Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з правознавства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.47 Mб
Скачать

Тема 9. Основи кримінального права

Питання теми

  1. Основні поняття кримінального права.

  2. Загальна характеристика Кримінального кодексу України.

  3. Кримінальна відповідальність і кримінальне покарання.

Основні терміни теми: злочин, кримінальна відповідальність, підстави кримінальної відповідальності, готування до злочину, замах на злочин, добровільна відмова при незакінченому злочині, суб’єкт злочину, осудність, неосудність, обмежена осудність, вина, співучасть у злочині, виконавець, організатор, підбурювач, пособник, необхідна оборона, уявна оборона, крайня необхідність, покарання, амністія, помилування.

Інформаційний блок

  1. Основні поняття кримінального права

Кримінальне право — є однією із окремих, самостійних галузей права України. Це система юридичних норм, встановлених органом законодавчої влади, що визначають, які суспільно небезпечні діяння є злочинними і які покарання належить застосувати до осіб, котрі їх вчинили.

Кримінальне право має свій предмет і метод правового регулювання. Предмет кримінального права становлять відносини, що виникають у зв'язку з вчиненням зло­чину і застосуванням за це певних покарань. Методом правово­го регулювання відносин у кримінальному праві є застосування покарання до конкретної особи, яка вчинила злочин.

Основна функція кримінального права — охоронна. Регулятивна функція кримінально-правових норм відобража­ється у попередженні злочинів, недопущенні їх свідомими громадянами. Головними принципами кримінального права є – законність, гуманізм, справедливість, невідворотність кримінальної відповідальності, особиста відповідальність за наявністю вини тощо.

Основною категорією у кримінальному праві є поняття злочину, оскільки воно лежить в основі всіх кримі­нально-правових інститутів.

Злочин - це передбачене кримі­нальним законом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб’єктом злочину (ст. 11 КК України ). У зазначеній статті закріплені три ознаки злочину: а) сус­пільна небезпечність діяння; б) винність; в) протиправність діяння (передбачена в законі про кримінальну відповідальність).

Ознаки злочину

Суспільна небезпека

Протиправність

Винність

Караність

Ч. 1 ст. 12 КК України залежно від ступеня тяжкості поділяє злочини на чотири групи (категорії):

Види злочинів

Невеликої тяжкості

Середньої тяжкості

Тяжкі

Особливо

тяжкі

невеликої тяжкості — за які передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років або інше більш м’яке покарання;

середньої тяжкості — за які передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше п’яти років;

тяжкі злочини — за які передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше десяти років;

особливо тяжкі злочини — за які передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад десять років або довічне позбавлення волі.

Склад злочину – сукупність передбачених кримінальних законом ознак, які визначають суспільно небезпечне діяння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]