Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект з правознавства.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.47 Mб
Скачать

3. Приватизація державного житлового фонду

Приватизація державного житлового фонду - це відчуження квартир (будинків), кімнат у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, та належних до них господарських споруд і приміщень (підвалів, сараїв і т. ін.) державного житлового фонду на користь громадян України.

До об'єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму.

Приватизація здійснюється шляхом: - безоплатної передачі громадянам квартир (будинків) з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю;

- продажу надлишків загальної площі квартир (будинків) громадянам України, що мешкають в них або перебувають в черзі та потребують поліпшення житлових умов.

У процесі приватизації державного житлового фонду можуть використовуватися житлові чеки.

Житлові чеки - це приватизаційні папери, які одержуються всіма громадянами України і використовуються при приватизації державного житлового фонду.

Питання для самоконтролю

  1. Дайте визначення поняттям : житлове право, житловий фонд, ордер на жиле приміщення, договір найму жилого приміщення, приватизація державного житлового фонду, об’єкт приватизації, житлові чеки.

  2. Які житлові права та обов’язки наймачів житла ви знаєте?

  3. Який порядок надання житлових приміщень громадянам, що потребують покращання житлових умов ?

  4. Які норми житлової та загальної площі Ви знаєте ?

  5. Назвіть об’єкти приватизації в житловому праві.

Список літератури та нормативних актів

1. Конституція України. Відомості Верховної Ради України. – 1996. - №30.

2. Житловий кодекс Української РСР, затверджений Законом України від 30 червня 1983р. Відомості Верховної Ради УРСР.-1983.-Додаток до №28, із змінами та доповненнями.

3. Закон України “Про приватизацію державного житлового фонду” від 19 червня 1992р.Відмості Верховної Ради України.-1992.-№36, зі змінами та доповненнями.

4. Житлове законодавство України: Збірка нормативних документів. - К., 1997.

5. Житлове право України: Навчальний посібник. – К., Юрінком Інтер, 2002.

6.Правознавство: Підручник / За редакцією В.В.Копєйчикова. - К., Юрінком Інтер, 2002.

Тема 12. Основи права соціального захисту населення

Питання теми:

  1. Сутність соціального захисту та його законодавче забезпечення в Україні.

  2. Пенсійне забезпечення в Україні.

  3. Соціальний захист окремих категорій населення.

Основні терміни теми: соціальний захист, соціальне забезпечення, державне соціальне страхування, соціальна допомога, пільги, субсидії, прожитковий мінімум, державні соціальні стандарти, державні соціальні гарантії, сім’я з дітьми, малозабезпечена сім’я, середньомісячний сукупний дохід сім’ї, державна соціальна допомога сім’ям, пенсії, трудові пенсії, соціальні пенсії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]