри-ємств, установ

Бюджет держави

Відповідно до Бюджетного кодексу бюджет - це план формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, які здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Бюджетна система України - сукупність державного бюджету та місцевих бюджетів, побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права

Бюджетна система України

Державний бюджет

Місцеві бюджети

До місцевих бюджетів належать бюджет Автономної Республіки Крим, обласні, районні бюджети, бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування.

Місцеві бюджети

Бюджет Автономної Республіки Крим

Обласні бюджети

Районні бюджети

Бюджети районів у містах та бюджети місцевого самоврядування

Бюджетами місцевого самоврядування визнаються бюджети територіальних громад сіл, селищ, міст та їх об'єднань.

Зведений бюджет є сукупністю показників бюджетів, що використовуються для аналізу і прогнозування економічного і соціального розвитку держави.

Сукупність фінансових ресурсів, яка сконцентрована в бюд­жетах усіх рівнів, утворює бюджетні ресурси України.

Бюджетний устрій – це організація і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи. Бюджетний устрій України визначається з урахуванням державного устрою і адміністративно-територіального поділу.

Бюджетний процес - регламентована нормами права діяльність, пов'язана із складанням, розглядом, затвердженням бюджетів, їх виконанням і контролем за їх виконанням, розглядом звітів про виконання бюджетів, що становлять бюджетну систему України.

Проект бюджету - проект плану формування та використання фінансових ресурсів для забезпечення завдань і функцій, що здійснюються органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду, який є невід'ємною частиною проекту закону про державний бюджет або проекту рішення відповідної ради про місцевий бюджет.

Бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року.

Бюджетна класифікація – це єдине систематизоване, функціональне згрупування доходів і видатків бюджету за од­норідними ознаками, що забезпечує загальнодержавну і міжна­родну порівнянність бюджетних даних.

Доходи бюджету - усі податкові, неподаткові та інші надходження на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством України (включаючи трансферти, дарунки, гранти).

Надходження до бюджету - доходи бюджету та кошти, залучені в результаті взяття боргових зобов'язань органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]