Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з правознавства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Інформаційний блок

1. Сутність соціального захисту та його законодавче забезпечення в Україні

Соціальний захист як комплекс суспільних відносин вклю­чає передусім право громадян на соціальне забезпечення, тобто сукупність передбачених зако­нодавством заходів, спрямованих на забезпечення громадян матеріальною допомогою їх у разі пов­ної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника чи безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших ви­падках, передбачених законодавством.

Форми соціального забезпечення

Державне соціальне страхування

Державні соціальні допомоги

Додаткове добровільне страху-вання

Суспільна благодійність

Державні соціальні стандарти - встановлені законами, іншими нормативно-правовими актами соціальні норми і нормативи або їх комплекс, на базі яких визначаються рівні основних державних соціальних гарантій.

Базовим державним соціальним стандартом є прожитковий мінімум - вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Error: Reference source not found

Соціальні гарантії - встановлені законами мінімальні розміри оплати праці, доходів громадян, пенсійного забезпечення, соціальної допомоги, розміри інших видів соціальних виплат, встановлені законами та іншими нормативно-правовими актами, які забезпечують рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму.

Мінімальний розмір заробітної плати

Мінімальний розмір пенсії за віком

Основні державні соціальні гарантії

Неоподатковуваний мінімум доходів громадян

Розміри державної соціальної допомоги

Error: Reference source not found

Однією з форм соціального забезпечення є соціальне страхування – система суспільних фондів споживання, створена на основі страхового методу для цільового використання цих коштів на соціальне забезпечення.

Види державного соціального страхування

На випадок

безробіття

У зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовле-ними народженням та

похованням

Медичне

Пенсійне

Від нещасного випадку на виробництві та про-фесійного захворювання

2. Пенсійне забезпечення в Україні

Основним видом соціального забезпечення є пенсії - щомісячні грошові виплати із Пенсійного фонду, який утво­рюється із страхових зборів громадян і підприємств, непрацездатним громадянам з досягненням пенсійного віку, за інвалідністю, за вислугу років, при втраті годувальника, що призначаються у зв'язку з минулою трудовою діяльністю, в розмірах, як правило, залежних від трудового внеску, одер­жуваного раніше заробітку.

Види пенсій

Трудові

Соціальні

За віком

12

У разі втрати годувальника

За вислугу років

По

інвалідності

Непрацюючим непрацездатним громадянам

Громадянам, у яких немає права на трудову пенсію

Закон установлює пенсії двох видів: трудові та соціальні.

Трудова пенсія - встановлений законодавством вид пенсії, який виплачується залежно від трудового стажу пенсіонера. Вона призначається особам, зайнятим суспільно корисною працею.

Соціальна пенсія — пенсія для всіх непрацездатних за відсутності права на трудову пенсію. На неї мають право інваліди з дитинства, чоловіки, яким виповнилося 60 років, жінки з 55 років та ін.

Error: Reference source not found

Перший рівень - солідарна система пенсійних виплат (пен­сії з поточних надходжень), яка є обов'язковою і передба­чає поетапну оптимізацію співвідношення між середньою пенсією і середньою заробітною платою з урахуванням трива­лості страхового стажу, величини заробітної плати та демогра­фічних показників з метою поступового переходу до системи страхуван­ня.

Другий рівень - система накопичу вальних індивідуальних пенсійних рахунків у рамках загальнообов'язкового державно­го пенсійного страхування, запровадження якої розпочнеться в період піднесення економіки. Ця система передбачає акуму­лювання персоніфікованої частини внесків громадян на індиві­дуальних накопичу вальних пенсійних рахунках та подальше ін­вестування цих коштів з метою одержання інвестиційного до­ходу.

Активи індивідуальних накопичу вальних пенсійних рахун­ків визначатимуть розмір додаткової пенсії, яка виплачувати­меться після досягнення громадянином пенсійного віку разом з пенсією, що фінансуватиметься з поточних надходжень до со­лідарної системи.

Третій рівень - система недержавного пенсійного страху­вання, яка забезпечуватиме виплату додаткової пенсії за раху­нок добровільних пенсійних внесків громадян.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]