Добавил:
dipplus.com.ua Написание контрольных, курсовых, дипломных работ, выполнение задач, тестов, бизнес-планов Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Європейська інтеграція 6.030503,0305.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.02.2020
Размер:
696.83 Кб
Скачать

Заняття 9. Міні-кейс на тему: «Економічна модель Франції»

Мета: сформувати чітке уявлення про особливості економічної моделі Франції

Компетентності: навички презентації власної позиції та її аргументації в процесі наукової дискусії; компетенції щодо усвідомлення та прогностичної оцінки розвитку інтеграційних вміння аналізувати фактори формування конкурентних переваг країн.

1. Бліц-опитування.

2. Міні-кейс «Особливості системи охорони здоров’я Франції».

3. Інформаційне забезпечення:

Текст міні-кейсу «Особливості системи охорони здоров’я Франції»:

Одна з найцікавіших моделей охорони здоров'я, яку можна виділити - французька, що пріоритетним завданням визначає вирішення проблеми зростання витрат, відійшовши від державного контролю над цінами й передаючи ухвалення рішення саме кінцевому споживачеві. Відповідно, витрати теж перекладаються на плечі споживача. Коли споживач платить більше, він має право сам приймати рішення, отже, він буде приймати рішення, виходячи із власних інтересів.

Французька система охорони здоров'я є надзвичайно цікавою: у них є державна система охорони здоров'я, але над нею є ринкова надбудова. У Франції є система охорони здоров'я, що існує на податки (акцизи, податки на фонд заробітної плати, податки на доходи фізичних осіб). Акумульовані кошти йдуть на оплату праці лікарів, проте не напряму. У Франції лікареві повинен платити кожен пацієнт. Лікар вручає пацієнтові рахунок, який він повинен оплатити. Після сплати рахунку пацієнт може подати до державної системи охорони здоров'я заяву на відшкодування того, що було сплачено лікареві.

Особливістю є те, що пацієнтові не завжди повернуть всю суму, яку він заплатив лікареві. Лікареві дають можливість виписувати рахунок на більшу суму, ніж пацієнтові відшкодує уряд. Припустимо, ви пішли до лікаря й полікувалися в нього на 100 євро, але уряд вам відшкодуєприблизно80 євро, а інші 20 євро йдуть із власної кишені пацієнта.

Найголовнішим є те, що на сьогоднішній день у Франції вдається уникати черг, затримок щодо надання медичних послуг, що притаманно іншим системам. Кращі лікарі у Франції й лікарі в таких містах, як Париж, дійсно беруть з пацієнта більше, ніж обумовлений державою мінімум. А в бідних областях або в сільській місцевості лікарі не випишуть вам рахунок більший, ніж державне відшкодування. Це ще стосується вузьких фахівців й окремих медичних послуг, але в основному вам не потрібно дуже довго чекати візиту до лікаря.

У Франції дуже цікава система лікарень. Фактично в державі діє дві системи: державних і приватних клінік. Система державних лікарень працює за рахунок державного бюджету, що є типовим для державних систем охорони здоров’я, і з погляду капітальних витрат вони, як правило, багато не одержують. У них дуже часто немає того устаткування, що є в приватних клініках. У Франції, якщо у вас є хоч якісь гроші, ви намагаєтеся всіма правдами й неправдами потрапити не додержавної лікарні, а до приватної. Державна лікарня - це для бідних, для тих, хто не може собі дозволити приватну медицину.

Потрібно, звичайно, згадати, що практично у всіх французів існує ще й добровільне медичне страхування: 87% французів, на додаток до переваг своєї державної системи купують медичну страховку. Медична страховка, по-перше, може покрити різницю між державним відшкодуванням і реальною ціною візиту до лікаря, крім того, ці медичні страховки оплачують перебування пацієнта в приватних клініках.

  1. Визначити фінансово-організаційні особливості французької системи охорони здоров’я?

  2. Чи можна назвати дану системи економічно вигідною та соціально справедливою?

  3. Яким чином ЄС впливає на розвиток охорони здоров’я Франції.

  4. Чи може Україна використати даний досвід при проведенні всеосяжної реформи системи охорони здоров’я?

Рекомендована література:

Чужиков В.І. Економіка зарубіжних країн: навчальний посібник.-К.: КНЕУ, 2005.