Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з правознавства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.47 Mб
Скачать

3. Адміністративна відповідальність

Одним із видів державного впливу, який застосовується в управлінні, є адміністративний

примус.

Заходи адміністративного примусу

Адміністративно-попереджувальні заходи (запобіжні)

Заходи адміністративного

припинення

правопорушень

Заходи адміністративної

відповідальності

(адміністративні

стягнення)

Адміністративним правопорушенням (проступком) визнається протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність.

Ознаки адміністративного правопорушення

Протиправність дії або бездіяльності

Винні дії або бездіяльність

Суспільна небезпечність дії або шкідливість

Караність дії або

бездіяльності

Адміністративна відповідальність - це одна із форм юридичної відповідальності громадян і посадових осіб за скоєне ними адміністративне правопорушення.

Адміністративне стягнення є мірою відповідальності, що застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами.

Види адміністративних стягнень:

Попередження — письмове або в іншій формі офіційне застереження уповноваженою посадовою особою громадянина про недопустимість вчинення ним адміністративних правопорушень.

Штраф - це грошове стягнення, що накладається судом на громадян і посадових осіб за адміністративні правопорушення у випадках і розмірі, встановлених законами України.

Оплатне вилучення предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, полягає в його примусовому вилученні за рішенням суду і наступній реалізації з передачею вирученої суми колишньому власникові з відрахуванням витрат по реалізації вилученого предмета.

Конфіскація - примусове, безоплатне звернення у власність держави предмета, який став знаряддям вчинення або безпосереднім об'єктом адміністративного правопорушення, а також грошей, одержаних внаслідок його вчинення.

Позбавлення спеціального права, наданого даному громадянинові застосовується на строк до 10 років за грубе чи систематичне порушення порядку користування цим правом (стосується тільки права керувати транспортними засобами та права полювання).

Виправні роботи застосовуються на строк до двох місяців з відбуванням їх за місцем постійної роботи особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, і з відрахуванням до 20 процентів її заробітку в доход держави. Виправні роботи призначаються районним (міським) судом ( суддею).

Адміністративний арешт установлюється і застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до п'ятнадцяти діб.

Справи про адміністративні правопорушення розглядаються відповідно до їх підвідомчості:

1)адміністративними комісіями при виконавчих комітетах сільських, селищних, міських рад;

2)виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад;

4)районними (міськими) судами (суддями);

5) органами внутрішніх справ, органами державних інспекцій та іншими органами (посадовими особами), уповноваженими на те КпАП.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]